2223 WBL BIN GRA Guijt
15 januari 2023

Binnenland trekt topper tegen Grasshoppers in laatste kwart naar zich toe

Door Ronald van Dam

Startportaal Binnenland heeft afgelopen weekeinde het meeste opzien gebaard in de Women's Basketball League door de topper tegen Final Four-winnaar Sportiff Grasshoppers met 84-58 te winnen dankzij een sterk vierde kwart. Daarmee geeft de Barendrechtse club z'n visitekaartje af voor de splitsing van de WBL in de bovenste vijf (Elite A) en onderste vier teams (Elite B) vanaf 28 januari.

Door de nederlaag van Grasshoppers voert Den Helder Suns nu alleen de ranglijst aan. De regerend landskampioen won zaterdag overtuigend met 41-85 bij Lekdetec.nl in Bemmel. Triple Threat profiteerde van het verlies van Lekdetec.nl en plaatste zich door een 59-76 zege bij Basketball Academie Limburg als laatste voor de Elite A. Topkip Lions pakte na twee nederlagen op rij weer eens zege. De club uit Landsmeer stuurde LGITS.NL Martini Sparks met een 78-64 nederlaag naar huis.

De Elite A wordt gevormd door Den Helder, Grasshoppers, Binnenland, Jolly Jumpers en Triple Threat. Lekdetec.nl, Topkip Lions, Basketbal Academie Limburg en Martini Sparks vormen de Elite B.

Startportaal Binnenland - Sportiff Grasshoppers 84-58

Bij Binnenland nemen Remy de Wit en Linda Appers voorlopig samen de coaching voor hun rekening, nu Joost van Rangelrooy tijdelijk een stapje terug heeft gedaan. Zij zagen een gelijk opgaand eerste kwart dat eindigde met een kleine 18-15 voorsprong voor de thuisploeg. Een goed begin van het tweede kwart bracht Grasshoppers, waar Jacobine Klerkx debuteerde, met 26-33 voor, maar bij rust was de score (35-35) weer in evenwicht. Ook na het derde kwart (60-54) had Grasshoppers nog winstkansen, maar in het vierde kwart (24-4) viel de ploeg van Renate Sluijs aanvallend volledig stil, terwijl Binnenland lekker door bleef scoren en zo alsnog afgetekend met 84-58 won.
"Aanvallend en verdedigend ging het in de eerste helft nog wel", vond Sluijs. "Maar de tweede helft liet een ander beeld zien. Vooral het vierde kwart speelden we ver onder ons niveau, waardoor we ruim verliezen.”
Remy de Wit: "In deze wedstrijd tegen Grasshoppers kwam samen waar we in de periode na Kerst met elkaar meer de focus op hebben gelegd: speldiscipline, omgaan met weerstand en tactisch slimme keuzes maken. Het was mooi om te zien dat het gehele team, inclusief de jonge bankspeelsters, hier zichtbaar van genoot."

Topscorer Binnenland: Janine Guijt (foto) 25 punten (9/17), 3/5 driepunters en 10 rebounds.
Topscorer Grasshoppers: Lotte van Kruistum 11 (5/10) en 12 rebounds (3 aanvallend).

Lekdetec.nl - Den Helder Suns 41-85

Voor Den Helder was het de laatste wedstrijd voor de splitsing van de WBL in Elite A en Elite B. Lekdetec.nl had als opdracht de laatste twee duels te winnen, om nog kans op de bovenste vijf te maken. Maar de thuisploeg moest het nog stellen zonder topscorer Lisanne de Jonge (overbelaste voet), terwijl Den Helder Leonie Plagmeijer miste door een blessure. In de eerste vijf minuten (12-12) bleven beide teams nog bij elkaar, daarna kreeg Lekdetec problemen met scoren. Den Helder liep uit naar een 14-20 voorsprong aan het eind van het eerste kwart. Door in het tweede kwart nog meer verdedigende stops te maken en er vaak snel uit te komen in transitie, liep Den Helder verder weg naar 21-44 bij rust. De Suns hielden in de tweede helft de concentratie aardig vast, waardoor Lekdetec.nl geen vuist meer kon maken. Via 31-63 aan het einde van het 3e kwart werd het, mede door een 18-2 run van de Suns in het laatste kwart, uiteindelijk 41-85.
Jeroen van Vugt, coach van Lekdetec: "We hebben het in een aantal duels laten liggen, toen we een mindere periode hadden. Maar we kijken met veel vertrouwen uit naar de Elite B en zien dit als een mogelijkheid om aan onszelf te werken en zo met veel vertrouwen de play-offs in te gaan."

Topscorer Lekdetec.nl: Yfke Hoek 11 punten en 6 rebounds.
Topscorer Den Helder: Janiek van Veen 18 punten (5/9), 7 rebounds, 4 assists en 2 steals.