!
NMT-BEL-aug23-1
14 augustus 2023

Charlon Kloof redt Nederland in winst tegen België

De mannen van Orange Lions houden hun Olympische droom levend. Na een voorsprong van 17 punten volledig weg te hebben gegeven, knokte Oranje zich knap terug tegen België om de winst te pakken: 78-76. Charlon Kloof (16 punten, 5 assists en 7 steals) werd de held van de avond: hij gooide de beslissende lay up raak.

Kwartstanden: 16-20; 12-25; 27-12; 21-21

Gameflow

Een enorm dominant tweede kwart, aangevoerd door Charlon Kloof (3 steals in dat kwart!), Rienk Mast en Emmanuel Nzekwesi, zorgde ervoor dat Nederland met een ruime voorsprong kon rusten. België rechtte de rug en pakte begin vierde kwart zelfs de voorsprong. In dat vierde kwart leidden Kloof en Marijn Ververs Nederland weer over de top, waarna het tot de zoemer close bleef.

Ververs pikte met 3 minuten te gaan zijn vijfde fout op. Keye van der Vuurst de Vries, die niet zijn wedstrijd had, kreeg een T-fout. Nederland deed er vervolgens alles aan de wedstrijd niet te winnen, zo leek het. N’Guessan miste twee vrije worpen, Jesse Edwards liep met de bal en de defense gaf met 5 tikken te gaan een driepunter weg. Met 76-76 en seconden te gaan isoleerde Charlon Kloof zijn tegenstander, crosste hem een paar keer en maakte de lay up voor de winst.

Stats don’t lie

Nederland reboundt goed en kan verdedigen. De Lions hielden België op 39 procent fieldgoals, en Nederland won de rebound-battle met 37-32. Het afstandschot blijft Nederland’s zwakte. De Lions namen maar tien punten, raakten er drie. De Belgen schoten er méér, maar procentueel veel slechter. Slechts 5 op 24, een magere 21 procent.

Topscorers

Nederland: Charlon Kloof 16 punten, 5 assists, 7 steals, 1 gamewinner. Jesse Edwards 16 punten, 8 rebounds. Emmanuel Nzekwesi 14 punten.
België: Loic Schwartz 19 punten. Milan Samardzic 17 punten, inclusief de gelijkmakende driepunter.

NMT-BEL-aug23-2

‘Leerproces’

Coach Arik Shivek: “Met name in de eerste helft speelden we een hele goede, complete wedstrijd. Vooral in de verdediging was ik heel blij met wat ik zag. Maar dan zie je dat deze groep het nog niet gewend is met zeventien punten voor te staan – en België speelde vervolgens erg goed. Uiteindelijk heeft het juiste team gewonnen denk ik, en Charlon haalde hem binnen voor ons. Dit is allemaal deel van ons leerproces. We zijn blij met de winst.”