!
2223 WBL TopKip Lekdetec
18 maart 2023

Den Helder Suns en TopKip Lions met goed gevoel op weg naar bekerfinale

Den Helder Suns en TopKip Lions kunnen zich met een goed gevoel opmaken voor de strijd om de Carla de Liefde Trofee, de finale van het nationale bekertoernooi bij de vrouwen zaterdag 25 maart a.s.

Den Helder was zaterdagavond in de Elite A met 54-41 te sterk voor Jolly Jumpers. Door die zege gaat de regerend landskampioen definitief als nummer één naar de play-offs van de Women's Basketball league, gevolgd door Sportiff Grasshoppers dat Startportaal Binnenland de achtste nederlaag op rij bezorgde door in Barendrecht met 75-77 te winnen.

In de Elite B hield TopKip Lions de ongeslagen status vast door voor de derde maal in korte tijd Lekdetec.nl te verslaan. Het werd zaterdagavond 63-74 in Bemmel. Basketbal Academie Limburg zegevierde voor de tweede week op rij. In Haren was de Limburgse club met 67-68 net te sterk voor LGITS.NL Martini Sparks.

Den Helder Suns - Jolly Jumpers 54-41 (Elite A)

Volgens Suns-coach Mario Bennes een wedstrijd om snel te vergeten. In de eerste helft bleven de teams lang bij elkaar, maar beide hadden erg veel moeite om de basket te vinden. In de laatste seconde voor rust maakte Iris Vennema (foto hieronder) er met een lay-up 32-27 van in het voordeel van de koploper. Ook de tweede helft gaf rommelig basketball te zien van beide kanten. Het leek wel alsof er een deksel op de basket zat, getuige de score van 8-8 in het derde kwart. Daardoor ging Den Helder met een marge van nog steeds vijf punten (40-35) het laatste kwart in. In die periode lukte het scoren wat beter aan Helderse kant, waardoor de Suns het duel uiteindelijk met 54-41 wonnen en de eerste plaats in de Elite A vast hielden. Vennema en Jade Brughuis van Jolly Jumpers waren met ieder 11 punten de enige twee speelsters in de dubbele cijfers.

Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers, was trots op zijn team. "Ze hebben alles gegeven en gestreden en kunnen met opgeheven hoofd terugkijken, ondanks de nederlaag. Onze intensiteit en spirit was optimaal. Verdedigend stonden we erg goed. Aanvallend missen we een aantal lay-ups en makkelijke schoten. Daar hebben we het de wedstrijd laten liggen."

Startportaal Binnenland - Sportiff Grasshoppers 75-77

Grasshoppers, dat in Barendrecht weer kon beschikken over de van haar stage teruggekeerde Liselot Kulk, boog een 4-0 achterstand om in 5-11, maar raakte die voorsprong ook weer kwijt. Na 20-17 nam de bezoekende ploeg opnieuw het initiatief en bouwde zo aan een 31-39 voorsprong bij rust na een driepunter van Rosalie Aandewiel. Het verschil groeide in het derde kwart zelfs naar veertien punten (39-52) in Katwijks voordeel, maar bij 70-70 in het vierde kwart kon de nummer twee op de ranglijst weer opnieuw beginnen. Bij 75-76 en nog achttien seconden te spelen miste de thuisploeg vanaf de vrije worplijn, waarna de fout op Jacobine Klerx te laat kwam. Met een halve seconde op de klok besliste zij met een rake en een opzettelijk gemiste tweede vrije worp de wedstrijd alsnog in het voordeel van Grasshoppers..

Binnenland had vier speelsters in de dubbele cijfers, aangevoerd door Marlou de Kleijn met 14 punten. Bij de bezoekende ploeg eindigden Jacobine Klerx en Lotte van Kruistum allebei op 18 punten. Van Kruistum pakte ook 8 rebounds.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs vond haar team verdedigend redelijk spelen, maar was over de aanval minder te spreken. “De schoten van afstand vielen niet, waardoor alles inside moest gebeuren. Het werd op het einde nog spannend en dan is het des te leuker als alsnog wint."

Lekdetec.nl - TopKip Lions 64-73 (Elite B)

Typisch een wedstrijd die nergens meer om ging, in de wetenschap dat bekerfinalist TopKip Lions als zesde naar de play-offs gaat en Lekdetec.nl na een vrije val op de ranglijst is uitgeschakeld. Het leverde drie kwarten lang weinig inspirerend basketball op. De thuisploeg mist al een tijdje een aantal belangrijke speelsters, waaronder international Lisanne de Jonge (zwanger), maar sloot het eerste kwart toch af met een 21-18 voorsprong. In het tweede kwart kwam Rinske Scholten op stoom en zij schoot eigenhandig Lekdetec.nl naar een 27-18 voorsprong. Maar TopKip Lions haakte door scores van Epiphany Etienne en Charlotte van Kleef weer aan, stond bij rust vier punten achter (46-42) en na drie kwarten nog meer eentje: 54-53. De ploeg van Chris van Kampen stroopte daarna de spreekwoordelijke mouwen nog even op en in een verhit laatste kwart stelde TopKip Lions alsnog de zege veilig, de twaalfde op rij alweer. Van Kleef en Etienne waren met respectievelijk 17 en 16 punten topscorer bij Lions.

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en Jasmijn de Wit