!
2223 LIO SPA
11 maart 2023

Ruime zeges voor Den Helder, Triple Threat en TopKip Lions op weg naar play-offs

Den Helder Suns, Triple Threat en TopKip Lions hebben dit weekeinde ruime overwinningen geboekt op weg naar de play-offs in de Women's Basketball League. Den Helder kwam vrijdagavond al in actie en hield aan de uitwedstrijd tegen Startportaal Binnenland een 51-80 zege over. Ook Triple Threat won in de Elite A. In Tubbergen werd het zaterdag 54-78 tegen Jolly Jumpers.

In de Elite B zette TopKip Lions z'n zegereeks voort. Dit keer moest LGITS.NL Martini Sparks er met 83-51 aan geloven. Basketbal Academie Limburg was thuis met 58-57 net te sterk voor Lekdetec.nl, dat na een moeilijke periode de play-offs inmiddels kan vergeten.

Startportaal Binnenland - Den Helder Suns 51-80 (Elite A)

Dit was de tweede van drie wedstrijden die beide teams in korte tijd tegen elkaar spelen. Terwijl de Suns op volle oorlogssterkte aantraden, kon de thuisploeg niet beschikken over Marlou de Kleijn, Gabrielle van den Bosch en coaches Joost van Rangelrooij en Remy de Wit. Den helder begon goed en leidde met 4-13 na vijf minuten spelen. Binnenland haakte aan en bracht het verschil terug naar 17-21 na het eerste kwart. De tweede periode kende een rommelig verloop met een 30-37 ruststand als gevolg. In de tweede helft ging de verdediging van Den Helder 'op slot', waardoor de Suns uitliepen naar 39-62. Die voorsprong werd vevolgens probleemloos maar het eindsignaal gebracht. Suns-coach Mario Bennes had vijf speelsters in de dubbele cijfers, waarbij Kelsi Lidge een double-double (13 punten en 11 rebounds noteerde. Topscorer bij Binnenland was Janine Guijt met 15 punten en 2/4 driepunters.

Jolly Jumpers - Triple Threat 54-78 (Elite A)

Na een paar goede wedstrijden op rij, liep Jolly Jumpers nu tegen een forse thuisnederlaag aan. Triple Threat leidde na het eerste kwart met 14-18, bij rust met 26-39 en breidde de voorsprong in de tweede helft gestaag uit (41-52 eind derde kwart) naar een een 54-78 overwinning.

"We hebben het laten liggen in aanvallend opzicht", oordeelde Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers. "We kregen meer dan voldoende goede opties, maar we misten veel makkelijke ballen. Keer op keer gingen we voor de korte moeilijke pass in de drukte, met als gevolg veel turnovers. Zonde, want reboundend waren we heer en meester. In deze fase van het seizoen zijn de belangen groot. Het is dus zaak om te leren van deze wedstrijd. Niet vervallen in teleurstelling die een aantal dagen duurt. Dat is de uitdaging voor ons; incasseren, leren en door."

TopKip Lions - LGITS.NL Martini Sparks 83-51 (Elite B)

Dit keer liet TopKip Lions het niet aankomen op de laatste vijf minuten. De thuisploeg was vanaf het begin scherp, met een zeer fanatiek spelende Charlotte van Kleef die haar ploeg voor ging in de strijd. Zodoende bleef TopKip Lions in de Elite B voor de elfde keer op rij ongeslagen. Tot 17-17 bleef Martini Sparks bij, daarna liep de thuisploeg aan de hand Van Kleef weg naar 26-19 eind eerste kwart. De 6-0 run begin tweede kwart voelde aan als de genadeklap. De bezoekende ploeg werd in dat kwart op negen punten gehouden en wist bij rust (46-28) dat het verslagen was. Even leek TopKip Lions in het derde kwart wat te verslappen. Zeven punten op rij gaven Martini Sparks toch nog een beetje hoop, maar scores van Van Kleef smoorden die opleving van de club uit Haren in de kiem. Via 65-40 na drie kwarten spelen won TopKip Lions afgetekend met 32 punten verschil.

De thuisclub pakte het merendeel van de rebounds (58 om 40), waardoor het bijna twintig schotpogingen meer kreeg. Lions-coach Chris van Kampen kon door het grote verschil iedereen flink wat speeltijd te geven. Van Kleef blonk uit met 32 punten (tegen 65 procent) en 11 rebounds.