2223 G3 LEI DON Venskus
26 mei 2023

Donar na tweede zege in Leiden op 'matchpoint' voor landskampioenschap

Door Martin Hoekstra

Donar heeft de derde wedstrijd van de finale van de Nederlandse play-offs in winst omgezet. Zorg en Zekerheid Leiden moest zich voor de tweede keer op rij in eigen huis gewonnen geven. Via een ruststand van 29-39 werd het uiteindelijk 55-64. Donar kan zich nu zaterdag in een uitverkocht MartiniPlaza kronen tot landskampioen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende donderdag in de uitverkochte Vijf Meihal een betere start. Vooral Erikas Venskus (zie foto) liet zich zien. Bij 9-5 stokte het ritme van de formatie uit Leiden echter. Donar nam met name via Steph Branch over. Door een driepunter van Stan van den Elzen bleef de schade voor de thuisploeg beperkt tot twee punten: 16-18. In de tweede periode nam Donar verder afstand, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden werkelijk geen bal raak kon schieten. De schotpercentages van de eerste helft spreken boekdelen: Zorg en Zekerheid Leiden 35,5% tegen Donar 57,1%. Het was dan ook niet gek dat Donar met een redelijke voorsprong de rust in ging, al was het opnieuw Van den Elzen die in de buzzer een driepunter door het netje liet glijden. Er moest nog wel even gekeken worden of dit echt binnen de tijd was. Dat was het geval, waardoor beide ploegen gingen rusten met een 29-39 stand in het voordeel van Donar.

Na de pauze veranderde het spelbeeld. Zorg en Zekerheid Leiden bleef tegen een laag percentage schieten, maar ook Donar kreeg nu meer moeite om tot scoren te komen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam via onder meer Deion Hammond terug tot 36-41, maar aan de andere kant was Clay Mounce weer niet af te stoppen. Donar pakte een voorsprong van 9 punten (36-45), maar daar waren aan het eind van het derde kwart nog maar vijf van over: 44-49. Bij Zorg en Zekerheid Leiden kwam Luuk van Bree een paar keer goed door.

Mounce en Viktor Gaddefors brachten Donar halverwege het vierde kwart tot een voorsprong van 10 punten: 45-55. Zorg en Zekerheid Leiden was niet verder gekomen dan één schamel puntje in die eerste vijf minuten van het laatste kwart. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog sterk terug. Via Hammond en Venskus gaf het scorebord anderhalve minuut voor tijd 55-57 aan. Een aanvallende fout van Maarten Bouwknecht werd gevolgd door een driepunter van Branch. Dat was feitelijk de doodsteek voor Zorg en Zekerheid Leiden. De gehaaste driepunters vielen niet, waarna Donar nog twee keer vrij gemakkelijk kon scoren voor een 55-64 eindstand.

Drie wedstrijden in de finale gespeeld en drie keer ging de winst naar de bezoekende ploeg. Als dat ritme gevolgd wordt, dan zou Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag in Groningen weer moeten winnen. Alleen is het nu wel zo dat Donar op matchpoint is gekomen. Andrej Stimac, de coach van Donar, is er echter nog niet gerust op. “De eindstand was ietwat geflatteerd. We weten dat Zorg en Zekerheid Leiden terug kan komen. De spelers kennen elkaar en echt veel verschil is er niet tussen beide ploegen.”

Ook Doug Spradley, de coach van Zorg en Zekerheid Leiden, ziet nog kansen. “Dan moeten wel alle spelers bereid zijn om hard te werken en zich te laten zien. De backcourt kwam vanavond te kort, de frontcourt viel wel mee.”

Deion Hammond scoorde 14 punten voor Zorg en Zekerheid Leiden. Erikas Venskus kwam tot 11 punten. Bij Donar waren Steph Branch en Clay Mounce ieder goed voor 16 punten.