WBL Round-up Week 12: Underdogs laten van zich horen

De spelniveaus van de verschillende ploegen in de Womens Basketball League lijken naar elkaar toe te kruipen. Hoewel de resultaten (bij de meeste) underdogs nog uitblijven, kunnen de topteams het zich niet veroorloven de concentratie te laten verslappen.

(Tekst: Tiel van den Heuvel, Beeld: Jeffrey Lewakabessy)

ZZ Leiden pakt welkome punten tegen Suns

Wat in Den Helder een bitterzoet feestje had kunnen worden, liep afgelopen weekend uit in teleurstelling. In het ‘afscheid van de Sportlaan’ hield de club een mooi eerbetoon aan oud-speelsters en vrijwilligers die voor successen zorgden in de sporthal, maar moest het de overwinning aan de bezoekers van ZZ Leiden laten: 60-63.

Na een aarzelend begin pakte Suns nog wel de voorsprong, maar Leiden nam de wedstrijd aan het einde van het tweede kwart over. Den Helder Suns had moeite met scoren in die periode, terwijl Leiden wel een aantal drietjes wist te scoren. “Na een nerveus begin speelden we een méér dan prima wedstrijd”, aldus coach Richard den Os van Zorg en Zekerheid Leiden. “Op het eind kwamen we nog in de problemen, maar ik denk dat we dik verdiend gewonnen hebben als je de hele wedstrijd bekijkt. Een mooie én erg belangrijke overwinning.”

ZZ Leiden had vijf speelsters in dubbele cijfers. Emma Kiesekamp noteerde met 11 punten, 10 rebounds (en 4 blocks!) een mooie double-double. Voor Den Helder werd Mecx van Linge topscorer: zij had 23 punten.

Sportiff Grasshoppers nog altijd ongeslagen

Afgelopen weekend was het aan QSTA United te proberen wat nog geen enkele ploeg dit jaar gelukt is: Sportiff Grasshoppers verslaan. Maar ook de Bemmelse formatie slaagde niet: Grasshoppers won gemakkelijk met 83-47.

Hoogtepunten voor Grasshoppers: jeugdspeelster Dewi van Duijn maakte haar eerste eredivisiepunten, Liselot Kulk en Karin Kuijt werden met respectievelijk 19- en 18 punten topscorer. Kulk greep ook 8 rebounds, Kuijt deelde 11 assists uit. Bij QSTA noteerde Bo Teulings een knappe 16 punten.

Coach Axel Gouw sprak na de wedstrijd van ‘de toekomst’ als grote winnaar. “Het was niet supergoed vandaag, maar we hebben eruit gehaald wat we wilden. Dewi van Duijn speelde zó goed dat ze achttien minuten kon maken, en na de rust zelfs startte. Ook Sofie Kuijt maakte haar minuten en had goede leermomenten.”

Grasshoppers-QSTA-dec23

(Liselot Kulk werd met 19 punten topscorer voor Sportiff Grasshoppers. Beeld: Wim Kulk via Grasshoppers)

Jolly Jumpers pakt close game in Weert

Basketbal Academie Limburg kwam tegen Jolly Jumpers dicht bij zijn tweede overwinning van het seizoen. Maar helaas: de Tubbergse formatie panikeerde niet toen BAL (Weert) dichtbij bleef en speelde volwassen de buit binnen: 76-82.

“We hielden altijd het vertrouwen dat we zouden gaan winnen”, zegt Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers. “Dat zegt niet over de tegenstander, maar alles over het proces waar we als team in zitten.” Hij ziet dat de ploeg steeds verder ontwikkelt. “Winstpartijen zijn het tastbare bewijs van dat we op de goede weg zijn. Winnen en goed trainen geeft vertrouwen, en dat komt tot uiting in close games als deze.”

Anke Rikhof scoorde 24 punten voor Jolly Jumpers. Ook Jasmijn de Ceuninck Van Capelle (17 pts) en Marell Glaubitz (15 pts) hadden sterke scorende performances. Bij BAL had Eva van Oosten 21 punten en Rajah Fink 13.

TopKip Lions houdt aansluiting – wint ook van Startportaal Binnenland

Grasshoppers mag dan ongeslagen zijn – TopKip Lions doet niet veel voor de Katwijkse vrouwen onder. De ploeg uit Landsmeer wint ook van Startportaal Binnenland ( en staat daardoor nog ‘gewoon’ twee punten achter op de nummer één.

De wedstrijd bleef tot ver in het vierde kwart gelijk opgaan. Bij 67-67, de laatste gelijke stand van de wedstrijd, bracht een 7-0 run de voorsprong voor Lions. Die zouden de Leeuwinnen niet meer uit handen geven. Twee scores van Charlotte van Kleef (24 punten, 4 drietjes ) en twee vrije worpen van Epiphany Etienne (11 punten) beslisten de wedstrijd.

Startportaal Binnenland is niet meer de ploeg van een paar weken geleden. Een grote reden daarvoor lijkt de toevoeging van Kelsi Lidge, die in haar tweede wedstrijd 21 punten en 3 driepunters noteerde. Lidge zorgt voor welkome scorende kracht naast Marlou de Kleijn, die 23 punten optekende in het verlies.