Door Luuk von Burg
We zijn een kleine maand geleden gestart met het basketbalseizoen, maar de maatregelen blijven soms een beetje gek en al de verschillende maatregelen kunnen ook verwarrend zijn. Toch moeten we ons allemaal zo goed mogelijk houden aan de coronarichtlijnen die gelden rond het basketbalveld. Om het makkelijker te maken zijn hier vijf tips voor het naleven van de coronarestricties.
Communiceer
Het is een open deur, maar communicatie is key. Met wekelijks veranderende maatregelen, die ook nog kunnen verschillen per regio, is het verstrekken van actuele en juiste informatie het allerbelangrijkst. Vanaf deze week is het ook mogelijk om in de Sportlink app de coronamaatregelen de eigen verenging te vermelden. Beschrijf hierin zo precies mogelijk hoe het er in het thuishonk aan toegaat. Mag er gebruik worden gemaakt van de kleedkamer? Vanaf wanneer mag de zaal betreden worden? Hoeveel supporters zijn er welkom? Dit wordt bepaald door de thuisspelende ploeg en kan verschillen per sporthal. De Sportlink app is een eerste stap. Maar het vermelden van de regels op de website en de socialemediapagina’s van de vereniging is geen overbodige luxe.
Ook bij de accommodatie zelf is het herhalen van de regels een tactische zet. Deel de kleedkamers in, maak looproutes en markeer zitplekken. Dan zullen de regels, hoe vreemd ze soms aanvoelen, in ieder geval duidelijk zijn.
Noteer
Mocht het zo zijn dat er een geval van corona op de sportaccommodatie is geweest, dan is het belangrijk voor het bron- en contactonderzoek dat de vereniging weet wie er in de sporthal is geweest. Handige tools hiervoor zijn Guestlog, MyCapa of Google Forms.
Onderhoud goed contact met de gemeente
De gemeente bepaalt vaak voor de sportverenigingen hoeveel mensen er in de zaal mogen zijn, of er gebruik gemaakt mag worden van de kleedkamers en welke in- en uitgangen gebruikt mogen worden. Als basketbalvereniging is het belangrijk goed met de gemeente op één lijn te zitten, zodat er geen miscommunicaties ontstaan. Ga samen wekelijks of maandelijks na of het opgestelde coronaplan haalbaar is gebleken en of er nog verbeteringen zijn. Ook de gemeente wil uiteraard dat de sportaccommodaties gebruikt worden, maar wel op een veilige manier.
Livestream
Het is uiteraard erg jammer als maar een of helemaal geen ouder mag komen kijken naar zoon/dochterlief. Gelukkig is de techniek zo ver gevorderd, dat tegenwoordig iedereen met een smartphone een hoogwaardige kwaliteit livestream kan leveren. Via YouTube, Facebook of Vimeo kunnen streams zo worden uitgezonden vanaf de smartphone.
Op Youtube moet je als kanaal wel meer dan 1000 abonnees hebben, voordat je mag uitzenden. Via Vimeo en Facebook is het direct mogelijk om live te gaan. Het enige wat je nog nodig hebt is een goede internetverbinding en een volle batterij. Het streamen kan namelijk veel energie kosten. Een handige tip is het gebruiken van tripod voor de telefoon, zodat de camera stabiel blijft.
Ook is het wel slim om alvorens even bij de tegenpartij en scheidsrechters te vragen of het akkoord is dat de wedstrijd wordt opgenomen.
Ventileer en zoek de buitenlucht op
Uit onderzoek blijkt dat besmettingen minder snel plaatsvinden op goed geventileerde plaatsen. De kans op besmetting is in de buitenlucht daarom ook veel kleiner. Niet iedere sporthal heeft de beschikking over een modern ventilatiesysteem en daarom is het aan te raden je zo kort mogelijk binnen te begeven.
Het kan vervelend zijn dat de zaal maar kort voor het starten van de wedstrijd betreden mag worden. Een optie zou zijn om alvast in de buitenlucht in een lange trainingsbroek een warming up te doen. En op het moment dat de zaal vrijgegeven wordt de basketbalschoenen aan te trekken en direct het veld op te gaan.
Heb je zelf nog tips of ideeën over hoe we het basketbal zo veilig mogelijk houden? Laat het weten en stuur ons een berichtje via de socials of mail naar luuk.von.burg@basketball.nl!
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief