!
2223 WBL TopKip LEC
26 februari 2023

Den Helder Suns en TopKip Lions zetten zegereeks voort in Women's Basketball League

Den Helder Suns en TopKip Lions zijn de teams in vorm in de Women's Basketball League. De regerend landskampioen was zaterdag in de Elite A met 65-73 te sterk voor Jolly Jumpers. Het was de tiende overwinning op rij in de competitie voor de Suns. Sportiff Grasshoppers, de laatste club die van Den Helder won op 12 november vorig jaar, won thuis met 74-55 van Startportaal Binnenland.

In de Elite B is TopKip Lions het 'team to beat'. De club uit Landsmeer zegevierde zaterdag voor de zevende achtereenvolgende keer in de competitie. Dit keer werd Lekdetec.nl met 79-56 aan de spreekwoordelijke zegekar gebonden. Basketbal Academie Limburg leed een 59-68 thuisnederlaag tegen LGITS.NL Martini Sparks.

Jolly Jumpers - Den Helder Suns 65-73 (Elite A)

Den Helder aast op thuisvoordeel gedurende de play-offs, maar hoofdcoach Mario Bennes ziet ook graag dat de regerend landskampioen richting de halve finale van de beker en de play-offs progressie toont, te beginnen in het uitduel tegen Jully Jumpers. Het ging in Tubbergen de eerste vijf minuten nog gelijk op (10-13), daarna plaatste Den Helder met een aantal verdedigende stops en fastbreaks een run die de Suns een 17-26 voorsprong aan het einde van het eerste kwart opleverde. Opvallend was dat Mecx van Linge in het eerste kwart al 12 punten scoorde. Den Helder breidde de voorsprong in het tweede kwart uit naar 15 punten (19-34) bij rust, maar zag Jolly Jumpers in het derde kwart de spanning helemaal terug brengen. Via een 11-0 run werd het 51-53. De Suns moesten daarna alle zeilen bijzetten, maar slaagden er toch in de thuisploeg van zich af te houden en de zege veilig te stellen.

Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers: "Den Helder heeft individueel veel kwaliteit. Als we willen winnen, moeten we beter, slimmer en constanter worden in onze 1-1 verdediging. Dat wil zeggen: positioneel zo staan dat de bal beter kunnen stoppen en elkaar beter kunnen helpen. We komen na rust nog goed terug en zo dichtbij de zege als vandaag zijn we tegen Den Helder nog niet geweest dit seizoen. We moeten de komende weken verder bouwen en niet vervallen in teleurstelling van dit verlies."

Topscorer Jolly Jumpers: Jasmijn de Ceuninck van Capelle 17 punten (7/11), 6 rebounds, 2 steals en 2 blocks.
Scofres Den Helder: Mecx van Linge 16 punten en 3/8 driepunters.

Sportiff Grasshoppers - Startportaal Binnenland 75-55 (Elite A)

Bij Grasshoppers waren Rosalie Aandewiel, Deborah Vos en Fleur Kuijt nog geblesseer, Binnenland miste Marlou de Kleijn en Gabriëlle van den Bosch. Na een gelijk opgaande start van de wedstrijd pakte Grasshoppers met 14-11 de leiding halverwege het eerste kwart. De 28-21 voordprong na tien minuten spelen werd uitgebouwd naar 47-32 bij de rust, met dank aan een strakkere Katwijkse verdediging die Binnenland in het tweede kwart op slecht 11 punten hield.

Ook na de rust begon Grasshoppers goed en door scores van Alissa van der Plas en Jacobine Klerk was het verschil na drie minuten spelen in het derde kwart al opgelopen naar 24 punten. Dat bleef het zo tot het einde van het kwart (62-38), waarna in het vierde kwart het grote door wisselen kon beginnen. De zege van Grasshoppers kwam nooit meer in gevaar.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs zag haar team goed beginnen, met veel snelheid in de aanval: ”We gaan op die manier met een ruime voorsprong de rust in. Het derde kwart gaan we op dezelfde voet verder, waardoor we de wedstrijd redelijk eenvoudig winnend afsluiten.”

Topscorers Grasshoppers: Jacobine Klerx 22 punten en 4/10 driepunters; Alissa van der Plas 18 punten (9/18) en 13 rebounds (6 aanvallend).
Topscorer Binnenland: Janine Guijt 15 punten.

2223 WBL GRA BIN Van Kruistum

TopKip Lions - Lekdetec.nl 79-56 (Elite B)

Aan de vrije val van Lekdetec.nl, dat dit seizoen niet meer kan beschikken over sterkhouder Lisanne de Jonge (zwanger), komt maar geen einde. Het vloog er vorige week in de strijd om de Basketball Cup bij de vrouwen al uit tegen Topkip Lions en ook dit keer was de club uit Landsmeer in de competitie te sterk. Binnen twee minuten was het al 11-0. Een time-out zorgde er voor dat Lekdetec wat beter in de wedstrijd kwam, maar het gat was al gemaakt en bij rust leidde de thuisploeg met 41-28.

In het derde kwart bouwde TopKip Lions aan de hand van jonkies Janna Vogelaar, Indy le Bellw, Emma de Wit en de jarige Jaleesa Molina (foto) de voorsprong nog iets verder uit (63-48), waarna het vierde kwart een formaliteit was. Voor Lions-coach Chris van Kampen een mooie kans om al zijn speelsters minuten te geven.

Door de 79-56 staat TopKip Lions nu ongeslagen in de Elite B aan kop en lijkt af te steven op de (definitieve) zesde plaats. Dat zou betekenen dat in de play-offs Den Helder en Grasshoppers worden ontlopen en Topkip gekoppeld wordt aan de nummer drie van de Elite A.

Topscorers Lions: Epiphany Etienne 21 punten; Jaleesa Molina 16 punten.

Foto's: Jasmijn de Wit en Geert Bekker