!
QSTA-BAL-Feb24-HennievanDiest
6 februari 2024

Recap Week 1 WBL Elite B - Geen spannend begin

Het eerste speelweekend in de Elite B-poule kende geen verrassingen of spanning. Allebei de wedstrijden zagen winnaars die ruime marges namen en dus aan kop gaan na week één in de B-poule.

QSTA United – Basketbal Academie Limburg: 71-52

QSTA United en BAL (foto via Hennie van Diest, QSTA United) ontlopen elkaar niet veel in de stand van de Womens Basketball League, waar de dames uit Bemmel één plekje (en één wedstrijd) boven de vrouwen uit Weert stonden. Niet meer: Bemmel versloeg Weert ruim (71-52) en dus neemt QSTA enige afstand.

De Academie trof een QSTA dat completer en gezonder was dan vorige weken, waardoor coach Mark Hooiveld gevarieerder kon spelen. Tegen Eugène Janssen van De Gelderlander: “Het was ongekend, ik kan nu ook tactische gesprekken voeren met de speelsters.”

Hooiveld roemde in de krant de net teruggekeerde Lisanne de Jonge. “Ze tilde de andere speelsters naar een hoger niveau.” De Jonge eindigde met 19 punten, Bo Teulings had er 14 en Ilse Waanders en Rinske Scholten voegden beiden 12 punten toe voor QSTA United. “We hebben een ploeg waar de tegenstanders rekening mee moeten houden”, aldus Hooiveld. Tegen Den Helder, de hoogste genoteerde ploeg in Elite B, zal QSTA dat volgende week opnieuw proberen te bewijzen.

Den Helder Suns - Zorg en Zekerheid Leiden: 67-35

Zorg en Zekerheid Leiden won dit seizoen nog niet veel wedstrijden – maar twee van de potten die ze wèl pakten waren tegen Den Helder Suns. “We waren gebrand op een goede wedstrijd”, zegt Suns-coach Mario Bennes daarom. En die kreeg hij: zijn Suns wonnen overtuigend met 67-35.

Het was de eerste thuiswedstrijd voor Suns in nieuwe sporthal Quelderduin. Het publiek zag een aarzelend begin waarin beide teams scores uitwisselden en bij rust kon het nog alle kanten op: 30-24 Suns. Toen trok de thuisploeg de verdediging aan.

Bennes: “We kwamen zowel aanvallend als verdedigend goed uit de kleedkamer.” Dat is een understatement: Den Helder won het derde kwart met 22-3 (52-27) en won zo de wedstrijd.

Bij Leiden wijt coach Richard den Os de stroeve tweede helft, in ieder geval deels, aan een gebrek aan ritme. “We speelden in de tweede helft met name aanvallend dramatisch. We maakten verkeerde keuzes, schoten zonder overtuiging.” Hij zag ook te veel turnovers. “Daar scoorden zij 24 punten uit, dat verklaart meteen het grote verschil. En dat heeft ongetwijfeld met gebrek aan ritme te maken.” Zorg en Zekerheid speelde de afgelopen twee weken geen wedstrijden, en dit jaar pas twee in totaal. “Hoe dan ook: het is duidelijk dat dit beter moet.”

Topscorers Den Helder Suns: Mecx van Linge 18 pts, Lotte Toornstra 16 pts. Zorg en Zekerheid Leiden: Mylah Aalse 10 pts, Beyza Okayben en Kim Schrama 7 pts.

Programma

Zaterdag 10 februari
16:00 uur: Basketbal Academie Academie Limburg - Zorg en Zekerheid Leiden
19.00 uur: Den Helder Suns - QSTA United

Stand

(De stand borduurt voort op de eerste competitiehelft. Bij 'gespeeld' kiezen we ervoor alleen de wedstrijden uit de tweede helft te laten zien. Tussen haakjes zie je het puntentotaal van de volledige competitie)

1. Den Helder Suns: 1-2 (12 totaal)
  2. Zorg en Zekerheid Leiden 1-2 (8 totaal)
  3. QSTA United: 0-1 (6 totaal)
  4. Basketbal Academie Limburg 0-1 (2 totaal)