Alissa van der Plas
28 januari 2023

Sportiff Grasshoppers en Jolly Jumpers starten met overwinningen in Elite A

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers en Jolly Jumpers zijn op weg naar de play-offs in de Women's Basketball league gestart met een overwinning. In de Elite A was Grasshoppers zaterdag met 87-71 te sterk voor Triple Threat. Jolly Jumpers boekte een 58-56 thuisoverwinning op Startportaal Binnenland.

In de Elite B begon Basketbal Academie Limburg met een verrassende 70-60 zege op Lekdetec.nl. Ook Topkip Lions won. De club uit Landsmeer versloeg thuis LGITS.NL Martini Sparks met 94-57.

Sportiff Grasshoppers - Triple Threat 87-71

Bij de thuisploeg ontbrak de vrijdag tot Katwijkse sportvrouw van jaar verkozen Lotte van Kruistum door ziekte. De ploeg van Renate Sluijs en Robin van de Bilt, op zoek naar een manier om de kater van de bekernederlaag tegen Den Helder Suns weg te spoelen, keek lange tijd tegen een achterstand aan (33-39 bij rust). Maar in het derde kwart (57-57) kwam Grasshoppers goed terug en sloeg vervolgens in de laatste periode alsnog met 30-14 toe, om uiteindelijk nog met een ruime 87-71 overwinning te eindigen.

Sluijs: “We begonnen moeizaam aan de wedstrijd. Halverwege kregen we meer controle in de verdediging en konden we de achterstand in het derde kwart wegwerken door hard te blijven werken. Daardoor pakten we een voorsprong in de vierde periode en konden we toch winnend afsluiten. Een goede teamprestatie zowel in de verdediging als in de aanval.”

Scores Grasshoppers: Jacobine Klercx 23 punten (9/15) en 3/4 driepunters; Karin Kuijt 17 punten en 5 assists.
Scores Triple Threat: Toshua Levitt 15 punten en 5/12 driepunters; Marlijn Holland 15 punten (6/9) en 8 rebounds.

Jolly Jumpers - Startportaal Binnenland 58-56

Jolly Jumpers begint zich steeds meer op z'n gemak te voelen tussen de gevestigde orde in de WBL. Dit keer moest in Tubbergen Startportaal Binnenland er aan geloven. De bezoekende ploeg uit Barendrecht leidde na het eerste kwart nog wel met 16-23, maar bij de rust (37-37) was de score weer in evenwicht, waarna Jolly Jumpers in het derde kwart doordrukte naar een 49-40 voorsprong. Die werd niet meer uit handen gegeven, al kwam Binnenland in de slotfase nog wel gevaarlijk dichtbij.

"Een zege op Binnenland! Daar hebben we met z'n allen naartoe geleefd en gewerkt", stak assistent-coach Martijn Bos zijn blijheid niet onder stoelen of banken. "Dit seizoen weten we dat we mee kunnen strijden in de top. Deze winst en onze plek op de ranglijst zijn het bewijs. In het begin ontbrak het nog aan een gedegen communicatie en was onze schotselectie niet goed. In de tweede helft hebben we een voorsprong gepakt en die gestaag uitgebreid. Mooi om te zien hoe we de winst zeker stelden, ondanks dat Binnenland aan het eind nog sterk terug kwam."

Basketbal Academie Limburg - Lekdetec.nl 70-60

Zonder international en sterkhouder Lisanne de Jonge die opnieuw ontbrak, is Lekdetc.nl kwetsbaar, ook in de Elite B. WBL-debutant BAL profiteerde en stuurde de ploeg van Jeroen van Vugt met een 70-60 nederlaag naar huis. De thuisploeg leidde na een sterk eerste kwart met 18-5, zag Lekdetec.nl terug komen tot 32-28 bij rust, maar liep in het derde kwart weer weg naar een beslissende 53-39 voorsprong.

Jorrick Creyghton was blij met de zege: "Ons moeilijkste kwart is altijd het derde kwart, maar nu speelden we super goed. Pas in het laatste kwart lieten we toe wat we niet wilden: de open driepunter. Lekdetec.nl vond goede oplossing tegen onze verdediging op de ball screens. Maar vandaag hebben we grote delen van de wedstrijd laten zien hoe we willen spelen: veel druk, de ball screens hard verdedigen en zorgen dat we daar een 1-1 situatie van maken. We vinden onze draai en hopelijk zijn komend weekeinde onze laatste twee geblesseerde speelsters ook weer terug. Met de beker erbij is dit de derde zege op rij, dat geeft ook positieve energie."

Scores BAL: Sydney Clayton 19 punten, 2/3 driepunters en 8 rebounds; Alex La Porta 18 punten (6/10) en 14 rebounds.
Scores Lekdetec.nl: Yordi Kathmann 15 punten en 5/12 driepunters.