!
IlseKuijt-Grasshoppers-TripleThreat-dec23
4 december 2023

WBL Round-up Week 11: Jolly Jumpers behoudt aansluiting met top, goede overwinning ZZ Leiden

Door Tiel van den Heuvel

Na een overwinning op Startportaal Binnenland kruipt Jolly Jumpers in week 11 de top drie van de Womens Basketball League binnen. Verder pakt Leiden zijn derde overwinning van het seizoen, behoudt Sportiff Grasshoppers zijn plek op de troon en doet Den Helder wat het moet doen in Weert.

(Beeld van Wim Kulk, via Sportiff Grasshoppers)

ZZ Leiden ‘goed genoeg’ tegen QSTA United

De vrouwen van ZZ Leiden wonnen hun derde wedstrijd van het jaar. Tegen QSTA United werd het 57-46. Maar die winst kwam niet gemakkelijk.

ZZ-Coach Richard den Os zag een ‘hele slechte eerste helft’ die QSTA afsloot met een nipte voorsprong (20-22). “We speelden met weinig energie en zowel de aanvallende, als de verdedigende uitvoering was matig.” Na rust vond hij zijn team beter spelen: “Stukken. Al vind ik dat we nog steeds veel verkeerde keuzes maken. Het positieve is dat we voor de derde keer winnen.”

Beyza Okayben had 17 punten en 8 assists voor ZZ Leiden, dat verder goede scoring kreeg van Emma Kiesekamp (13 pts) en Kim Schrama (12 pts). Bij QSTA United kwamen Rinske Scholten (12 pts, 7 ast, 6 reb) en Bo Teulings (10 pts, 7 reb) het best uit de verf.

Sportiff Grasshoppers nog steeds ongeslagen

Na tien gespeelde wedstrijden prijkt het team van Sportiff Grasshoppers nog steeds bovenaan de stand: 20 punten uit 10 wedstrijden. Daar kon Triple Threat afgelopen zaterdag niets aan veranderen: 79-59.

Sportiff Grasshoppers had simpelweg de langere adem, aangezien de Haarlemse bezoekers tot in het derde kwart dichtbij konden blijven. Maar een 16-0 run, aangejaagd door een ontketende Ilse Kuijt (foto), bracht de Katwijkse kampioenskandidaat naar 51-34. Dat besliste de wedstrijd.

Ilse Kuijt (19 pts, 5 ast) werd topscorer. Ook Liselot Kulk, Karin Kuijt (beiden 12 pts), Allissa van der Plas (11 pts, 10 reb) en Lotte van Kruistum (11 pts) belandden in dubbele cijfers voor Sportiff Grasshoppers. Yamaira van der Goes (14 pts) en Isa Hooiveld (10 pts) scoorden het meest voor Triple Threat.

Axel Gouw, coach bij Sportiff Grasshoppers: “Het was ook de verdienste van Triple Threat dat bij ons niet alles lukte en we niet alles gedaan kregen. Wat dat betreft was het een goede wedstrijd voor ons: we leren dat het echt niet altijd vanzelf aan komt waaien.”

Rebounds, turnovers geven Suns de winst in Weert

Den Helder Suns had even tijd nodig wakker te worden om de winst (51-72) te pakken in Weert. Volgens coach Mario Bennes won zijn team de wedstrijd uiteindelijk onder de borden. Den Helder greep maar liefst 23 aanvallende rebounds en kreeg daarmee 21 ‘second chance points’.

Ook de turnovers sprongen uit de boxscore: 25-16 in het voordeel van de Noorderlingen. “We scherpten de verdediging aan in het derde kwart en breidden toen de voorsprong uit”, aldus Bennes. “In het vierde kwart wisten we de deur op slot te houden. Dat bepaalde de eindstand.”

Coach Jorrick Creyghton bij Basketbal Academie Limburg: “In het derde kwart lukte het ons niet meer om dingen die wij goed doen, te blijven doen. We lieten opties liggen. Dat is een skill, om goed uit de kleedkamer te komen, en het hoort een beetje bij een jonge ploeg dat het niet altijd lukt. Vorige week tegen Bemmel was het echt ons kwart. Dat gebeurt: On to the next one.”

Jolly Jumpers behoudt aansluiting met de top

In een direct duel om de derde plaats in de competitie versloeg Jolly Jumpers Startportaal Binnenland: 73-66.

Jade Brughuis (20 pts, 3 drietjes) was topscorer voor Jolly Jumpers, gevolgd door Marell Glaubitz (16 pts), Jasmijn de Ceuninck van Capelle (15 pts) en Anke Rikhof (11 pts). Bij Startportaal behaalden Florianne Boekenstijn (22 pts) en Marlou de Kleijn (20 pts) flinke statistieken, maar behaalde verder niemand de 10-plus.

Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers, zegt dat focus tijdens trainingen zich uitbetaalt. “We hebben veel getraind op onze aanvallende transitie. Mooi om te zien dat we de lijnen goed lopen, dat we snel spelen en op die manier goede opties krijgen.” Ook de set plays liepen, waardoor JJ tevreden kan zijn over de aanval in de wedstrijd. Hij ziet ook kansen beter te worden.

“Verdedigend stonden we minder goed. We deden niet altijd wat we hadden moeten doen. Daar komen we tijdens de evaluatie nog op terug.” Hij voelt dat het team zeker even van de winst om plek drie mag genieten. “En dat doen we ook zeker. Ook dát geeft energie en chemie. En van daaruit richten we de blik naar voren.”

Dinsdag 5 december
20.30 uur: River Trotters - Sportiff Grasshoppers (Beker)
Woensdag 6 december
20.15 uur: Biks Shots – Startportaal Binnenland (Beker)
20.30 uur: CobraNova – Jolly Jumpers (Beker)
Donderdag 7 december
20.30 uur: CBV Binnenland 2 – Triple Threat (Beker)
21.00 uur: Utrecht Cangeroes – Zorg en Zekerheid Leiden (Beker)
Triple Threat – Startportaal Binnenland

Basketball.nl probeert na de speelweekenden zo snel mogelijk de recaps van wedstrijden uit de WBL samen te voegen in deze round up. Coaches en speelsters kunnen na de games altijd hun reactie opsturen en ook foto's van de wedstrijden zijn méér dan welkom. We kunnen niet beloven dat die altijd worden gebruikt, maar ze helpen enorm bij het samenstellen van dit artikel. Wil jij ook bijdragen? Neem contact op met Tiel van den Heuvel, medewerker communicatie en PR, via tiel.van.den.heuvel@basketball.nl of 06-54641622.