!
70018627_BSR_AGENCY
3 september 2024

Medailledroom barst voor Nederlandse rolstoelbasketballers

Het waren niet de Paralympische Spelen van het Nederlandse mannenteam rolstoelbasketbal. Dat is de sobere conclusie na de verloren kwartfinale tegen Canada (79-67), waarin Nederland na een slappe periode te laat wakker werd.

Boxscore

Nederland leidde na Q1 nog met 18-19, na zelfs 5 voor te hebben gestaan. Maar het tweede kwart was meedogenloos voor onze mannen: 26-10 voor de Canadezen, en dus een 44-29 achterstand die – ondanks een late push - onoverbrugbaar bleek.

Het ritme kwam simpelweg te laat voor de mannen van Cees van Rootselaar. En al begon Nederland weer met scoren in het derde kwart, bij de Canadezen viel werkelijk alles: 8 spelers eindigden hun wedstrijd met 6 of méér punten. Na lang rond de 65 procent fieldgoals te hebben gestaan, eindigde Canada met een hele keurige 58 procent. Nederland stelde daar 45 procent scoringspercentage tegenover.

Foutenlast voor Op den Orth

Big guys Mendel op den Orth (18 pts) en Mattijs Bellers (12 pts) scoorden aardig voor Nederland en ook Robin Poggenwisch (17 pts, 12 ast – foto via BSR Agency) kwam in dubbele cijfers. Op den Orth had echter te kampen met foutenlast. Toen hij met vier en een halve minuut het veld uit moest, voelde dat als het einde. Toch wist Nederland een mooie run neer te zetten die de achterstand op een gegeven moment tot 6 terugbracht. Helaas kwam de zege nooit meer écht dichtbij.

Het Paralympische toernooi zit er niet op voor de mannen. De geëlimineerde teams spelen verder om de plaatsen 5 tot en met 8. Houd de socials van de NBB (en de website) in de gaten voor coverage van de rest van het toernooi.