!
TopKipLions-ZZLeiden-jan24
8 januari 2024

WBL Round-up Week 14: Grasshoppers, Lions warmen op voor favorietenclash

In het eerste speelweekend van 2024 maken Sportiff Grasshoppers (Katwijk) en TopKip Lions (Landsmeer) met ruimte overwinningen duidelijk waarom zij met afstand de nummers één en twee van de competitie zijn. De vorm komt op tijd: volgende week treffen de ploegen elkaar in wat best wel eens een voorproefje op de finales van dit jaar kan zijn.

Tekst: Tiel van den Heuvel, beeld: Peter den Heeten (TopKip Lions) en Wim Kulk (Sportiff Grasshoppers)

TopKip Lions laat niets heel van Zorg en Zekerheid Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden ontving TopKip Lions (foto) en de eindscore vertelt eigenlijk het verhaal van de hele wedstrijd. 38-105. De Lions waren ‘heer en meester’. Het was de grootste overwinning voor de vrouwen uit Landsmeer, dit seizoen.

De Lions startten de wedstrijd door zeven van hun eerste acht aanvallen in een score om te zetten. Binnen vier minuten stond het 3-17 en had Charlotte van Kleef al 8 punten op haar naam staan. Ze zou de wedstrijd met 18 punten, 8 rebounds en 6 assists eindigen.

Richelle van der Keijl (13 pts, 11 reb) had een double-double voor TopKip, Myrthe den Heeten (15 pts, 5 stl), Indy le Belle (15 pts), Emma de Wit (12 pts) én Kim Hartman (11 pts) belandden ook in dubbele cijfers. Bij ZZ Leiden kon alleen Beyza Okayben (12 pts) aanvallend een vuist maken.

“Dit was, net als de laatste wedstrijd eind vorig jaar, niet goed”, zegt Richard den Os, coach van Zorg en Zekerheid Leiden. “We speelden zonder energie, beleving en focus. Een team als Landsmeer straft dat vervolgens heel hard af.” Dat Evi Dekker niet speelde wil hij niet als excuus gebruiken. “Natuurlijk is zij belangrijk voor ons. Het hielp ook niet dat Emma Kiesekamp vrij snel geblesseerd raakte. Wij wéten dat we prima mee kunnen doen als we energie, beleving en focus hebben. Maar we moeten óók weten dat we een hele lage ondergrens hebben als we die missen. Dat werd vandaag op een pijnlijke manier duidelijk.”

Den Helder Suns zet stapje richting middenmoot

De eerste competitiehelft was niet die van Den Helder Suns. De ploeg won, geplaagd door blessures, nog maar een handjevol wedstrijden en dat valt tegen voor een groep die de afgelopen jaren prijzen pakte. Tegen Triple Threat wonnen de Suns een pot die zomaar de weg omhoog in zou kunnen slaan: 54-62.

Fans van de Suns zagen dat de toevoeging van Milou Vennema het team transformeerde. Vennema komt over vanuit de VS maar heeft in Nederland al een forse staat van dienst opgebouwd, onder andere als internationale bij nationale jeugdteams. In haar eerste game werd meteen duidelijk waarom: 15 punten, met 3 drietjes, en 4 rebounds.

“We begonnen geconcentreerd aan de wedstrijd”, zou coach Mario Bennes van Den Helder later concluderen. Zijn ploeg stond na het eerste kwart met 4-13 voor en bouwde van daar uit naar 18-29. “We waren verdedigend bij de les.” Zijn ploeg hield die concentratie vol, al zag hij Triple Threat nog wel dichterbij komen. “Dat kwam door onnodige turnovers aan onze kant. Maar we bleven koel vanaf de vrije worplijn en dat haalde de eerste winst van 2024 binnen.”

AlissavdPlas-Grasshoppers-JJ-jan24

Sportiff Grasshoppers opnieuw te sterk voor Jolly Jumpers

De Katwijkse ploeg Sportiff Grasshoppers blijft ongeslagen in de eredivisie. Dit speelweekend was de ploeg – opnieuw – te sterk voor het Tubbergse Jolly Jumpers: 81-43. Een paar weken terug won Grasshoppers ook van JJ, toen in de finale van het Final Four-weekend.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, bleef de stand lang respectabel. Sportiff Grasshoppers pakte weliswaar snel een voorsprong (20-13 na Q1), maar Jolly Jumpers knokte zich terug en kwam zelfs even langszij bij 26-27. Dat schudde Grasshoppers enigszins wakker. Een 12-4 run maakte 38-31 bij rust. Het derde (21-7) en vierde kwart (22-6) zorgden voor de uiteindelijk zeer ruime overwinning.

Coach Axel Gouw zag een ander team, de tweede helft. “We bespraken in de rust wat er mis ging en moesten dat meteen in een time-out herhalen. Maar dan zie je dat ons team de verantwoordelijkheid oppakt. Dat maakt werken met deze ploeg bijzonder.” Hij wijst Alissa van der Plas (18 pts, 12 reb, foto) als MVP aan. “Het leek wel alsof we drie Alissa’s rond hadden lopen. Ze was fenomenaal.”

Bij Jolly Jumpers lijkt de flinke nederlaag niet per se voor paniek te zorgen. Assistent-coach Martijn Bos: “Na de Final Four hebben we dames ruim een week vrij gehad. Dan ligt het in de verwachting dat het een stroeve wedstrijd zou worden, ook omdat sommige speelsters door omstandigheden de training misten.” Hij zegt dat Jolly Jumpers soms in de rebounding en mindset werd afgetroefd. “Dat is zonde. Maar dat we de eerste helft redelijk bijbleven biedt perspectief.”

Startportaal Binnenland boekt zakelijke winst in Weert

Fans die bereid zijn de start en finish weg te denken van de wedstrijd tussen Basketbal Academie Limburg (BAL) en Startportaal Binnenland, zouden een spannende wedstrijd zien. Maar Startportaal gebruikte juist die kwarten om een zakelijke overwinning te boeken: 74-60.

Startportaal Binnenland bouwde een kleine marge op na Q1 (24-16), maar zag BAL halverwege het tweede en het derde kwart terugkomen, voorkomen en bijblijven. Met nog 10 minuten te gaan kon het nog alle kanten op, waarbij BAL via Floortje Bohré (48-49) en Maaike van Veen (50-51) zelfs even de voorsprong pakte.

Toen: de run die de wedstrijd besliste. Marlou de Kleijn scoorde twee keer op rij (54-51 Startportaal Binnenland) en binnen enkele minuten stond het 63-54 en was het verzet gebroken. De Kleijn was met 25 punten, 7 rebounds MVP van de wedstrijd. Kelsi Lidge (12 pts, 11 reb) vulde de boxscore ook heel aardig. Bij BAL werd Rajah Fink topscorer met 19, gevolgd door Eva van Oosten (15 pts).