Het lukt niet meer om de basketbalcompetities dit seizoen nog in de huidige opzet af te maken. Dit is het gevolg van de verlenging van de lockdown t/m tenminste 2 maart die het demissionaire kabinet afgelopen dinsdag heeft afgekondigd, plus de update van de routekaart. Zodra het kan en mag zal er weer worden gebasketbald, maar de resterende tijd zal tekort zijn om kampioenen en degradanten te kunnen bepalen. De enige uitzonderingen zijn de Dutch Basketball League en de Women's Basketball League.
Het aantal inhaalweekeinden dat door de recente verlenging van de lockdown in juni nog resteert, is helaas niet voldoende om alle gepubliceerde competitieronden in te plannen. Daardoor lukt het niet meer de competities binnen het vastgestelde uitgangspunt van 75 procent gespeelde wedstrijden af te maken. Er zullen geen kampioenen en degradanten worden aangewezen, de gepubliceerde promotie- en degradatieregelingen worden niet toegepast en landelijk worden geen Finals georganiseerd. Bij de indeling van de competities voor het nieuwe seizoen 2021/2022 wordt gekeken naar de huidige indeling en zal een zo eerlijk mogelijke afweging worden gemaakt voor teams die mogelijk geen recht hebben op plaatsing in een bepaalde divisie/klasse/poule.
De NBB vindt het belangrijk dat er weer wordt gebasketbald, zodra het van de overheid veilig en verantwoord kan en mag. Als bond zullen we op dat moment klaar staan om de verenigingen te helpen. Daarom worden alle indelingen en geplande wedstrijden die nu in Sportlink staan, niet verwijderd. Dit als hulpmiddel voor de verenigingen wanneer basketballen weer is toegestaan (kijk hier voor meer details). De verenigingen mogen zelf bepalen of zij wel of niet gebruik gaan maken van deze planning. Behalve het spelplezier van de leden, bieden de wedstrijden de verenigingen ook de mogelijkheid om hun leden alsnog wedstrijdervaring te laten opdoen en om bijvoorbeeld scheidsrechters en coaches op te leiden.
Wil een vereniging of een bepaald team van een vereniging niet meer gaan spelen, dan is daarvoor alle begrip. Geef dat dan voor maandag 1 maart door aan het bondsbureau en de tegenstander(s). De wedstrijden van de betreffende teams van deze vereniging worden dan kosteloos (dus zonder boetes, terugtrekkingskosten, zaalhuurvergoedingen etc.) uit Sportlink gehaald. De betrokken tegenstanders hebben dan nog gelegenheid om eventuele tijdswijzigingen aan te brengen, andere tegenstanders te regelen en/of zaalhuur terug te geven aan de verhuurder. Voor de competitiewedstrijden die nog wel worden gespeeld, zal de NBB gewoon de scheidsrechters aanschrijven in de betreffende klassen. De kosten daarvoor worden aan het einde van het seizoen op normale wijze doorbelast aan de deelnemende teams.
Op basis van alle signalen en meningen die afgelopen week onder een kwart van de verenigingen in het land zijn verzameld, is de NBB ervan overtuigd dat deze geboden flexibiliteit en mogelijkheid tot het (georganiseerd) spelen van wedstrijden het beste recht doen aan dit gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land nog steeds verkeert.
Het moment dat de verenigingen weer onderling tegen elkaar in de hal wedstrijden mogen spelen, wordt waarschijnlijk voorafgegaan door een periode waarin een vereniging alleen intern met de eigen teams in de eigen hal aan de slag mag.
Voor het plannen/organiseren van interne wedstrijden en/of toernooien kan gebruik worden gemaakt van de software van Sportlink. Voor het gehele kalenderjaar 2021 stelt Sportlink in deze lastige periode de module Club.Toernooien gratis beschikbaar. Daar bovenop geeft Sportlink ter ondersteuning ook nog een aantal workshops waarin wordt uitgelegd hoe deze module werkt. Op de website van Sportlink is alles over Club.Toernooien en deze actie te lezen.
De NBB is blij dat Sportlink deze mogelijkheid aanbiedt en hoopt dat het de verenigingen kan helpen het basketballen weer op te starten zodra de sporthallen weer open mogen.
Om de voorbereidingen op het nieuwe seizoen 2021/2022 zo goed mogelijk te laten verlopen, is besloten om het normale tijdpad te volgen, zoals dat in de voorgaande seizoenen ook gold. Op die manier kunnen verenigingen tijdig de zaalhuur vastleggen en er bij de NBB ook tijdig worden gestart met de organisatie.
Eind maart ontvangen de verenigingen de inschrijfinformatie. Voor de landelijke competities moet uiterlijk 1 mei worden ingeschreven. Voor de afdelingscompetities ligt de deadline weer op 15 mei. Begin juni worden de (concept)indelingen bekend gemaakt en vanaf begin juli kunnen de verenigingen in Sportlink aan de slag om de thuiswedstrijden op de juiste datum en tijd binnen het oorspronkelijke weekend te plaatsen of in overleg met de betrokken tegenstander(s) naar een ander weekeinde uit te wijken.
De NBB snapt dat het in deze onzekere tijd voor sommige verenigingen lastig kan zijn een goede inschatting te maken van het aantal leden en het aantal competitie spelende teams. Ook komend seizoen zal daarom voor het seizoen coulant worden omgegaan met eventuele terugtrekkingen.
Geregeld komen bij de NBB vragen binnen over het coronavirus en de mogelijke gevolgen voor trainingen en het spelen van basketbalwedstrijden. Op deze website is een speciale pagina ingericht met de meest recente informatie over de eventuele gevolgen van het coronavirus voor wedstrijden en trainingen. Daar staat ook de meest recente versie van het coronaprotocol.
De overheid heeft verschillende regelingen in het leven geroepen om de door corona veroorzaakte schade (deels) te compenseren. Al die verschillende regelingen maken het voor sportverenigingen echter niet per se overzichtelijker. Om verenigingen daarin wegwijs te maken staat sinds deze week een speciaal interactief dossier online, samengesteld door sportbonden in samenwerking met NOC*NSF. In het dossier ‘Vraag financiële compensatie aan voor jouw sportclub’ wordt eenvoudig uitgelegd welke overheidsregelingen er zijn en kunnen verenigingen zien voor welke regelingen ze wel en niet in aanmerking komen. Met vragen kunnen verenigingen terecht bij de supportdesk van NOC*NSF via sportsupport@nocnsf.nl. Dit geldt ook voor andere corona gerelateerde vragen.
De NBB heeft als organisatie een aanvraag ingediend voor de NOW-3 regeling van de overheid en sportbonden zullen extra worden ondersteund vanuit een noodfonds vanuit NOC*NSF. Zodra daar volledige duidelijkheid over is, gaat de NBB kijken naar een mogelijke financiële tegemoetkoming. De al geïncasseerde voorschotten (arbitragekosten, boetes, etc.) worden, indien van toepassing, aan het einde van dit seizoen met de verenigingen verrekend. Er vindt dan een restitutie plaats op basis van feitelijk gemaakte kosten. Mogelijk wordt de eventuele tegemoetkoming pas duidelijk tegen het einde van het huidige seizoen. Daarvoor vraagt de NBB geduld en begrip van de verenigingen.