LottevanKruistum-Grasshoppers-archief-jan24
24 januari 2024

WBL Round-up Week 16: Geen verrassingen op de velden

Door Tiel van den Heuvel

Een rustige week in de Womens Basketball League, waar één wedstrijd (BAL – ZZ Leiden) door een gebrek aan scheidsrechters niet door kon gaan. De resterende drie wedstrijden leerden fans niet bijzonder veel: games eindigden zoals je dat aan de hand van de stand zou verwachten.

TopKip Lions ontsnapt tegen Triple Threat

De enige spannende wedstrijd van het weekend vond plaats in Haarlem, waar Triple Threat een 56-37 achterstand bijna in winst wist om te buigen. Toch trok TopKip Lions, nummer twee van de competitie, aan het langste eind: 68-72.

Triple Threat kwam érg dichtbij. Een score van Roos Warmenhoven bracht TT tot 68-71, en de ploeg zou de bal (plus een Time Out) nog krijgen. Een vrije worp van Lindsay Pengel besliste de wedstrijd.

Charlotte van Kleef, die laat in de wedstrijd een belangrijke drie raakte, eindigde voor Lions met 23 punten, Myrthe den Heeten met 18. Bij Triple Threat had Roos Warmenhoven er 20, Keona Douwstra 13 en Ilse de Vries 12.

Grasshoppers nog steeds ongeslagen

Sportiff Grasshoppers is niet alleen ongeslagen: de ploeg laat tegenstanders niet eens dichtbij komen. Ook afgelopen zaterdag was het gat met tegenstander Startportaal Binnenland niet in één kwart goed te maken: 56-85.

Na Q1 stond het 14-18 en spannender dan dat zou het nooit worden. In het tweede kwart scherpte Grasshoppers de defense aan, waardoor Startportaal vijf minuten zonder scores bleef. 25-40 Bij rust verried dan ook dat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was.

Lotte van Kruistum (archieffoto, uit een eerdere wedstrijd tegen Startportaal) eindigde als topscorer met 18, Karin Kuijt had er 16 in combinatie met 8 assists. Florianne Boekenstijn (12 pts) en Lisa van den Adel (10 pts) haalden dubbele cijfers voor Startportaal Binnenland.

Coach Axel Gouw van Sportiff Grasshoppers ziet nog minimaal één verbeterpunt voor zijn ploeg. “Het schotpercentage blijft achter, andere cijfers zijn goed.” Hij licht twee speelsters uit die niet altijd uit de boxscore sprongen, maar wel impact hadden. “Rosalie Aandewiel (11 pts, 3 drietjes) en Angela van de Pol (7 pts) speelden een goede game. Dat is onze kracht: als we over de hele lijn productief zijn.”

QSTA United geen partij voor Jolly Jumpers

Ook het Tubbergse Jolly Jumpers blijft goed bezig. Op bezoek bij QSTA United wist JJ de thuisploeg bijna te dubbelen: 72-38.

Jasmijn de Ceuninck van Capelle had met 18 punten het grootste scorefeestje. Samen met Jade Brughuis en Marell Glaubitz (beiden 12 pts) scoorde ze méér punten, dan heel Bemmel bij elkaar. Voor QSTA had Lisanne de Jonge 12 punten, Yordi Kathmann 9.

Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers, vond de wedstrijd niet bijzonder sterk voor zijn ploeg. “We begonnen niet overtuigend, maar na enkele minuten toonden we wat meer energie.” Jolly Jumpers boog een 13-12 achterstand om in 32-13 vóór. Deze run besliste de game vroegtijdig.

Bos: “Verschillende speelsters hebben wat meer minuten gekregen dan normaal, en we hebben wat gevarieerd in onze tactieken. De uitkomsten daarvan heeft ons weer andere inzichten gegeven.” Een zakelijke overwinning, dus. “Het was geen topwedstrijd van ons, maar een gedegen teamprestatie.”