De NBB gaat een nieuw beleid voeren om scheidsrechters te werven, ze op te leiden en te begeleiden. Als onderdeel daarvan verdwijnt de leveringsplicht: verenigingen hoeven in de komende inschrijvingsperiode voor seizoen 2025-2026 (1 april - 7 mei) géén scheidsrechters meer te leveren in de divisies waarvoor die plicht gold.
De NBB praatte de afgelopen maanden met tientallen scheidsrechters en betrokkenen, én met de verenigingen die onder de leveringsplicht vielen, vóór de bond dit besluit nam. Het overgrote deel van de arbiters gaf aan ook volgend seizoen gemotiveerd te zijn om te fluiten. Met zulke bevlogen scheidsrechters wil de bond verder en daar wil de bond in investeren: zij zijn de toekomst van het arbitragevak in Nederland.
Door de ‘verplichting’ van de arbitragetaak te halen denkt de bond op de langere termijn méér gemotiveerde scheidsrechters te kunnen vinden. Als groot voordeel van de verandering verdwijnt de stress die sommige verenigingen ervoeren om scheidsrechters te leveren om aan de leveringseis te moeten voldoen. Bovendien: Energie van team Arbitrage van de NBB die in het verleden in administratieve taken en naleving moest worden gestoken, kan nu richting de werving, opleiding en begeleiding van scheidsrechters in Nederland.
De bond werkt de komende maanden hard aan nieuw, zwart-op-wit beleid voor dit onderdeel van de sport dat de impact van deze overgang zal moeten minimaliseren. Op dit moment is nog niet duidelijk in welke divisies volgend jaar bondsscheidsrechters worden aangesteld: dat ligt aan de hoeveelheid scheidsrechters in de beschikbare poule. De NBB wil benadrukken dat die poule echt moet bestaan uit intrinsiek gemotiveerde arbiters die hun taak met liefde voor het vak én de sport benaderen.
Er zal volgend seizoen een pilot gedraaid worden in één competitie, waarin een bondsscheidsrechter samen met een clubscheidsrechter wedstrijden zal begeleiden. Dit motiveert hopelijk de clubscheids én garandeert onpartijdigheid van het arbitragekorps bij die game. Het is een voorbeeld van hoe de bond wedstrijden van goede leiding kan voorzien en tegelijk op clubniveau mensen kan inspireren tot een carrière als bondsscheidsrechter.
Hoewel de nadruk van de benadering van nieuwe- en bestaande scheidsrechters op intrinsieke motivatie zal liggen, wordt er ook wat extra geboden. Scheidsrechters gaan volgend seizoen een vergoeding krijgen die gemiddeld 20,- euro hoger ligt. Bovendien gaat de NBB méér gelegenheden tot bijscholing en meer begeleiding organiseren, zodat de kwaliteit van de arbitrage alleen maar verder stijgt.
Zonder scheidsrechters, geen wedstrijd. Zo veel is duidelijk. De bond, de verenigingen én de scheidsrechters hebben allemaal hun rol in de benadering van- en omgang met scheidsrechters zodat die zo gemotiveerd mogelijk zijn en blijven. De komende maanden houdt de NBB je op de hoogte van de ontwikkelingen in deze nieuwe benadering van de arbitrage.
Beeld: Marco van Apeldoorn / NBB
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief