!
2223 WBL DHS BIN Kelsey Lidge
2 maart 2023

Den Helder Suns voegt zich bij TopKip Lions voor finale om Carla de Liefde Trofee

In navolging van TopKip Lions heeft ook de Den Helder Suns zich geplaatst voor de finale van de strijd om de Carla de Liefde Trofee, de Basketball Cup bij de vrouwen. De regerend landskampioen was woensdagavond met 84-67 te sterk voor Startportaal Binnenland.

De finale wordt van het nationale bekertoernooi van de Nederlandse Basketball Bond wordt op zaterdag 25 maart a.s. gespeeld. Zevenvoudig bekerwinnaar Den Helder won deze prijs voor het laatste in 2020. Topkip Lions veroverde de beker in totaal zes keer, de laatste keer in 2019. Vorig jaar ging de Carla de Liefde Trofee naar Sportiff Grasshoppers, dat toen met 62-59 in de finale van Den Helder won.

Bij Startportaal Binnenland, voor het laatst winnaar van de beker in 2015, ontbrak sterkhouder Marlou de Klein en om dat te compenseren maakten routiniers Eline Kasius en Lisa van den Adel voor deze gelegenheid hun opwachting bij de Barendrechtse selectie.

Den Helder schoot sterk uit de spreekwoordelijke startblokken en stond na vijf minuten spelen al met 17-2 voor, geholpen door een aantal open driepunters, fastbreaks en een goede verdediging. Maar Binnenland slaagde erin het gat te verkleinen tot 24-16 aan het einde van het eerste kwart. Aan de hand van Janine Guijt en Jamailah Adams kwam de ploeg uit Barendrecht in het tweede kwart zelfs langszij (26-26), voordat Den Helder weer wat kon uitlopen en de rust in ging met een 41-35 voorsprong op zak.

In de tweede helft begon de thuisploeg wederom goed en slaagde er zo in het verschil te vergroten naar 15 punten, de beslissende voorsprong, zo zou blijken. De rest van de tweede helft hield de ploeg van Mario Bennes die marge in stand. Binnenland kwam niet meer dichterbij en bij 84-67 was de finale plek een feit voor de Suns.

Opvallend bij Den Helder, waar alle starters in de dubbele cijfers scoorden, waren de double doubles voor Janiek van Veen en Kelsi Lidge.

Topscorers Den Helder: Kelsi Lidge 17 punten (7/15), 10 rebounds (5 aanvallend), 3/8 driepunters en 4 assists; Lotte Toornstra 16 punten (6/7) en 9 rebounds; Janiek van Veen 14 punten (5/10) en 10 assists; Mecx van Linge 13 punten; Kiki Fleuren 13 punten, 5 assists en 3/9 driepunters.
Topscorers Binnenland: Jamailah Adams 23 punten (10/19), 11 rebounds, 3 assists en 4 steals; Janine Guijt 19 punten en 3/8 driepunters.