!
2223 WBL GRA DHS Fleuren
19 februari 2023

Den Helder Suns alleen op kop na zege in kraker tegen Sportiff Grasshoppers

Den Helder Suns is weer alleen aan de leiding gekomen in de Elite A van de Women's Basketball League. De regerend landskampioen was zaterdag in de kraker tegen Sportiff Grasshoppers de sterkste. Het werd in Katwijk na verlenging 83-85 voor de ploeg uit de kop van Noord-Holland.

Startportaal Binnenland leed zaterdag in de Elite A een 68-77 thuisnederlaag tegen Triple Threat. In de Elite B zette TopKip Lions z'n zegereeks voort door overtuigend met 43-81 bij Basketbal Academie Limburg te winnen.

Sportiff Grasshoppers - Den Helder Suns 83-85 (Elite A)

Beide clubs deden in de aanloop naar de kraker eerst op een andere manier van zich spreken. Het X10-3 team van Grasshoppers (foto hieronder) zette een inzamelingsactie op touw voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië. In Den Helder haalde voormalig coach Meindert van Veen geld op door stapels pannenkoeken te bakken.

De topper zaterdag in sporthal Cleijn Duin was voor de internationals van beide clubs een goede manier om de kater van het misgelopen EK weg te spoelen. De eerste vijf minuten bleven beide teams bij elkaar, maar aan het einde van het eerste kwart leidde Grasshoppers met 24-19 en had Lotte van Kruistum bij de thuisploeg al bijna een double-double te pakken, terwijl Kiki Fleuren bij Den Helder nog niet had gemist. In het tweede kwart profiteerde de thuisploeg van het te gemakzuchtige spel van Den Helder en liep uit naar een 36-26 bij rust.

De Suns, leunend op de scorende inbreng van Fleuren, Mecx van Linge en Iris Vennema, kwamen in het derde kwart langszij (52-52), waarna Grasshoppers in het vierde kwart toch weer uitliep naar 66-54. Wederom rechtte Den Helder de rug en sleepte er zo bij 72-72 een verlenging uit. In die extra vijf minuten was het ditmaal de landskampioen die een voorsprong van 6 punten pakte, mede dankzij Fleuren die in die fase al haar vrije worpen raak schoot. Jacobine Klerx bracht de spanning nog terug met een rake driepunter, maar opnieuw toonde Fleuren zich koelbloedig op de vrije worplijn. De rake driepunter van Klerx in de zoemer kon de Suns niet meer van de zege afhouden.

Verliezend coach Renate Sluijs weet het verlies mede aan de verminderde focus na rust. "Daardoor raakten we onze voorsprong kwijt. Door wat aanpassingen in de verdediging komen we goed terug, maar in de verlenging schoten we net tekort."

Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum 20 punten (6/14), 16 rebounds (7 aanvallend) en 3 steals; Jacobine Klerx 28 punten (9/20) en 8/14 driepunters; Karin Kuijt 17 punten (5/10) en 8 assists.
Topscorers Den Helder: Kiki Fleuren 39 punten (10/15), 7/11 driepunters, 12/13 vrije worpen en 6 rebounds; Iris Vennema 13 punten en 6 rebounds; Mecx van Linge 11 punten en 5 rebounds.

20230218 Inzameling Grasshoppers slachtoffers aardbeving

Startportaal Binnenland - Triple Threat 68-77

De wedstrijd ging drie kwarten gelijk op. Na dertig minuten basketball leide Triple Threat met 56-59 en de club uit Haarlem slaagde er daarna in om in het vierde kwart (12-18) de voorsprong nog wat verder uit te bouwen en de uitoverwinning in Barendrecht veilig te stellen.

Verliezend coach Remy de Wit vond het ondanks de nederlaag een goede voorbereidende wedstrijd op de kwartfinale van de strijd om de Basketball Cup komende woensdag, als Jolly Jumpers de tegenstander is in Barendrecht. "We hebben na een lange periode van geen wedstrijden een prima duel gespeeld ter voorbereiding op de beker. Maar de constatering is ook dat we na de kerst geen wedstrijd compleet zijn geweest."

Topscorers Binnenland: Janine Guijt 20 punten (9/18), 5 rebounds en 2 steals; Jamailah Adams 16 punten (7/12), 9 rebounds en 3 steals; Mylah Aalse 10 punten.
Topscorers Triple Threat: Quinta van Schijndel 17 punten (6/12), 3/7 driepunters, 4 rebounds en 3 steals; Madeline Holland 16 punten (7/11) en 13 rebounds (6 aanvallend); Toshua Leavitt 13 punten en 3/10 driepunters.

2223 WBL TopKip Lions

Basketbal Academie Limburg - TopKip Lions 43-81

Dit keer liet TopKip Lions het tegen debutant BAL niet aankomen op het laatste kwart. De bezoekende ploeg kwam in het eerste kwart nog wat een stroef op gang, resulterend in een kleine 17-19 voorsprong, maar gaf daarna alsnog gas. Het was Charlotte van Kleef die de Lions scorend de weg wees naar een 19-31 voorsprong in het tweede kwart, waarin BAL uiteindelijk maar 4 punten scoorde. Bij rust was het verschil al 19 punten (21-40) en in het derde kwart denderde de ploeg van Chris van Kampen door naar 30-66. TopKip Lions speelde de wedstrijd daarna gecontroleerd uit en verliet sporthal Boshoven met een klinkende 43-81 zege op zak.

Komende woensdag treedt de club uit Landsmeer om 20.30 uur in Bemmel aan in de kwartfinales van de strijd om de Carla de Liefde Trofee (nationale beker), met Lekdetec.nl als tegenstander.

Verliezend BAL-coach Jorrick Creyghton zag 'een goed eerste kwart', maar daarna kon zijn team die energie niet vasthouden. "We doen het best goed in de WBL en dan worden de verwachtingen ook steeds hoger, ook bij onszelf. Maar in zulke wedstrijden zie je dat we jong zijn en onervaren. We vinden het lastig om als team te blijven spelen en denken dat we individueel die wedstrijd moeten redden. Dat is jammer. Lions loste de druk van ons goed op."

Topscorers BAL: Alex LaPorta 12 punten en 10 rebounds; Sydney Clayton 10 punten en 7 rebounds.
Topscorers Lions: Myrthe den Heeten 26 punten (10/16), 5/7 driepunters en 6 rebounds; Emma de Wit 13 punten (5/8), 3/5 driepunters en 6 rebounds; Charlotte van Kleef 16 punten en 11 rebounds.

Foto Grasshoppers - Den Helder: Jeffrey Lewakabessy