!
PilotVersneldInnemen-dec23
19 december 2023

De pilot ‘Versneld innemen’ breidt uit – dit moet jij erover weten

Dit seizoen startte de Nederlandse Basketball Bond met de pilot ‘Versneld Innemen’. In de U12 eredivisie hoefden spelers onder bepaalde omstandigheden de bal niet meer met een scheidsrechter te checken, vóór zij hem innamen. De test breidt uit. Dit moet jij erover weten.

Wat houden de regels rond ‘Versneld innemen’ in?

Bij verschillende overtredingen (géén persoonlijke fouten!) die een team op zijn aanvalshelft begaat, moet het aanvallende team de bal op de grond leggen en daarmee aan het andere team geven. Het andere team mag dan, zonder tussenkomst van een scheidsrechter, meteen de bal innemen. De scheidsrechter eist de bal wél op als er een time out of wissel (tijdig) is aangevraagd.

Een volledige uitleg van de regel vind je hier.

Waarom is de regel bedacht?

De NBB bedacht de regel niet zelf: in Spanje test men al een tijdje met deze nieuwe manier van innemen. De bedoeling is om (jeugd)spelers vaker in transitiemomenten in het spel te brengen, om ze zo te leren snel en slim te spelen in de omschakeling. “We brengen méér spel, en minder tactiek, in het spel”, zei één van de deelnemende U12-coaches in een evaluatie. Dat vat het goed samen.

Er is geëvalueerd. Wat kwam daar uit?

Allereerst: de coaches van de U12 eredivisie waren enthousiast. Ze zeiden dat de kinderen even moesten wennen, maar de spelers hadden uiteindelijk het minste last van de nieuwe regel. Scheidsrechters bleken nog niet altijd goed geïnformeerd over de regel, ook zij moeten er aan wennen. Licht daarom vooral ook je refs in aanloop naar de tweede helft van de competitie, op tijd in over deze regel!

WhatsApp Image 2023-12-13 at 10.54.39

(Foto: Coach Ted Konno, Triple Threat U12 en enkele versterkingen van andere clubs, maakten in Spanje al eerder kennis met de nieuwe manier van innemen)

Is er een U12-coach die zijn mening wil geven?

Jazeker! Ted Konno is coach van de U12 bij Triple Threat. Hij was al bekend met de pilot, doordat hij met zijn team (en wat extra aanwas, zie foto) een toernooi speelde in La Roda, een klein dorp tussen Valencia en Madrid, in Spanje.

“Wij speelden daar tegen Real Madrid, Barcelona en andere van de beste U12-teams ter wereld. Je zag daar met eigen ogen hoe snel die kinderen spelen! Wij hadden geen kans, en dat lag niet aan ons atletisch vermogen en lag niet aan ons schot. Maar die team schakelden veel sneller dan wij, gingen véél sneller van defense naar offense en andersom. Dat moet je trainen en dat moet je faciliteren. Deze regel helpt die omschakelingen faciliteren.”

Zijn spelers hadden niet echt tijd nodig aan de regel te wennen, zegt hij. “Het is véél meer intuïtief om meteen door te spelen. Op training geef je de bal ook niet telkens terug aan je coach. Vroeger werd je waarschijnlijk vaker teruggefloten omdat je de bal niet checkte met de scheidsrechter.”

Levert de nieuwe regel méér gemakkelijke scores op? Niet per se. Konno: “Dat gebeurt misschien een paar keer per wedstrijd. Maar het is vooral dat je schakelmomenten creëert die er niet hadden hoeven zijn. Je speelt vaker 4 tegen 3, 3 tegen 3, enzovoorts, en dwingt verdedigers óók om sneller om te draaien. Teams moeten meer beslissingen nemen. Daar worden de kinderen uiteindelijk veel betere basketballers van.”

Welke teams en divisies gaan met de pilot verder?

Verenigingen voor wie de nieuwe regels gaan gelden hebben daar een mail over gehad. Check dus vooral ook bij je wedstrijdsecretaris of bestuur. De pilot gaat verder met de onderstaande poules:

  • M12 Eredivisie
  • X12 3e Divisie, poule 02
  • VU14 1e Divisie
  • X14 3e Divisie, poule 11
  • MU16 Eredivisie, poule 01 en 02
  • VU16 2e Divisie, poule 05

Waar kan ik feedback kwijt?

De NBB hoort graag alle ervaringen met de nieuwe regel. Deelnemende verenigingen hebben daarom een QR-code gekregen. Die laadt een online formulier waarin zij feedback kunnen geven.

De NBB organiseert ook een paar online sessies voor deelnemende teams. Precieze data en uitnodigingen daarvoor volgen nog, gericht aan deelnemende verenigingen.

Waar kan ik terecht met vragen?

Neem daarvoor contact op met pim.de.vries@basketball.nl (Medewerker Team Competities) en/ofjoost.vennema@basketball.nl (Medewerker Opleidingen en Basketball Ontwikkeling).

Gerelateerde artikelen