!
23 EK MU18 NED EST mooie actie
23 juli 2023

Ook Estland een prooi voor ongeslagen Orange Lions MU18 bij EK in Portugal

En dat is drie. De Orange Lions Mannen U18 hebben hun ongeslagen status behouden bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Portugal. De goed samenspelende Nederlandse basketballers waren zondag ook te sterk voor Estland en zetten daarmee een flinke stap in de richting van de laatste acht.

De ploeg van bondscoach Matthew Otten speelde z'n beste wedstrijd tot nu toe op het EK, won met 82-71 en voert de ranglijst aan in groep C met drie zeges. Tjall de Vaal en zijn back-up Timothy George waren tegen Estland topscorers met ieder 15 punten.

Maandag is een rustdag. De volgende tegenstander is het eveneens nog ongeslagen Roemenië dinsdag 25 juli om 14.00 uur.

Kwartstanden: 16-18; 20-11; 20-17; 26-15

Game flow

Tot 27-27 in het tweede kwart ging de strijd gelijk op. Een eerste 7-0 run van Nederland wisten de Esten nog te beantwoorden, maar vanaf 39-37 en nog 7:30 op de klok in het derde kwart sloegen de Orange Lions het beslissende gat. De voorsprong groeide naar 11 punten (51-40) en de rest van de wedstrijd bleef dat verschil op het scorebord staan. Via 56-46 na drie kwarten spelen won Nederland uiteindelijk met 82-71.

Stats don't lie

De driepunter liet Nederland in dit duel in de steek (slechts 2 op 17) en ook op de vrije worplijn was het sprokkelen (14 op 21). Daarentegen heersten de Lions in de buurt van de ring, getuige de 58 'points in the paint' en de 22 aanvallende rebounds die 20 'second chance points' opleverden. Ook de 19 turnovers van Estland, waar Nederland 20 punten uit scoorde, mogen niet onvermeld blijven.

Topscorers

Nederland: Timothy George 15 punten (7/9) en 6 rebounds; Tjall de Vaal 15 punten (5/10); Ryan van Eyck 12 punten, 4 rebounds en 3 steals; Latif Diouf 10 punten en 5 rebounds.
Estland: Erik Makke 19 punten (5/10) en 7/8 vrije worpen.

23 EK MU18 NED EST bank

'Een auto waarvan alle onderdelen perfect werkten'

Otten: "Deze wedstrijd kan ik als een mooie overwinning omschrijven. Het was een feest om dit team vandaag te coachen. Ze voerden de opdrachten goed uit en profiteerden van de zwakke punten van de tegenstander. De jongens hielden controle over het duel, ondanks dat Estland er af en toe hele lastige ballen in gooide en we een paar vervelende calls tegen kregen. Dit was een team dat alles onder controle had; een auto waarvan alle onderdelen perfect werkten. En als het team zo klikt, is dat als coach speciaal om te zien. De passing game, de bal delen, onzelfzuchtig basketball, dit was het basketball van de Orange Lions op zijn best."

"Je mag even blij zijn, maar we hebben geen tijd om achterover te leunen. Maandag gaan we ons voorbereiden op Roemenië en het is zaak gefocust te blijven. Wat er voor mij uitsprong was dat Timothy en Tjall de minuten op 'de vier' deelden en dat samen heel goed deden. De een als back-up van de ander en niveau blijft hoog. Dat is bijzonder en voor een coach heel prettig om in je team te hebben. Inside lagen onze kansen met mis-matches in de post, geholpen door de vroege foutenlast van hun grote man. We bleven de ring aanvallen. Met succes. Als we dit niveau van connectie en energie elke wedstrijd kunnen brengen, dan hebben we dinsdag ook een goede kans."