!
23 maart 2021

Europees avontuur Heroes Den Bosch ten einde

Door Martin Hoekstra

DEN BOSCH - Het Europese avontuur van Heroes Den Bosch eindigde in de achtste finales. In de Bossche bubbel was het Poolse Arged BMSLAM Stal Ostrow met 92-83 te sterk voor Heroes Den Bosch. De ploeg van Jean-Marc Jaumin wis zich niet voor de kwartfinales van de FIBA Europe Cup te plaatsen, iets wat er eigenlijk alleen in de openingsfase even in zat.

Heroes Den Bosch, dat formeel een uitwedstrijd speelde, kwam namelijk goed uit de startblokken. In de eerste drie minuten werden de punten nog een beetje uitgewisseld, maar vanaf 5-4 stoomde Heroes Den Bosch snel door naar een ruime voorsprong. Miha Lapornik en DeMario Mayfield lieten zich gelden en kregen al snel steun van Alan Herndon en Thomas van der Mars. Zo stond het halverwege het eerste kwart 6-17, wat naar later bleek de grootste voorsprong van de Bosschenaren zou zijn.

Nu is Arged BMSLAM Stal Ostrow beslist geen slechte ploeg. In de sterke Poolse competitie staat de ploeg momenteel op een derde plaats. Daarnaast wonnen de Polen in de vorige bubbel nog alle wedstrijden. Het was de Poolse international Jakub Garbacz die zijn ploeg de juiste weg wees. Na een dunk van de fysiek spelende Mark Ogden en wederom een score van Garbacz gaf het scorebord drie minuten later al weer 14-17 aan en kon Heroes feitelijk opnieuw beginnen.

Dat lukte aanvankelijk nog prima door een score en een dunk van Dominic Gilbert. Jonathon Williams was er mede verantwoordelijk voor dat de Bosschenaren de eerste tien minuten met een 19-23 voorsprong afsloten.

Kort na het begin van het tweede kwart vergrootte Lapornik de voorsprong nog naar vijf punten (21-26), maar de Sloveen zou daarna lange tijd aan banden worden gelegd. Pas in het vierde kwart klopte de Bossche topscorer weer tegen het raam. Al in de vierde minuut van het tweede kwart namen de Polen de leiding over via onder meer drie rake vrije worpen van Denzel Andersson. De tweede helft van het tweede kwart was voor George Earl Kell III. De Bossche verdediging kreeg een grip op de Amerikaan, die in korte tijd 9 punten scoorde en ook nog garant stond voor een paar assists. Even leek het verschil voor de pauze naar 10 punten te gaan, maar Mayfield en een attente Herndon (aanvallende rebound gevolg door een score in de buzzer) zorgden voor een 45-40 achterstand bij rust.

Boy van Vliet tekende voor de eerste score van de tweede helft. Herndon liet vervolgens een driepunter door de ring glijden voor 47-45. Kell en Christopher McPhaul Smith herstelden de marge van vijf punten weer. Smith zat in dit kwart al snel op 7 punten en mede daardoor liep het verschil navenant op. De Bossche ploeg grossierde in turnovers: 18 stuks tegen de Polen 11. Daarnaast gingen de Polen veel agressiever naar de ring, wat hen een enorme hoeveelheid vrije worpen opleverde. Heroes Den Bosch zou eindigen op 11 vrije worpen (9 raak), terwijl de ploeg uit Ostrov 27 keer mocht aanleggen vanaf de lijn en daarvandaan 18 keer succesvol was.

JaCori Payne, die al zijn 10 punten na de pauze scoorde, deed af en toe nog wat terug. Niettemin kwam de marge anderhalve minuut voor het einde boven de 10 uit. Maciej Robert Kucharek tekende voor 66-55. Via twee vrije worpen van Mayfield en een nieuwe driepunter kwam Heroes nog terug tot 66-60, waarna James Florence bij het scheiden van het derde kwart nog even een dreun uitdeelde door een zwaar verdedigde driepunter van ver raak te knallen: 69-60.

Florence ging in het vierde kwart meteen verder met bommetjes produceren. Na anderhalve minuut was het al 77-60 en leek de wedstrijd gespeeld. Na twee minuten brak Van der Mars dan eindelijk de ban voor de Bosschenaren. Herndon en Payne knabbelden wat van de Poolse voorsprong af. Met nog 4’39 te gaan liet Lapornik zich opeens weer zien. Zijn driepunter bracht de stand op 81-73. De Bosschenaren bleven strijden en toen Williams twee vrije worpen binnen schoot, was het verschil nog maar vijf punten: 84-79. Kell en Williams wisselden vervolgens nog een keer twee vrije worpen uit, maar de daaropvolgende driepunter van Florence betekende 89-81. Bij een stand van 89-83 en nog 34 seconden te spelen, werd Lapornik betrapt op second dribble en daarmee was de laatste kans verloren gegaan. Garbacz bepaalde de eindstand vervolgens op 92-83.

Als je de stats na afloop naast elkaar legt, wordt ook wel duidelijk waar het mis is gegaan. Dat stukje agressie om wat vaker naar de ring te gaan en persoonlijke fouten en vrije worpen meet te krijgen. Uit de 18 Bossche turnovers scoorden de Polen 39 punten. Dat zijn aanzienlijk meer punten dan wat Heroes Den Bosch uit de Poolse turnovers liet aantekenen, namelijk 24. Op alle andere facetten was er weinig verschil tussen beide formaties, waarbij Heroes zelfs iets beter reboundde: 37 om 32.

Lapornik werd topscorer voor de Bosschenaren met 16 punten, gevolgd door Herndon met 15 en Mayfield met 14. Van der Mars sloot het Europese avontuur af met een double double: 10 punten en 13 rebounds. Aan Poolse zijde liet Florence de meeste punten noteren: 19. Garbacz volgde met 17 punten. Smith (15) en Kell (13) sloten eveneens af in de dubbele cijfers.

Alan Herndon zei na afloop het volgende: "We were so close. We had some moments where we just needed to fight a little harder, take care of the ball a little better. We’re still learning to play together and how to work within one another, but we’re going to get better and better every day. I think that they had a stretch there, where we were turning the ball over too much. They had a few key three pointers that were just tough to come back from in the end. I think it’s a standard now (playing with the heart and the fighting spirit, ed.). I think it’s the way we’ve got to play for the rest of these games and we’re still going to try to compete for titles at the end of the day."