!
Grasshoppers-Suns-DewivanDuijn-dec23
18 december 2023

WBL Round-up week 13: Top vier domineert over rest competitie

Er is een duidelijk verschil zichtbaar tussen de vier beste teams in de Womens Basketball League, en de rest van de competitie. En dat verschil werd niet eerder dit seizoen zó sterk in cijfers uitgedrukt. De top vier won met een marge van gemiddeld 33 punten verschil van de nummers zes tot en met negen.

Tekst: Tiel van den Heuvel, beeld: Wim Kulk (Sportiff Grasshoppers) en Ingrid van Deelen (TopKip Lions)

Twaalf-uit-twaalf: Grasshoppers ongeslagen na eerste seizoenshelft

Het Katwijkse ‘Sportiff Grasshoppers’ (foto bij artikel) moest een perfecte eerste seizoenshelft te noteren winnen van Den Helder Suns. Het bleek een formaliteit: De Suns misten vier speelsters door een voedselvergiftiging en konden daardoor geen vuist maken (84-53).

Suns hield het wel lang een wedstrijd. Na een 21-11 eerste kwart kwam het team dichterbij, maar nooit dichter dan vier punten. Bij rust was het nog 37-26. “Maar het derde kwart was desastreus voor ons”, aldus Mario Bennes van de Suns. “Te veel turnovers en gemakkelijke transitiescores voor Katwijk betekenden de genadeslag.” Het was 63-38 na dat kwart. Een chaotisch vierde resulteerde in de eindstand.

Axel Gouw, coach bij Sportiff Grasshoppers, merkte dat zijn team moeite had in een ritme te komen, tegen een Den Helder dat duidelijk gehavend was. “Maar in de tweede helft gaf het team gas. We lazen de wedstrijd beter, speelden sneller en met meer discipline. Dat leverde de ruime overwinning op.”

Voor Grasshoppers hadden de ‘usual suspects’ de meeste punten. Lotte van Kruistum en Karin Kuijt hadden 17 punten, Liselot Kulk 14. Shelaney Kopra, normaal niet echt een scorende kracht bij Suns, had er de meeste voor Den Helder met 13. Ook Lotte Toornstra (12 pts) kwam in dubbele cijfers voor de bezoekers.

Eenvoudige zege Jolly Jumpers tegen Zorg en Zekerheid Leiden

Jolly Jumpers kende een prima eerste helft van het seizoen. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden liet de ploeg van headcoach Chris Stomp zien waarom het 2024 ingaat als derde team in de competitie: 80-45.

“Een prima wedstrijd van onze kant”, aldus Martijn Bos, assistent van Stomp aan de zijlijn bij Jolly Jumpers. “Vooral het begin was goed, maar het lukte de tweede helft niet écht te domineren. Maar we kijken terug op een sterke pot: aanvallend zijn we tevreden, goede transitie. Alleen in de verdediging moeten we wat details verbeteren.”

Aan de kant van Zorg en Zekerheid Leiden zegt Richard den Os dat zijn team ’40 minuten lang door de ondergrens’ is gegaan. “En dat is een teleurstelling, aangezien we de laatste weken prima hebben gepresteerd. We waren totaal niet klaar om te spelen, en speelden zonder energie.”

Anke Rikhof en Jade Brughuis scoorden beiden 15 punten voor Jolly Jumpers, Birte Steggink was topscorer met 19. Mylah Aalse, captain bij Zorg en Zekerheid, was de enige in dubbele cijfers bij Leiden. Zij had 10 punten.

TopKipLions-BAL-dec23

TopKip Lions steekt honderdklapper af in Weert

‘Ruime overwinningen’ vormen de rode draad van dit speelweekend in de WBL. Ook TopKip Lions (foto hierboven) verslikte zich niet in hekkensluiter Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert, en passeerde zelfs de 100-grens: 106-70.

Coach Chris van Kampen van TopKip Lions sluit het jaar met een tevreden gevoel af. “We hielden goed tempo in de wedstrijd, aanvallend komt er steeds meer ritme in!” Hij kijkt vooruit naar komend weekend, als de ‘Final Four’ op het programma staat. “Dan zal het verdedigend beter moeten zijn. Maar deze wedstrijd is sowieso goed voor het vertrouwen.”

Richelle van der Keijl scoorde 20 punten voor de ploeg van Van Kampen, als topscorer gevolgd door Charlotte van Kleef (19 pts) en Lindsay Pengel (15 pts). Bij Weert had Eva van Oosten (21 pts, 7 reb) een aardige wedstrijd, net als Rajah Fink (17 pts, 7 reb).

Ook Triple Threat eindigt jaar met zege

Het laatste speelweekend was een passende manier om 2023 uit te luiden. De vier beste teams tot nu toe wonnen allemaal ruim. Het Haarlemse Triple Threat, nummer vier in de competitie, had geen kind aan QSTA United: 82-82.

Triple Threat liet in de eerste minuten al zien niet per se voor de gezelligheid te komen. Het team pakte een 13-2 voorsprong en hoewel QSTA dat gat keurig dichtte bij 15-15, scoorde Isa Hooiveld vijf punten op rij voor de Haarlemmers (15-20).

Triple Threat zou die voorsprong nooit meer afstaan. Eind tweede kwart stond het 41-28 en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Nikke Kleyhorst opende het derde kwart met twee drietjes op rij. Isa Hooiveld pakte daarna twee scores om de 10-0 run compleet te maken (51-28). Het gat bleef lang rond de 20 punten hangen, nog een run van TT eindigde de wedstrijd.

Isa Hooiveld werd topscorer met 19 punten, Lois Vrolijk (16 pts) en Nikki Kleyhorst (12 pts) gingen ook voor 10-plus. Rinske Scholten pakte 13 punten voor QSTA United, Bo Teulings 11.

Final Four Weekend in Weert

Komend weekend staat het Final Four-toernooi in Weert op het programma. De nummers één tot en met drie, en gastvereniging BAL, spelen in een klein toernooi om de midseizoen-prijs.

Datum: Vrijdag 22 en zaterdag 23 december
Tijdstip: Vrijdag vanaf 18.30 uur, zaterdag 16.00 uur
Locatie: Zaal Boshoven, Weert

Entree op vrijdag is gratis. Voor de finale op zaterdag koop je een combiticket, waarmee je ná de finale ook toegang krijgt tot de BNXT-wedstrijd BAL tegen Donar.