!
25 januari 2023

Den Helder Suns schakelt bekerhouder Sportiff Grasshoppers uit in achtste finales

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns heeft eindelijk z'n revanche te pakken. In de achtste finales van de strijd om de Carla de Liefde Trofee, de nationale beker bij de vrouwen, schakelde Den Helder dinsdag bekerhouder Sportiff Grasshoppers uit met 59-73.

Eerder dit seizoen trok de club uit de kop van Noord-Holland in de strijd om de Supercup en de finale van de Final Four aan het kortste einde tegen Grasshoppers. Ook in de competitie had Den Helder twee keer van de club uit Katwijk verloren, waardoor de onderlinge score tot nu toe 4-0 voor Grasshoppers was.

De wedstrijd tussen Grasshoppers en Den Helder dinsdag was de enige confrontatie tussen twee teams uit de Women's Basketball League in de achtste finales van het NBB Bekertoernooi.

Sportiff Grasshoppers - Den Helder Suns 59-73

Beide team wisten in de eerste vijf minuten de basket eenvoudig te vinden, resulterend in een 12-13 score. Vervolgens werd aan Helderse zijde de verdediging aangetrokken, waardoor de ploeg van Mario Bennes uitliep naar een 12-20 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart bleef dat verschil aanvankelijk gehandhaafd, maar richting de rust (31-33) kwam Grasshoppers terug in de wedstrijd door te profiteren van matig verdedigend werk aan de kant van Den Helder.

In het derde kwart verhoogde Den Helder zowel aanvallend als verdedigend de intensiteit. Grasshoppers had het moeilijk om tot scoren te komen en Den Helder liep uit naar een 42-61 voorsprong. De thuisploeg kwam in het vierde kwart nog iets terug, maar Den Helder speelde de wedstrijd gedecideerd uit en plaatste zich zo voor de kwartfinales van de Basketball Cup bij de vrouwen, die van 21 t/m 23 februari worden gespeeld. De loting daarvoor is waarschijnlijk komende vrijdag.

Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum 17 punten en 10 rebounds (4 aanvallend); Deborah Vos 15 punten (6/9) en 2/4 driepunters.
Topscorers Den Helder: Kelsey Lidge 16 punten (6/12) en 13 rebounds; Iris Vennema 13 punten (4/6); Janiek van Veen 13 punten, 4 assists en 2 steals; Kiki Fleuren 12 punten, 4/8 driepunters, 5 rebounds en 5 assists.