!
23 EK MU18 ROE NED Van Eyck
25 juli 2023

Zege op Roemenië helpt Orange Lions MU18 als groepswinnaar naar laatste acht

Door met 78-62 van Roemenië te winnen, hebben de Orange Lions Mannen U18 dinsdag een plek in de kwartfinales bemachtigd bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Portugal.

Het was in groep C de vierde achtereenvolgende overwinning voor de ploeg van bondscoach Matthew Otten. Ryan van Eyck was met 21 punten, 5 rebounds en 4 assists topscorer bij de Orange Lions. Nederland speelt woensdag om 16.30 uur de laatste groepswedstrijd tegen Ierland, maar is ongeacht het resultaat van die wedstrijd al zeker van de eerste plek.

Kwartstanden: 16-17; 8-20; 18-27; 20-14

Gameflow

Het net als Nederland nog ongeslagen Roemenië kon de Orange Lions tot 22-23 in het tweede kwart bijhouden. De 19-2 run die de ploeg van Otten daarna plaatste, inclusief een 5-0 start na rust, was de Oost-Europeanen te machtig. Bij 24-48 en 18 punten verschil op het bord was de wedstrijd na één minuut in de tweede helft feitelijk al gespeeld. Roemenië kwam nooit meer dichterbij, keek na drie kwarten spelen tegen een 42-64 achterstand aan en boog uiteindelijk het hoofd met 78-62. Voor de Lions was het de vierde opeenvolgende zege in groep C. Een tegenvaller was de enkelblessure die Shane Lieuw On opliep. Het is afwachten hoe ernstig het is.

Stats don't lie

Het schotpercentage van Nederland was met 45,5 stukken beter dan dat van Roemenië (37,5) en in 'the paint' domineerden de Orange Lions hun opponent door daar 44 punten te scoren (tegen Roemenië maar 22). Daarnaast kwam Nederland vaker op de vrije worplijn, maar de 11 op 17 laat daar ruimte voor verbetering.

Topscorers

Roemenië: Denis Badalau 14 punten en 14 rebounds (7 aanvallend)
Nederland: Ryan van Eck 21 punten (7/12), 5 rebounds, 4 assists en 3 steals; Joris Metz 16 punten (7/12) en 4 rebounds.

23 EK MU18 ROE NED time-out

'Kijken of we het nog beter kunnen doen tegen Ierland'

Otten: "Het eerste kwart was voor ons lastig. Roemenië schoot goed en ze maakten 'big plays'. Maar het team hield de rug recht en vanaf het tweede kwart gingen we onze Lions verdediging spelen, waardoor we controle over de wedstrijd namen. Ryan van Eyck toonde zich vandaag een echte floor leader. Hij viel hun kleinere guards aan, brak hun verdediging open en bracht de organisatie op orde als dat nodig was. We hielden hun grote mensen van makkelijke scores af door ze weg te houden van de ring. Alle credits naar mijn assistenten Mike de Kraker en Lars Jansen die de tegenstander heel goed hadden gescout en zo het team perfect hebben voorbereid op Roemenië. Meestal is het mijn vrouw die mij de weg wijst, maar zij komen akelig dicht in de buurt. Dit en de kwaliteit die de spelers leveren, dragen bij aan ons succes tot nu toe. Mooi dat we eerste worden in de groep, maar het is te vroeg voor een overwinningsparade. We moeten dit niveau vast zien te houden en kijken of we het nog beter kunnen doen tegen Ierland. We bekijken het dag voor dag."