!
22 april 2022

Den Helder Suns op voorsprong tegen Lions Basketball in halve finale WBL play-offs

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns heeft een 1-0 voorsprong genomen in de halve finale van de play-offs in de Women's Basketball League. Tegenstander Lions Basketball hield donderdag de landskampioen het eerste kwart nog bij, maar moest daarna de zege (78-61) aan de Suns laten. De best-of-three gaat zaterdag 23 april a.s. verder met de tweede wedstrijd die om 19.30 uur in het Indoorcentrum Landsmeer wordt gespeeld. Bij winst is Den Helder zeker van een plek in de finale. Zaterdag gaat in Barendrecht ook de andere halve finale tussen Sportiff Grasshoppers en Startportaal Binnenland verder. Daar staat Grasshoppers met 1-0 voor.

Den Helder Suns (#1) - Lions Basketball (#5) 78-61 (1-0)

Mario Bennes wilde zijn Suns behoeden voor onderschatting. "Lions is een gevaarlijke tegenstander", volgens de coach van Den Helder en dat bleek zeker in het begin van de wedstrijd. Lions kwam zelfs even met 8-10 voor en hield de rest van het eerste kwart (20-19) gelijke tred met de thuisploeg. Die stand op het scorebord was voor Bennes het signaal om zijn speelsters de verdediging aan te laten scherpen. Dat lukte bijzonder goed, want Lions scoorde in het tweede kwart maar drie punten en keek bij de rust tegen een achterstand van 16 punten (38-22) aan.
Toch gaf het team van Marlous Nieuwveen zich nog niet gewonnen. Lions knokte zich in het derde kwart terug tot op 12 punten, maar verder liet Den Helder het niet komen. De Suns stonden aan het einde van het kwart weer 16 punten voor (55-39) en liepen in het laatste bedrijf uit naar een voorsprong van 23 punten (65-42), waar de bezoeksters in de slotfase nog wel iets van af wisten te halen. "We maken in de tweede helft paar keer een keer een kleine run, maar zijn niet in staat om het gat helemaal te dichten", zag Lions-coach Marlous Nieuwveen.
Het werd uiteindelijk 78-61. Opvallend was het reboundoverwicht (46-32) in het voordeel van Den Helder, dat ook veel vaker op de vrije worplijn stond (31 om 10).

Scores Den Helder: Kourtney Treffers 17 punten (6/11), 14 rebounds en 5 assists; Kiki Fleuren 16 punten en 7 rebounds; Janis Boonstra 14 punten (5/9), 11 rebounds (4 aanvallend), 6 assists en 2 blocks; Janiek van Veen 12 punten, 4 assists en 3 steals.
Scores Lions: Charlotte van Kleef 13 punten, 3/9 driepunters en 4 rebounds; Molly McDowell 12 punten (5/10), 2/3 driepunters, 4 rebounds en 5 assists; Myrthe den Heeten 12 punten.