!
Algemeen netje.jpg
1 april 2021

Basketball Nederland strijdt tegen matchfixing voor eerlijke sport

De Nederlandse Basketball Bond blijft zich samen met de Dutch Basketball League inspannen om matchfixing in het basketball te bestrijden. Door de sport eerlijk te houden en competitievervalsing tegen te gaan, de integriteit van de sport te bewaken en de sporters zelf te beschermen tegen kansspelverslaving, bedreiging en criminele invloeden, moet het vertrouwen in de sport worden bewaard. “We nemen dit serieus”, zegt Simone Volmer-van den Biggelaar, algemeen directeur van de Nederlandse Basketball Bond. “Dit willen we niet in het basketball. Samen staan we voor eerlijke sport.”

De publieke omroep NOS meldt vandaag op zijn kanalen dat in het Nederlands basketball in april 2019 een mogelijk geval van matchfixing is waargenomen. Een verdachte gokbeweging heeft zich voorgedaan bij één wedstrijd (en wellicht meerdere) van de eredivisieclub Aris Leeuwarden in de tweede helft van het seizoen 2018-2019. Dit werd gesignaleerd door het Global Lottery Monitoring System (GLMS), dat het signaal vervolgens heeft gedeeld binnen de zogeheten Group of Copenhagen, waarvan ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Kansspelautoriteit (KSA), de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deel uit maken.

VWS heeft vervolgens sportkoepel NOC*NSF geïnformeerd, die het signaal als serieus heeft beoordeeld en de politie heeft ingeschakeld. Omdat die er onvoldoende mee kon aanvangen, is afgesproken de Nederlandse Basketball Bond over de zaak te informeren, met het advies het Instituut Sportrechtzaak (ISR) een onderzoek te laten doen. Dezelfde dag nog heeft de NBB contact gelegd met het ISR met het verzoek een onderzoek te starten. Deze week heeft het ISR laten weten dat de aanklager heeft besloten het onderzoek on hold te zetten, omdat er geen nieuwe informatie meer naar boven lijkt te komen, waardoor het niet opportuun lijkt het onderzoek te vervolgen. De NBB, DBL en Aris zijn nog in afwachting van meer informatie over wat dit betekent voor het vervolg.

Volledige medewerking

Simone Volmer-van den Biggelaar: “Vanaf het moment dat we zijn geïnformeerd door NOC*NSF hebben we meteen actie ondernomen. Ook al is dit pas de eerste keer dat we er mee worden geconfronteerd, we nemen elk signaal over mogelijke matchfixing uiterst serieus. We vinden een eerlijke basketbalcompetitie erg belangrijk, alsmede het beschermen van sporters en we willen ervoor zorgen dat het vertrouwen in een integere basketbalsport wordt behouden. Daarom hebben we ook onze volledige medewerking verleend aan het onafhankelijke onderzoek van het ISR.”

Ramses Braakman, voorzitter van de Dutch Basketball League: “We doen er als DBL binnen onze mogelijkheden alles aan om matchfixing te voorkomen. Afspraken met clubs en spelers hierover worden jaarlijks schriftelijk vastgelegd. Bovendien hebben we een strategische samenwerking met Genius Sports over onze internationale betting rights. Genius Sports heeft een speciale integriteitsdivisie die wereldwijd mogelijke tekenen van matchfixing en illegale wedpraktijken signaleert en aan banden probeert te leggen.”

Sierd Dijkman, algemeen manager van Aris Leeuwarden: “Wij zijn als club erg geschrokken dat er mogelijk sprake is geweest van matchfixing. Aris Leeuwarden is al jarenlang een gerespecteerde stabiele club en een goede werkgever. Wij staan voor een eerlijke sport. Als je dan dit nieuws krijgt, is dit een klap in het gezicht van de spelers, de technische staf, de organisatie, de fans en de sponsoren. Het is van groot belang, voor de sport en onze club, dat er snel duidelijkheid komt betreft de voortgang van het onderzoek. Vanzelfsprekend hebben wij tot dusver onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek, en dat zullen wij blijven doen.”

Volmer-van den Biggelaar: “Los van de uitkomsten van het onderzoek is het belangrijk dat we voorkomen dat matchfixing een bedreiging wordt voor onze sport. Basketball is een sport die gevoelig is voor matchfixing, omdat er – zeker in deze tijd – veel wordt gestreamd en je overal in de wereld naar onze wedstrijden kunt kijken en er op kunt gokken, helemaal met de aanstaande liberalisering van de gokmarkt. Het is zaak om de informatie over de gevaren daarvan structureel een plek te geven. Voor onze jonge talenten van de Orange Lions Academy bijvoorbeeld moet voorlichting over onderwerpen als matchfixing, grensoverschrijdend gedrag en doping standaard deel uit maken van hun opleiding.”

Inmiddels heeft NOC*NSF, in overleg met de NBB en de Dartsbond besloten de voorlichting en communicatie aan sporters over matchfixing verder te intensiveren en extra budget vrij te maken voor een communicatiecampagne naar sporters.

Neem voor meer informatie contact op met Ronald van Dam, contactpersoon voor de media bij de NBB: 06-51318125 / ronald.van.dam@basketball.nl

Gerelateerde artikelen