!
VSE 1- Suns 1-5
11 maart 2024

RECAP WEEK 6 WBL ELITE B – Leiden slaat gaatje met achtervolgers

Het belooft een spannende eindstrijd te worden in de Elite B poule van de Womens Basketball League. Zorg en Zekerheid Leiden won afgelopen weekend zijn wedstrijd en slaat zo een gaatje met achtervolgers uit Weert en Bemmel.

Zorg en Zekerheid Leiden – Basketbal Academie Limburg: 65-52

Met de goede wedstrijden die Basketbal Academie Limburg de laatste weken speelt, is het voor Zorg en Zekerheid Leiden belangrijk wedstrijden als deze te winnen om zo de vrouwen uit Weert voor te blijven. Dat lukte: een sterk begin zette Leiden in het zadel, in galop richting de overwinning.

“Onze eerste helft was prima”, zegt Richard den Os van Zorg en Zekerheid Leiden. “Zowel aanvallend, als verdedigend.”

Leiden kwam 20 punten voor en al slonk die marge naar 15 bij rust. “Maar eind derde, begin vierde kwart gebeurde hetzelfde als twee weken geleden in Weert”, zegt Den Os. “Zij gingen druk zetten, wij stapten weg bij een aantal dingen die we moeten doen.” Maar dit keer kwam de ploeg niet in de problemen. “We pakten het nu op tijd weer op. Al met al een nuttige overwinning.”

Topscorers Zorg en Zekerheid Leiden: Evi Dekker, 17 punten, 4 rebounds. Mylah Aalse, 11 punten. Kimberly Brago 9 punten, 12 rebounds.
Topscorers Basketbal Academie Limburg: Eva van Oosten 17 punten, 10 rebounds. Hinke Houben 16 punten, 12 rebounds.

QSTA United – Den Helder Suns

(foto bij artikel door Hennie van Diest)

Den Helder Suns gaat aan kop in de strijd om de hoogste play offs-positie in de Elite B. Struikelen tegen QSTA United zou die race spannend maken, en dat deed de ploeg van Mario Bennes dan ook niet.

QSTA nam vroeg in de wedstrijd een voorsprong maar Lotte Toornstra en de Suns lieten in Q1 meteen al zien wat de plannen waren. Toornstra scoorde 7 van haar 13 punten in het eerste kwart en hielp de Suns zo naar 11-19.

De wedstrijd werd weer even close maar een run van Den Helder, met een paar drietjes van Brooke Bigott, maakten 28-39 bij rust. Bemmel kwam wéér dichterbij, maar kon nooit écht aanhaken, waardoor de marge telkens terugliep naar ongeveer tien.

“Statistisch zag je vandaag weinig verschil tussen de ploegen”, zegt Mario Bennes. “We hebben de battle om aanvallende rebounds gewonnen, én we benutten alle vrije worpen (17!) die we kregen. Door die vrije worpen konden we de zege mee naar huis nemen.”

Topscorers Den Helder Suns: Brooke Bigott 23 punten (3 drietjes), Lotte Toornstra 13 punten.
Topscorers QSTA United: Lisanne de Jonge 21 punten, Yordi Kathmann 13 punten.