22 FF WBL Grasshoppers kampioen
16 december 2022

Sportiff Grasshoppers te sterk voor Den Helder Suns in finale van Final Four

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers mag zich 'winterkampioen' van de Women's Basketball League noemen. De bekerhouder uit Katwijk was zaterdag in de eigen sporthal Cleijn Duin in de finale van de Final Four met 74-65 te sterk voor regerend landskampioen Den Helder Suns. Het is de derde keer dat Grasshoppers de Final Four wint. Eerder gebeurde dat ook al in 2016 en 2019. Het duel was een herhaling van de strijd om de Supercup eerder dit seizoen. Ook toen was Grasshoppers met 86-75 de bovenliggende partij.

De ploeg van Renate Sluijs plaatste zich vrijdag voor de finale door met 84-62 te winnen van Startportaal Binnenland in de eerste halve finale. Daarna verdiende Den Helder Suns ook een plek in de eindstrijd na een 72-55 zege op Jolly Jumpers in de tweede halve finale.

Sportiff Grasshoppers - Startportaal Binnenland 84-62

Grasshoppers maakte het verschil in de eerste helft (26-12 na het eerste kwart en 51-30 bij rust), waarin het 70 procent achter de driepuntslijn was. "We waren niet goed genoeg", oordeelde Binnenland-coach Joost van Rangelrooij. "De keiharde conclusie na een half jaar werken is dat de spoeling dun is en geen enkele speelster bij ons een off-day kan hebben, anders kunnen we ons niet meten met Grasshoppers en Den Helder."
Zijn team nam meer schoten dan de opponent uit Katwijk (68 om 65), maar werd door de felle verdediging van Grasshoppers op 33,8 procent schot en 5 uit 23 achter de driepuntslijn gehouden. Alleen Marlou de Kleijn kwam met 27 punten (en 7 rebounds) scorend lekker door bij Binnenland. Grasshoppers had vijf speelsters in de dubbele cijfers, aangevoerd door Sonja Kuijt met 17 punten en 4 op 8 driepunters. De ploeg van Renate Sluijs schoot over de hele wedstrijd 45,5 procent van de driepuntspogingen raak (10 op 22).

Den Helder Suns - Jolly Jumpers 72-55

Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers, was trots op zijn team dat met acht speelsters naar Katwijk was afgereisd. "We wisten een tijd lang goed mee te spelen, Door onnodig balverlies lukte het helaas niet om aan te blijven haken en werd het verschil na rust groter."
Jolly Jumpers stond na het eerste kwart nog met 14-18 voor. "We hadden het lastig in de eerste helft", vond Suns-coach Mario Bennes. "Zij bleven aan het spreekwoordelijke elastiek hangen. Begin tweede helft bereikten we onze maximale voorsprong van 20 punten, maar Jolly Jumpers gaf niet op." Mede door de 22 punten van Janiek van Veen, die ook nog 6 rebounds en 4 assists had, stelde Den Helder de zege alsnog veilig. Bij Jolly Jumpers was Iris Zwart goed voor 11 punten en 8 rebounds en Jasmijn de Ceuninck van Capelle had met 10 punten en 10 rebounds een double-double.

Klik hier om de wedstrijden vrijdagavond terg te zien.

22 FF WBL Grasshoppers Kuijt

Sportiff Grasshoppers - Den Helder Suns 74-65 (finale)

De finale was een spannende wedstrijd, waarbij Grashoppers steeds het voortouw nam. Den Helder had de pech dat in het eerste kwart sterkhouder Janiek van Veen al snel met een schouderblessure uitviel, waardoor het voor de Suns wel lastiger werd om de lijnen uit te zetten. Grasshoppers stond na vijf minuten spelen met 7 punten voor, maar daarna scherpte Den Helder de verdediging aan en bracht zo het verschil terug naar 20-16 na het eerste kwart.
De Noord-Hollandse formatie kwam in het tweede kwart even voor met 20-23 dankzij Kiki Fleuren, voordat Grashoppers weer de leiding nam onder impulsen van topscorer Karin Kuijt (23 punten). De ploeg uit Katwijk leidde met 38-32 bij rust en gedurende het derde kwart schommelde de voorsprong tussen de drie en zeven punten.
Aan het einde van het derde kwart 56-49 voor Grasshoppers. Den Helder probeerde in het vierde kwart aan te haken, maar slordigheden in de aanval zorgden ervoor dat de achterstand nooit kon worden ingelopen. De zege ging naar Grasshoppers en opnieuw zag Den Helder een prijs aan de neus voorbij gaan. Kiki Fleuren was bij Den Helder goed voor 23 punten.
De winnende coach Renate Sluijs: "Het was een lastige wedstrijd waarin we het reboundgevecht verloren. Wel bleven we hard werken en op de juiste momenten schoten we de driepunters raak, waardoor we de wedstrijd winnen."