!
TopKipLions-QSTAUnited-dec23
1 december 2023

WBL Beker: TopKip Lions raast voorbij QSTA United, Orca’s kunnen Suns niet verrassen

Er zijn twee bekerwedstrijden gespeeld in de beker van de vrouwencompetitie. TopKip Lions en Den Helder Suns strijden na deze ronde sowieso verder om de Carla de Liefde Trofee.

(Tekst: Tiel van den Heuvel, Beeld: Hennie van Diest, QSTA United)

TopKip Lions gemakkelijk voorbij QSTA United

In de reguliere competitie verloor TopKip Lions tot nu toe slechts één keer: van nummer één Grasshoppers. De ploeg was op papier dus al topfavoriet tegen QSTA United, dat vorige week als eerste club van BAL uit Weert verloor. TopKip maakte die favorietenrol méér dan waar: 93-35.

Het werd dan ook nooit spannend. De Lions uit Landsmeer konden de bank legen (niemand speelde méér dan Claire Hirman’s 24 minuten) en hadden zes speelsters die 9 of méér punten scoorden. QSTA United had die twee. Het enorme verschil is in de statistieken dan ook terug te zien in scoringspercentage: Lions raakte 50 procent van zijn schoten en een knappe 40 procent op drietjes. QSTA schoot slechts 22 procent van zijn schoten raak.

Ook de turnover battle was enorm in Lions’ voordeel: 31-17, met 19 steals voor Landsmeer. “Een frisse wedstrijd aan onze kant”, zo zou coach Chris van Kampen de wedstrijd achteraf beschrijven. “En we speelden zonder Kim (Hartman), die houden we uit voorzorg aan de kant met een blessure.” Hij roemt de omschakeling van zijn ploeg. “Onze aanvallende transitie wordt elke wedstrijd een klein beetje beter. Het baltempo gaat omhoog, we delen de bal méér en gewilliger.”

Dat de wedstrijd na één kwart (14-30) al gespeeld leek deed, tot zijn genoegen, niet véél met de focus van zijn ploeg. “Uiteraard speel je dan al bijna een gewonnen wedstrijd, maar ik ben positief over de discipline waarmee we bleven spelen. Ik zag plezier op het veld, en dat is een gevolg van de wil om écht voor elkaar te spelen.”

Den Helder verslaat Orca’s zakelijk in Urk

Het is de Orca’s ‘op’ Urk niet gelukt eredivisionist Den Helder Suns te verrassen. Die laatste rondden het rondje IJsselmeer af met een zakelijke overwinning: 47-64.

De Orca’s staan ongeslagen eerste in de eerste divisie vrouwenbasketbal. De overwinning zou voor veel ploegen in de eredivisie dan ook geen bekeken zaak zijn geweest. Den Helder had dan ook wat tijd nodig om afstand te nemen: na een kwart stonden de bezoekers maar één punt voor (16-17).

“We begonnen redelijk”, zegt Den Helder-coach Mario Bennes, “maar de Orca’s haakten aan, onder andere door scorende inbreng van oud Utrecht eredivisiespeelster Leah Romkes.” In het tweede kwart zou zijn ploeg afstand nemen. Onder andere Mecx van Linge (12 punten), die de tweede helft niet zou spelen, maakte daarin het verschil.

Een op-en-neer derde kwart werd gevolgd door een vierde waarin Den Helder verder uitliep (40-59). Een kleine run van Orca’s, dat vrij scherp eindigde, bepaalde de eindstand.