!
23 WK rolstoelbasketbal M NED ARG Poggenwisch
14 juni 2023

Rolstoelbasketballers ongeslagen als groepswinnaar naar knock-outfase op WK

Ook de Nederlandse mannen blijven winnen bij het naar 2023 uitgestelde WK rolstoelbasketbal in Dubai. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar sleepte woensdag een 73-69 overwinning uit het vuur tegen Argentinië. De Orange Lions stonden begin vierde kwart nog ruim met 61-41 voor, maar moesten nog even alle spreekwoordelijke zeilen bijzetten om de derde opeenvolgende overwinning veilig te stellen. Door deze zege is Nederland als eerste in groep C geëindigd.

Mattijs Bellers was topscorer met 21 punten, 8 rebounds en 4 assists, gevolgd door Mendel Op den Orth met 19 punten, 9 rebounds en 4 assists. Quinten Zantinge scoorde 13 punten.

In de laatste poulewedstrijd toonde Argentinië zich een taaie tegenstander. Het is emotionele een ploeg met veel ervaring, die uitgaat van eigen kracht en niet snel van de kaart raakt. In het begin van de wedstrijd ging het nog gelijk op, maar halverwege de wedstrijd had Nederland toch een 38-26 voorsprong te pakken. Die werd in de loop van het derde kwart verder uitgebouwd naar twintig punten. Maar ondanks een flinke foutenlast lukte het de Argentijnen om terug te komen in de wedstrijd en de achterstand terug te brengen naar vier punten. Nederland won uiteindelijk met de hakken over de sloot (73-69) en mag het als poulewinnaar nu de donderdag om 14.30 uur Nederlandse opnemen tegen Irak.

23 WK rolstoelbasketbal M NED ARG Zantinge

Van Rootselaar: "We wilden eerste in de poule worden en dat is gelukt. Met drie tegenstanders die goed kunnen basketballen, was dat een uitdaging. Het duel tegen Argentinië zat vol emotie en passie. We laten ze in het vierde kwart nog terug komen in de wedstrijd, maar pakken toch de winst. Nu de tussenronde tegen Irak en dat wilden we graag. Rusten en morgen weer knallen."