!
NBB Finals 2023 River Trotters
18 mei 2024

NBB Finals in volle gang: dit zijn de landskampioenen van 2023-2024

Dit weekend (18-20 mei) vinden in Topsportcentrum Almere de NBB Finals plaats. 24 Teams bepalen in 12 wedstrijden wie er landskampioenen in de jeugd eredivisies én in de promotiedivisies worden. In dit artikel zetten we alle kampioenen zo snel mogelijk op een rijtje.

VU12: Sportiff Grasshoppers

SportiffGrasshoppers-VU12-Kampioen2324

(Livestream terugkijken)

Sportiff Grasshoppers (Katwijk) mocht tegen Lokomotief Rijswijk de eerste wedstrijd van het weekend spelen. Katwijk liet zien waar al die goede eredivisiespeelsters vandaan komen. Grasshoppers en Loco hielden het lang close (34-34 na de vijfde periode), maar een enorm sterk zesde bedrijf won de game voor Sportiff. Annebel van der Plas scoorde daarin 9 punten (ze eindigde al topscorer met 18) en Grasshoppers liep uit naar 52-38. Dat was de ballgame.

MU12: HEROES DEN BOSCH

Heroes-MU2-Landskampioen2324

Heroes Den Bosch verslaat Rotterdam Basketball in een mooie high scoring game met 85-75. De Bosschenaren liepen al vroeg in de wedstrijd uit tot dat gat van +10, Rotterdam kwam knap terug, maar een nieuwe sprint van Heroes besliste de wedstrijd. Guus van Uden (25 pts), Bruce de Koning (24 pts) en Tom van Hamont (19 pts) namen het overgrote deel van de productie bij Den Bosch voor hun rekening. Voor Rotterdam scoorden Isaiah St Rose Thompson (15 pts, 4 drietjes) en Jay Jay Ignacia en Jayden Forster ( beiden 11 pts) het meest.

VU14: Landstede Hammers

LandstedeHammers-VU14-Kampioen2324

Landstede Hammers (Zwolle) heeft de beste U14 meisjes van Nederland. In de finale versloegen de meiden MBCA uit Amstelveen overtuigend: 58-72. Dit was een wedstrijd die vooraf alle kanten op kon: de twee ploegen wonnen namelijk allebei een wedstrijd van de ander, gedurende het reguliere seizoen.

MU14: MBCA A'Veen

NBB Finals MBCA M14-1 winnaars-1

MBCA A’Veen en Basketball Academy Utrecht openden de maandag met veruit de spannendste wedstrijd tot nu toe. MBCA won dit seizoen al drie keer overtuigend van UBALL, maar moest in deze finale tot de laatste minuut knokken om de winst te pakken: 60-55. Daniil Solomonenko scoorde de beslissende vrije worpen en eindigde met 17 punten als topscorer. Kerfalla Sylla voegde er 15 toe, Finn Luyben 13 en Timmo van der Lans 12. Bij UBALL had Thijmen de Leeuw 19 punten, Tom van der Meij 13.

VU16: MBCA A'Veen

NBB Finals MBCA V16-1 winnaars-1

Ook de tweede wedstrijd van de maandag was een kraker. MBCA wint na de basketball cup ook de landelijke finale door HSV uit Haren te verslaan: 76-72. Ivy Panka kwam laat in de wedstrijd los en eindigde met 22 punten, ook Amina Neefjes (15 pts), Ranya Hnassay (12 pts, ijzeren defense) en Grace Charlotte Walsh (ook 12 pts) scoorden bijna alle punten voor MBCA. HSV kreeg door foutenlast niet de normale productie van Jip Goren (11 pts) en Loïs Hamel (5 pts). Pien Goren en Jente Bult pikten de scorende last met 18 en 13 aardig op, maar MBCA trok dus aan het langste eind.

MU16: BASKETBALL ACADEMY UTRECHT

UBALL-MU16-Landskampioen2324

De mannen onder 16 jaar van UBALL bakten de eerste 100-burger van het finaleweekend. Zorg en Zekerheid Leiden had geen schijn van kans tegen het aanvallende geweld van de Utrechters: 100-50. De Basketball Academy liet prachtige aanvallen zien die steevast van dichtbij of veraf werden verzilverd. Lex Caverle eindigde met 20 punten, Skye Bergens had er 18, net als Dimitry Lahaisky. Ook Elias Besana (16 pts) wist de basket vaak te vinden voor UBALL.

VU18: BS Leiden

DSC07863-Enhanced-NR

Vier starters van de vrouwen onder 18 van BS Leiden scoorden 10+ in deze - uiteindelijk - ruime overwinning. Na 17-17 bij Q1 bracht een 8-0 run de voorsprong voor Leiden, maar Zwolle knokte knap terug tot 51 gelijk, begin vier kwart. Toen was het verzet verbroken. Zwolle scoorde niet meer en Leiden eindigde met een 14-0 run om de 65-51 vast te stellen. Norah Linger scoorde 10 van haar 18 punten in die allesbeslissende run en eindigde als topscorer. Ook Nuna Neumann (17 pts) scoorde flink voor BS Leiden.

MU19: Lokomotief

NBB Finals Lokomotief M19-1 winnaars-1

Ook de derde maandag-game voldeed aan alles wat je van een finale kunt vragen. Lokomotief pakte vroeg in de wedstrijd een aardige voorsprong (19-10 en uiteindelijk 55-39), Leiden herpakte en knokte zich volledig terug. Lokomotief bleef alles redelijk onder controle houden maar Leiden bleef aan de Rijswijkse voorsprong knagen tot er weinig van overbleef: 63-59 met een minuutje te gaan. Juist toen Leiden kans leek te maken om overtime of zelfs winst af te dwingen, bleef Loko koel en pakte de club de landstitel: 70-65. Xavier Anicet scoorde 23 punten voor Loko, Tycho Zwijnenburg 19 en ook Artur Tymyniuk (11 pts) kwam in dubbele cijfers. Bij Leiden had Yahadanai Leeuwin 17 punten. Luuk Kuiper volgde hem met 12.

VU21: Triple ThreaT

NBB Finals Triple Threat V21-1 winnaars-1

De laatste finale van het weekend was minder close dan de eerdere drie op maandag. Triple ThreaT schoot tegen Orange Lions Academy uit de startblokken, pakte snel een comfortabele voorsprong en gaf die niet uit handen: 77-60. Quinta van Schijndel (22 pts), Nikki Hendrix (13 pts) en Isa Hooiveld (10 pts), allemaal vrouwen met WBL-ervaring, scoorden de meeste punten voor TTT. Maar liefst tien speelsters van de Haarlemse club kwamen tot scoren. Bij OLA namen Keona Douwstra, die ook bij TTT in de WBL speelt, en de jonge Quintilla Hidalgo het grootste deel van de scores voor hun rekening.

MU22 - HOT PEPPER HEAT

HPH-MU22-Landskampioen2324

Hot Pepper Heat pakt in de laatste wedstrijd van de zondag alsnog een landstitel. De MU22 hielden het lang close tegen Zorg en Zekerheid Leiden - maar versloegen de ZZ in de tweede helft overtuigend. Jonathan Verkerk, die al een lange wedstrijd in de benen had in de promo finale, was de belangrijkste man voor HPH. Hij scoorde 29 punten, Sam Ghamari volgde hem met 18. Bij ZZ Leiden was Kevin Jonathan de sterkste speler: hij had 26 punten, waaronder 4 drietjes.

Vrouwen Promotiedivisie: CBV Binnenland 2

CBVBinnenland-Landskampioen20232024

Het tweede van CBV Binnenland verslaat BC Apollo om de titel in de promotiedivisie te pakken: 53-67. Het is na dag één daarom nog wachten op de eerste wedstrijd die in de laatste minuut beslist gaat worden. Binnenland, het tweede team achter eredivisionist Startportaal Binnenland, kreeg een sterk tweede kwart van Lisa van den Adel en Eline Kasius. Bij rust stond het 30-38 voor CBV en Apollo zou het nooit meer een one posession game maken. Een kleine run, eind Q3, zorgde voor 38-52 bij aanvang van het vierde kwart. Het werd niet meer spannend. Van den Adel (16 punten) en Kasius (12 punten) werden topscorers voor de winnaars uit Barendrecht. Gaby Prepost en Jet Versloot waren met 24 en 19 punten op dreef voor Apollo, dat slechts 3 punten kreeg van zijn bankspelers.

Mannen Promotiedivisie: BV Noordkop / SUNS

Ook het tweede van Den Helder Suns wint zijn finale overtuigend. De ploeg liet Hot Pepper Heat een helft lang van de titel proeven maar ging er uiteindelijk gemakkelijk met de taart vandoor: 78-58. Mickey Kolhorn (18 pts, 5 drietjes) en Steven Post (18 pts, véél rebounds) waren de belangrijkste spelers voor Den Helder. Uiteindelijk wist de ervaren ploeg de aanval van Hot Pepper Heat redelijk droog te leggen: HPH leidde na Q2 met 38-35 maar scoorde dus slechts 20 punten na rust. Jonathan Verkerk had wel een hele sterke wedstrijd voor de verliezers uit Zwanenburg: hij scoorde 27 punten en had -tig rebounds, steals en highlight blocks.