!
23 EK MU20 ZWI NED Blijdschap
13 juli 2023

Knappe zege op Zwitserland brengt Orange Lions MU20 bij laatste acht

De Orange Lions Mannen U20 zijn bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie doorgedrongen tot de laatste acht. Nederland moest woensdagavond winnen van Zwitserland en deed dat ook. Dankzij een sterk eerste kwart (14-27) werd het 57-75 voor de ploeg van bondscoach Peter van Noord. Emmanuel Ugbo was met 18 punten topscorer bij de Lions. Als winnaar van groep D staat Nederland vrijdag 14 juli om 21.00 uur in de kwartfinale tegenover Oekraïne.

Kwartstanden: 14-27; 12-16; 16-13; 15-19

Gameflow

Nederland wilde iets rechtzetten na de povere start tegen Finland in de vorige wedstrijd. De Orange Lions begonnen messcherp, kwamen meteen met 0-6 voor en liepen de rest van het eerste kwart verder uit naar een 14-27 voorsprong. Nederland keek niet meer om. Bij rust was het verschil al opgelopen naar 17 punten (26-43) en bij 31-54 halverwege het vierde kwart hoefde Van Noord zich geen zorgen meer te maken. De wedstrijd werd vakkundig uitgespeeld naar een 57-75 zege en een plek in de kwartfinales.

Stats don't lie

Het grote verschil zat in de turnovers. De felle Nederlandse verdediging leidde tot 23 keer Zwitsers balverlies, door de Lions omgezet in liefst 29 punten.

Topscorers

Zwitserland: Nicolo Isotto 11 punten (3/6), 6 rebounds, 3 assists en 5 turnovers.
Nederland: Emmanuel Ugbo (foto hieronder) 18 punten (6/13) en 2/6 driepunters; Jibbe Sikking 10 punten; Armin Strojil 12 punten (3/9), 7 assists, 5 rebounds en 3 steals; Youri Fritz 10 punten (3/6) en 11 rebounds (6 aanvallend)

23 EK MU20 ZWI NED Ugbo

'Mentale foutje van eerste helft tegen Finland is goed gemaakt'

Van Noord: "De jongens hebben het mentale foutje van de eerste helft tegen Finland goed gemaakt. De wil on als team te spelen en de bal met elkaar te delen was de sleutel voor succes. De volgende tegenstander is Oekraïne. Dat is een sterke ploeg met veel lengte. We zullen uit moeten gaan van onze eigen kracht en de fundamentele honken moeten bezetten om de zege uit het vuur te slepen."