!
TopKipLions-Binnenland-mrt24
12 maart 2024

RECAP WEEK 6 WBL ELITE A – Verschillen worden groter

In de Elite A-poule van de Womens Basketball League was het een week zoals we die inmiddels gewend zijn. Na de verrassing van vorige ronde herstelt Sportiff Grasshoppers van het verlies tegen TopKip Lions. Diezelfde Lions blijven winnen en houden zo de achtervolging op Grasshoppers vol.

Jolly Jumpers – Sportiff Grasshoppers: 63-73

De vrouwen van Jolly Jumpers mochten dit jaar al best vaak proeven van een overwinning op TopKip Lions of Sportiff Grasshoppers. Maar op de ‘upset’ tijdens de Final Four na, kreeg de ploeg uit Tubbergen vooralsnog geen overwinning achter de kiezen.

Ook deze wedstrijd bleef lang close. Tot eind tweede kwart gingen de ploegen gelijk op. Een 7-0 run van Sportiff Grasshoppers (twee keer Liselot Kulk en een drietje van Mia Hordijk) sloegen toen een gat van 11 (31-42) . Dat gat kwam niet meer écht in gevaar, al knokte Jolly Jumpers zich nog een keer terug tot 63-69. Maar Sportiff Grasshoppers speelde, net als altijd eigenlijk, de wedstrijd koelbloedig uit.

Coach Axel Gouw vond zijn team beter uitvoeren dan vorige week. “Ik denk dat we de stijgende lijn weer hebben ingezet, al was het vierde kwart slecht. Daarin voerden we onze taken niet uit en werkten we minder hard. Dan zie je dat Jolly Jumpers de kans krijgt een beetje terug te komen.”

Bij Jolly Jumpers voelt assistent-coach Martijn Bos juist een gemiste kans. “Hier had meer ingezeten. We hadden periodes waarin de aanval stroef werd omdat we te afwachtend waren. Die fases volgden we op met sneller spel en een meer assertieve mindset. Maar de wisselvalligheid heeft ons helaas de wedstrijd gekost.”

Topscorers Sportiff Grasshoppers: Alissa van der Plas, 12 punten, 14 rebounds. Lotte van Kruistum 13 punten, Ilse Kuijt 12 punten, Mia Hordijk en Liselot Kulk 11 punten.
Topscorers Jolly Jumpers: Jasmijn de Ceuninck van Capelle 14 punten, Noëlle Droste 11 punten, Jade Brughuis 10 punten.

TopKip Lions – Startportaal Binnenland: 82-72

Ook TopKip Lions (foto, via TopKip Lions) neemt met een overwinning verdere afstand op de achtervolging. In eigen huis kreeg het publiek een vermakelijke wedstrijd te zien waarin TopKip blij was met zijn vliegende start – die bleek nodig, tegen het hardnekkig spelende Startportaal Binnenland.

De Lions kwamen als een komeet uit de startblokken. De ploeg van coach Chris van Kampen stond al snel comfortabel voor: 29-16, vroeg in het tweede kwart. Maar Binnenland gaf zich niet gewonnen: met kleine runs van verschillende speelsters snoepte de ploeg constant punten van de voorsprong af. Startportaal kwam terug tot 41-38 bij rust.

Een 7-0 run startte het kwart voor Lions, maar opnieuw kwamen de bezoekers heel dichtbij: 6 punten op rij van Marlou de Kleijn zorgden voor 52-51. Uiteindelijk besliste weer een kleine run de game. Via een drietje van Charlotte van Kleef en scores van Richelle van der Keijl en Lindsay Pengel werd het gat 10 punten. Die klap kwam Startportaal niet meer te boven.

“De scherpte in onze half court defense was teleurstellend”, aldus Chris van Kampen (coach TopKip) na de wedstrijd. “Ook reboundend lieten we het zeker in het tweede kwart te veel lopen.” Een reden ziet hij niet 1-2-3. “Maar we missen Epiphany zeker, aan die kant van de bal.” Hij heeft ook complimenten voor het team: “Het tempo lag lekker hoog, aanvallend, en we halen steeds meer uit onze full court press.”

Topscorers TopKip Lions: Charlotte van Kleef 19 punten, 3 drietjes. Lindsay Pengel, 11 punten. Indy le Belle en Richelle van der Keijl beiden 10 punten.
Topscorers Startportaal Binnenland: Kelsi Lidge, 14 punten, 12 rebounds. Marlou de Kleijne, 13 punten, 10 rebounds. Gabriëlle van den Bosch 10 punten.