!
2223 EK QF TSJ NED Driessen
13 februari 2023

Orange Lions mogen tegen Tsjechië slechts één kwart dromen van EuroBasket 2023

Het is de Orange Lions niet gelukt om zich voor het eerst in 34 jaar te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap bij de vrouwen. Slechts één kwart (10-12) mocht Nederland dromen van deelname aan EuroBasket 2023. Waar de ploeg van de Franse bondscoach Julie Barennes met zes punten verschil of meer had moeten winnen, werd het zondag in Praag uiteindelijk 69-49 voor Tsjechië, dat zich voor de vijftiende keer voor het EK heeft geplaatst. Nederland blijft op zestien deelnames steken en moet weer twee jaar wachten.

Kwartstanden: 10-12; 21-7; 23-11; 15-19

Game flow

Toegegeven, de opdracht was op voorhand niet makkelijk. Omdat in groep I alleen de winnaar naar het EK zou gaan, moest Nederland in Praag met zes punten verschil of meer van Tsjechië winnen om de 66-71 thuisnederlaag in het vorige window weg te poetsen. Bij Tsjechië ontbrak center Julia Reisingerova van de Spaanse topclub Salamanca, maar Nederland trad aan zonder de nog van zware knieblessures herstellende Emese Hof en Janis Boonstra.

De start van de Orange Lions was goed. Aan het einde van de eerste kwart leidde Nederland met 10-12, maar een 7-0 run van de de thuisploeg begin tweede kwart sloeg een forse deuk in het Nederlandse zelfvertrouwen. Wat volgde was een periode waarin Nederland acht minuten lang niet scoorde. De Lions speelden aanvallend slordig, leden te veel balverlies en de pick-and-roll verdediging liet te vaak te wensen over, waardoor Tsjechië de achterstand omboog in een comfortabele 31-19 voorsprong bij rust.

Het kwam daarna niet meer goed. Begin derde kwart deelde de Tsjechische vrouwen de genadeklap uit, waarna bij 54-27 Nederland was gedubbeld en het grootste verschil in de wedstrijd werd bereikt. De Orange Lions wonnen het vierde kwart nog wel met 15-19 en kwamen nog twee keer binnen de 20 punten, maar de wedstrijd was toen al lang en breed gespeeld en het EK definitief uit zicht.

2223 EK QF TSJ NED Cornelius

Stats don't lie

Te veel Nederlandse turnovers (21, waar Tsjechië 24 punten uit scoorde), een pover schotpercentage van 30,7 procent (16/52), 12 gemiste vrije worpen (10 op 22), 34 punten in de 'paint' tegen, dat alles hielp de missie van de Orange Lions om voor het eerst sinds 1989 het EK te halen, niet.

Topscorers

Tsjechië: Renata Brezinova 19 punten (5/10), 5 rebounds en 8/9 vrije worpen.
Nederland: Esther Fokke 9 punten en 3/9 driepunters; Iris Vennema 9 punten.

Wat ze zeiden...?

Laura Cornelius: "Inderdaad, gewogen en zeker te licht bevonden. Te weinig speelsters zaten vandaag in de wedstrijd. Onze schotpercentages waren te laag. Eigenlijk zijn we gewoon op elk front overklast. Weet je, in alle realiteit moeten we voor 'finales' als deze, als ploeg boven onszelf uitstijgen om te kunnen winnen. Het is pijnlijk duidelijk dat we momenteel niet genoeg niveau hebben. Enorm zuur."