!
SportiffGrasshoppers-JollyJumpers-LiselotKulk-WimKulk
6 februari 2024

Recap Week 1 WBL Elite A – Marges blijven ruim voor top twee

Ook in de Elite A-poule was in het eerste speelweekend geen sprake van close games. Nummer één Sportiff Grasshoppers knalde in de tweede helft Jolly Jumpers voorbij en ook TopKip Lions won uiteindelijk ruim van Startportaal Binnenland.

Sportiff Grasshoppers – Jolly Jumpers: 78-53

Om tegen de Katwijkse titelfavoriet Grasshoppers te kunnen winnen zul je veertig minuten lang je beste spel moeten laten zien. Dat is de les voor Jolly Jumpers, dat Grasshoppers in het derde kwart afstand zag nemen in een (tot dan toe) close game. Bij rust was het nog 29-28 in het voordeel van Sportiff Grasshoppers – na het derde bedrijf was dat 55-36.

“Jammer dat we het niet vasthielden”, zegt Martijn Bos, assistent bij JJ. “Dat is de kwaliteit van Grasshoppers. Maar wij willen de laatste stap zetten die nodig is om ze te verslaan. Dat betekent dat we de hele wedstrijd op het top van ons kunnen moeten spelen, en niet drie kwarten.”

Scores in het beslissende derde kwart kwamen met name van Alissa van der Plas. Zij scoorde 12 van haar 20 punten in het dit kwart. Liselot Kulk (21 pts, foto bij het artikel door Wim Kulk) werd topscorer. Bij Jolly Jumpers had Jasmijn de Ceuninck van Capelle 14 punten en Kim Jaasma 9.

Coach Axel Gouw realiseerde zich dat zijn team getest werd door een goed voorbereid, hard werkend Jolly Jumpers team. “In de rust pasten we wat dingen aan en ik zag aan de lichaamstaal van de meiden dat het goed zou komen.”

Startportaal Binnenland – TopKip Lions: 67-85

TopKip Lions stond na de eerste helft van de competitie op een zeer stevige tweede plaats – achter Sportiff Grasshoppers, maar duidelijk boven de rest. Daar verandert na overtuigende winst tegen Startportaal Binnenland, op bezoek in Barendrecht, niets aan.

Binnenland startte brutaal en nam via Marlou de Kleijn en Lisa van den Adel een 19-16 voorsprong. Maar nog voor het einde van Q1 rechtte TopKip de rug en kwam het langszij via twee scores van Claire Hirman (8 pts). Startportaal zou nog één keer gelijk komen, maar de voorsprong die de Lions in het tweede kwart opbouwden kwam nooit meer in gevaar.

Verschillende namen bij TopKip sprongen uit de statistieken. Naast de mini-run van Hirman kenden ook captain Charlotte van Kleef (21 pts, 5 drietjes), Richelle van der Keijl (12 pts) en Myrthe den Heeten (11 pts) hele aardige stretches. Ook Epiphany Etienne (10 pts) en Indy Le Belle (9 pts) scoorden heel aardig: zes speelsters noteerden dus 8 of méér punten voor de Lions uit Landsmeer.

Binnenland schoot simpelweg minder efficiënt dan TopKip: 52 versus 40 procent fieldgoals. Ook de turnover-battle ging de kant van Landsmeer op. Bij Startportaal Binnenland scoorde Lisa van den Adel 17 punten. Ook Marlou de Kleijn en Kelsi Lidge (beiden 12) en Gabriëlle van den Bosch (10 punten) kwamen in dubbele cijfers.

Programma

Woensdag 7 februari
20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden – Sportiff Grasshoppers (beker!)

Zaterdag 10 februari
18.30 uur: Jolly Jumpers – TopKip Lions
20.30 uur: Triple ThreaT – Startportaal Binnenland

Stand

(De stand borduurt voort op de eerste competitiehelft. Bij 'gespeeld' kiezen we ervoor alleen de wedstrijden uit de tweede helft te laten zien. Tussen haakjes zie je het puntentotaal van de volledige competitie)

1. Sportiff Grasshoppers: 1-2 (34 totaal)
  2. TopKip Lions 1-2 (30 totaal)
  3. Jolly Jumpers: 1-0 (22 totaal)
  4. Startportaal Binnenland: 1-0 (18 totaal)
  5. BC Triple ThreaT: 0-0 (16 totaal)