!
23 EK rolstoelbasketbal M DUI NED Totaal
15 augustus 2023

Orange Lions blijven ongeslagen bij EK rolstoelbasketbal in Rotterdam

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams hebben hun ongeslagen status vastgehouden bij de European Para Championships in Rotterdam, waar het EK wordt gehouden. De vrouwen hadden maandag niet al te veel moeite met Spanje (39-65), maar de mannen moesten er hard aan trekken om Duitsland te verslaan. Dat lukt dankzij een sterke tweede helft, waardoor het alsnog 50-58 werd voor de Orange Lions.

Slordig in derde kwart, goede uitslag

Op papier was Spanje, de nummer drie van het EK in 2021, een niet te onderschatten opponent voor de vrouwen van bondscoach Gertjan van der Linden. Toch stond er bij de rust al een comfortabele 18-41 voorsprong op het scorebord. Die leek de Orange Lions enigszins in slaap te sussen, want veel groter werd het verschil daarna niet meer. Mariska Beijer was met 26 punten (10 op 19) en 8 rebounds topscorer bij Nederland, gevolgd door Bo Kramer met 23 punten, 12 rebounds en 5 assists. De Lions mochten 23 vrije worpen nemen (17 raak), Spanje kwam meer eenmaal op de lijn. Het reboundgevecht was met 47-30 ruim in het voordeel van Nederland.

Van der Linden: "Na een goede eerste helft werden we in het derde kwart wat slordig. Uiteindelijk zetten we toch een goede uitslag neer tegen een goed Spanje. Nu de focus op Groot-Brittannië, de grote concurrent voor de eerste plek in de poule."

Na rust de zaken recht gezet

De Nederlandse mannen troffen in Duitsland, winnaar van het brons bij het laatste EK, een taaie tegenstander die in de eerste helft de betere ploeg was. Pas bij 32-33 in het tweede kwart kwam de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar voor het eerst voor, maar bij rust leidde Duitsland toch met 32-27. Met een sterk derde (10-13) en vierde kwart (8-18) lukte het de Orange Lions het duel alsnog te winnen met 50-58. Quinten Zantinge (16 punten en 6 rebounds) en Mendel Op den Orth (15 punten en 8 rebounds) scoorden in de dubbele cijfers. Mattijs Bellers pakte 10 rebounds. Nederland hield de Duitsers op 35,9 procent schot over het hele duel.

23 EK rolstoelbasketbal M DUI NED Rootselaar

Van Rootselaar: "Duitsland startte de wedstrijd met heel sterk basketball. Na het eerste kwart hadden ze al 20 punten, waarvan Jan Haller 12. De volgende drie kwarten maakte ze er nog maar 30 en Haller maar 2. Het team heeft meet veel energie, inzet en verdedigend ijzersterk gespeeld. Ik ben trots op de ploeg. Dinsdag spelen we onze laatste groepswedstrijd tegen Polen, weer een goede tegenstander. Eerst herstellen van deze inspanning en dan weer knallen."