!
CJ M20-AD-3_edited DEZE.jpg
5 juli 2020

Modelclub Crackerjacks bouwt verder, in de zaal en op de pleintjes

Door Ronald van Dam

De Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks mocht zich in 2018 de allereerste Sportclub van het Jaar noemen. Van een ingedutte vereniging transformeerde Crackerjacks tot een gepassioneerde sportclub met maatschappelijke impact. Twee jaar later is de Amersfoortse vereniging nog steeds een en al activiteit. Een zeer uitgebreid en zeer leerzaam gesprek met voormalig bestuurslid Adrie van Wonderen over een ‘modelclub’.

Hoe is het nu twee jaar later met Crackerjacks?
Het gaat goed. De uitverkiezing tot Sportclub van het Jaar betekende destijds veel voor onze leden en vrijwilligers. Er sprak veel waardering uit; echt een beloning voor hun inzet. Wij hebben het energieniveau en de betrokkenheid kunnen vasthouden. Leden en vrijwilligers zijn nog steeds heel trots op de vereniging. Wij bouwen geleidelijk verder, zowel in de zaal als buiten op de pleintjes. Dat doen wij niet alleen. Wij werken intensief samen met verschillende partijen in de sport en op het sociale vlak. Soms creëren wij een kans, soms creëert één van onze partners een kans en betrekt ons erbij. Fantastisch hoe de samenwerking verloopt.”

Wat heeft de uitverkiezing voor Crackerjacks gedaan?
“Al voor de uitverkiezing ondernam de club veel. Crackerjacks organiseerde al veel activiteiten om het verenigingsgevoel te versterken en waardeerde iedereen voor zijn inzet. Wij willen dat ieder lid zich thuis voelt, plezier heeft en geniet van sporten. Wij waren toen ook al actief op pleintjes. Sterker nog; juist door deze activiteiten werd Crackerjacks verkozen. De uitverkiezing heeft ervoor gezorgd dat wat we deden bekend werd en zichtbaar werd voor iedereen. Zelfs in Amersfoort was dat nog niet bij alle partijen zo.
Er zijn nieuwe deuren open gegaan. Zo zijn wij bijvoorbeeld door de gemeente Amersfoort uitgenodigd om mee te denken over het nieuwe lokale sportbeleid. Vroeger zaten wij in deze fase niet aan tafel. Nu wel. Crackerjacks is ook gevraagd om tijdens een expert-sessie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten sportbeleidsmedewerkers te inspireren met ons verhaal. Dit bood ons een mooie kans om de mogelijkheden van 3x3 te promoten bij alle gemeenten van Nederland. Ook worden wij regelmatig door wijkbeheerders gevraagd om met hun mee te denken over faciliteiten voor de jeugd in de openbare ruimte. Zo staan wij vaak vooraan bij de ontwikkeling van pleintjes in de wijken."

Crackerjacks pleintjes.jpg

"Als vereniging zijn we in een paar jaar tijd gegroeid van tweehonderdvijftig naar vierhonderd leden en daarmee is Crackerjacks inmiddels een van grootste basketbalverenigingen van Nederland. De afgelopen jaren hebben wij aan onze jeugdopleiding gebouwd, met mooie resultaten van de jeugdteams als gevolg. In het seizoen 2018/2019 plaatsten de Mannen U20 zich voor de finale van de Final Four. Hartstikke mooi om te zien dat de kern van dat team nu de stap maakt naar Heren 1 en komend seizoen in de eerste divisie gaat spelen.
Maar ook andere jeugdteams zetten mooie resultaten neer op regionaal en landelijk niveau. Soms vertrekt er weleens een jeugdspeler vanwege studie of vanwege werk, maar vaak zie je ze na een aantal jaren weer terugkomen bij de vereniging. Dan doe je toch iets goed. Inmiddels hebben wij ook een aantal vriendenteams. Jongeren die het leuk vinden om te basketballen, maar niet per se hoog willen spelen in een prestatieteam. Dat faciliteren wij ook.”

Er is een studie gedaan naar jullie maatschappelijke bijdrage. Wat heeft dat opgeleverd?
“Sportkoepel NOC*NSF probeert een methode te ontwikkelen om de maatschappelijke bijdrage van verenigingen in kaart te brengen. Via de uitverkiezing van Sportclub van het Jaar kwam Crackerjacks in beeld. NOC*NSF zocht verenigingen die konden helpen. De focus van deze studie lag op de maatschappelijke bijdrage van activiteiten die Crackerjacks organiseert in aanvulling op reguliere verenigingsactiviteiten. Wij werken graag mee met dit soort studies. Het helpt je om jouw verhaal weer scherp te krijgen. Het heeft ons een mooie factsheet opgeleverd waarop de maatschappelijke bijdrage van Crackerjacks wordt weergegeven. Door de corona-pandemie hebben wij ‘m nog niet echt kunnen inzetten. Wij willen de factsheet gebruiken in de gesprekken met de gemeente, Schoolsport Amersfoort en Indebuurt033 om het effect van onze inspanningen in de wijken te onderbouwen.
Op dit moment doen wij ook mee aan een studie naar het pedagogisch klimaat binnen sportverenigingen. Superleuk om deze kant te laten onderzoeken. Ik ben benieuwd naar het resultaat en de feedback die wij krijgen. Daar kunnen wij alleen maar van groeien.”

CJ V18 Insta-3_edited.jpg

Waarin onderscheidt Crackerjacks zich van andere (basketbal)verenigingen?
“Crackerjacks is een warme club. Een goede thuisbasis is belangrijk. Wij hebben het geluk dat wij de sportkantine zelf mogen beheren. De mensen die de kantine runnen zijn goud waard. Ze verzetten veel werk en weten een leuke sfeer te creëren. Daarnaast hebben wij oog voor onze leden en vrijwilligers en organiseren wij voor iedereen wel een activiteit gedurende het jaar. Puur als waardering voor hun inzet. Daardoor voelen mensen zich thuis. Niet voor niets dat jeugdleden graag hulptrainer willen zijn bij de jongste teams. Fantastisch. Er is een hoge betrokkenheid. Dat maakt het makkelijker om de vele taken die er zijn binnen een vereniging vervuld te krijgen.”

Jullie hebben een succesvol coach-de-coach traject opgezet. Leg eens uit…
“Bij Crackerjacks is veel basketbalkennis aanwezig. Trainers weten heel goed hoe het spelletje gespeeld wordt. Ze hebben vaak zelf een achtergrond als basketballer. Veelal begint het klein; eerst brengen zij – als ouder – alleen hun zoon of dochter naar basketball en kijken bij trainingen en wedstrijden. Niet veel later staan zij zelf voor de groep, als trainer. Fantastisch!
De sociaalpedagogische kant van het trainerschap blijft weleens onderbelicht. Trainer zijn, is meer dan alleen basketbalkennis hebben. Als trainer daag je jonge sporters uit tot sportieve prestaties en heb je hebt grote invloed op hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Je speelt een cruciale factor in hun sportplezier. Om trainers op dat vlak te helpen, hebben wij binnen Crackerjacks vrijwilligers opgeleid tot coach-de-coach, CJ-CO noemen we die. De CJ-CO helpt trainers met sociaalpedagogische vraagstukken, zodat een trainer zich verder kan ontwikkelen, met meer zelfvertrouwen voor de groep staat en zijn spelers meer plezier kunnen halen uit het sporten. Op uitnodiging van de trainer komt de CJ-CO observeren tijdens trainingen en wedstrijden en geeft feedback. Met de CJ-CO verlagen wij de drempel om vrijwilliger te worden.”

Hoe is Crackerjacks de coronacrisis doorgekomen? Het schijnt dat jullie erg actief waren op de Amersfoortse pleintjes.
Begin maart waren wij al bezig met het maken van plannen voor de zomer om 3x3 aan te bieden op de pleintjes in Amersfoort. De eerste gesprekken waren gevoerd met Jesper Jobse van de stichting 3X3 Unites, toen de coronacrisis uitbrak. De plannen konden in de ijskast. Maar toen de voorzorgsmaatregelen werden versoepeld en kinderen onder bepaalde voorwaarden weer buiten mochten sporten, hebben wij de plannen direct te voorschijn gehaald. Sinds begin mei bieden wij op drie pleintjes 3x3 aan voor jongeren. Iedereen kan gratis meedoen, zowel leden als niet-leden. De activiteiten zijn een schot in de roos; per keer doen zo’n vijftien tot twintig jongeren mee op één pleintje, veertig procent is geen lid van een basketbalvereniging.
Normaal gesproken organiseren wijj, als onderdeel van de 3x3NL Tour (voorheen Streetball Masters, RvD), een groot 3x3 Basketball Amersfoort evenement in mei. Hiervoor was al een subsidie toegekend door de gemeente en sponsorgelden toegezegd. Dit evenement kon door de coronacrisis helaas niet doorgaan. We hebben de gemeente en de sponsoren benaderd of wij de toegezegde gelden ook op een alternatieve mochten aanwenden. In plaats van één 3x3 evenement op één plein voor alle jongeren in Amersfoort, organiseren wij twintig weken lang op drie pleintjes in totaal zestig 3x3 kleinere events voor dezelfde doelgroep. Natuurlijk ging iedereen akkoord. Daarmee hadden wij de financiering snel rond.”

WE HERE Amersfoort.JPG

Jullie zijn voor (en na) het WK 3x3 in 2019 enthousiast aan de slag gegaan met de landelijke WE HERE campagne van de bond. Wat heeft dat allemaal opgeleverd?
Binnen Crackerjacks is 3x3 volledig geïntegreerd. Behalve 3x3 Basketball Amersfoort organiseren alweer voor het derde jaar samen met 3X3 Unites op de pleintjes in Amersfoort 3x3 activiteiten. Vorig jaar zijn wij gestart met onze eigen 3x3 teams die onder de naam 3X3 WE HERE Amersfoort deelnamen aan het 3x3 circuit. Dit jaar hebben wij ook een aantal 3x3 teams namens Crackerjacks ingeschreven voor de nieuw opgezette 3x3 competitie. Daarnaast organiseren wij lokale 3x3 events, zoals 3x3 Street League en een 3x3 community toernooi waarbij teams uit de regio Amersfoort het tegen elkaar opnemen. 3x3 overstijgt de verenigingen; leden van buurtverenigingen lopen in Amersfoort rond en helpen bij 3x3 events, maar ook andersom.
Voor 2021 hebben wij de ambitie om ons ééndaagse 3x3 Basketball Amersfoort, een 3x3NL endorsed event, uit te laten groeien tot een meerdaags evenement of misschien zelfs een 3x3NL Masters. Het past binnen onze groeistrategie. Basketball is populair in Amersfoort. De stad is klaar voor zo’n mooi evenement.”

Hoe is de relatie met de gemeente Amersfoort die jullie als ‘modelclub’ ziet?
Wij hebben een goede relatie met de gemeente Amersfoort. De uitverkiezing tot Sportclub van het Jaar heeft ook zijn uitstraling gehad op Amersfoort zelf. Met de NOC*NSF-nominatie van Crackerjacks voor de #Beactive Local Hero Award van de Europese Commissie tijdens de Europese Sportweek 2019, stond Amersfoort als sportstad weer volop in de aandacht. De lijnen met de gemeente zijn kort. Waar mogelijk denken ze mee en helpen ons. Al staan we samen wel voor een uitdagend vraagstuk. Door de groei van het aantal teams en doordat meer teams landelijk zijn gaan spelen, hebben wij fors meer zaalruimte nodig. Die is nog niet zo makkelijk te vinden in Amersfoort. Wij willen meer dan beschikbaar is. Suggesties om dit probleem op te lossen zijn welkom.”

Sportkoepel NOC*NSF predikt de 'open vereniging'. Is Crackerjacks daar een voorbeeld van?
“Daar kan ik alleen maar volmondig ja op antwoorden. NOC*NSF en de gemeente Amersfoort gebruiken ons vaak als voorbeeld, wanneer zij spreken over een 'open vereniging'. Door ons open karakter en ruimte te geven aan initiatieven binnen de club, zijn Peanut Basketball en Walking Basketball ontstaan bij Crackerjacks. Peanut Basketball, omdat wij zagen dat broertjes of zusjes van leden op een steeds jongere leeftijd wilden beginnen met basketball. Jeugdspelers staan in de rij om te helpen bij Peanut Basketball. Zo snijdt het mes aan twee kanten. En Walking Basketball, omdat wij ouderen actief en betrokken willen houden.
Op dit moment loopt een traject om dertien nieuwe 3x3 Leaders op te leiden. De opleiding wordt gegeven door 3X3 Unites en is gecertificeerd door de NBB en NOC*NSF. Een halve dag na de openstelling zat de opleiding al helemaal vol. Bij deze opleiding leren jongeren hoe zij een community op een basketbalpleintje kunnen vormgeven. Daarnaast helpen deze jongeren mee bij basketbalclinics, die we jaarlijks op ruim twintig scholen uit het primair en voortgezet onderwijs geven. Wie kunnen dat beter doen dan onze 3x3 Leaders!? Jeugdspelers die vanuit hun passie jongeren laten zien hoe mooi basketball is en het plezier van samen sporten laten ervaren. En het is echt hun passie; vorig jaar fietste één 3x3 Leader elke week zestig minuten heen en terug om in een buurtgemeente een clinic te geven.”

CJ Jaarafsluiting 2.jpeg

Zijn er al clubs geweest die contact hebben gezocht met Crackerjacks om van jullie succes te leren?
De afgelopen jaren zijn wij door meerdere verenigingen benaderd om presentaties te geven of sessies te begeleiden, zowel door sportverenigingen als verenigingen in de cultuur. Dat doen wij graag. Het is altijd hartstikke leuk om jouw verhaal te vertellen. Het verbaast mij altijd weer, dat datgene wat wij gewoon vinden en gewoon doen bij Crackerjacks, voor anderen eigenlijk heel bijzonder is.”

En jullie eigen toekomst?
Dit jaar bestaan wij 45 jaar. Door de corona-uitbraak hebben wij daar nog niet uitgebreid stil bij kunnen staan. Wij hopen dat in het najaar alsnog te kunnen doen. Heel mooi dat juist in dit jubileumjaar Crackerjacks Heren 1 de stap heeft kunnen zetten naar de landelijke eerste divisie. 2020/2021 belooft een mooi seizoen te worden.”

Gerelateerde artikelen