!
VU20-DUI-aug23-2
6 augustus 2023

Geen finale voor VU20 in Craiova

De vrouwen onder 20 jaar zijn er in Craiova niet in geslaagd om de finale van het EK voor B-landen te halen. Duitsland was in de halve finale met 81-73 te sterk. Nederland speelt later vandaag om het brons. Tegenstander in die troostfinale is Zwitserland, dat in de andere halve finale kansloos verloor van Slovenië.

Kwartstanden: 23-19; 16-11; 17-21; 25-22

Gameflow

Duitsland begon als een wervelwind. Met name Franka Wittenberg scoorde wanneer zij maar wilde, en binnen twee minuten keek Oranje tegen een 9-0 achterstand aan. Toch vochten de leeuwinnen zich terug in de wedstrijd. Een keer of vijf wel kwam Oranje terug tot drie, vier, vijf punten maar dan was er altijd weer een Duitse schutter die de run wist te stoppen.

Stats don’t lie

Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht qua punten uit turnovers: 21-20, en Oranje had zelfs iets meer fast breaks en second chance points dan de Duitse formatie. Duitsland heerste echter in de paint en haalde daar 40 van de 81 punten binnen, waar Oranje tot ‘slechts’. 30 kwam.

De 9-0 run waarmee Duitsland de wedstrijd opende binnen twee minuten deed de ploeg van Bart Sengers heel veel pijn. Ook noteerde Oranje voor rust al 13 turnovers. Eigenlijk een totaal wat je idealiter pas aan het eind van de wedstrijd zou willen zien.

Topscorers

Nederland: Lotte van Kruistum 23 punten 6 rebounds 5 assists. Iris Vennema 21 punten 4 assists.

Duitsland: Nicole Brochlitz 21 punten. Frieda Buhner 18 punten 6 rebounds. Franka Wittenberg 16 punten.

VU20-DUI-aug23-1

'Promotie kwijt'

Coach Bart Sengers: “Dit is een domper. De ploeg is echt aangeslagen. Maar Duitsland was vandaag heel de wedstrijd goed, schoot goed en wist steeds onze runs te stoppen met een slimme score. Het doet wel pijn, want ook al speelde Duitsland goed, wij hebben het zelf wel een beetje laten liggen door niet ons eigen niveau te halen. Gister lukte dat wel, vandaag helaas niet. Promotie ben je kwijt nu, dus morgen er maar alles aan doen om tegen Zwitserland een medaille te pakken.”