Topkip Lions high fives
5 februari 2023

Zeges Grasshoppers en Den Helder in Elite A; Lions wint bij Lekdetec.nl in Elite B

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers en Den Helder Suns hebben afgelopen weekeinde beide een zege geboekt in de Elite A van de Women's Basketball League. Grasshoppers hield aan de uitwedstrijd bij Jolly Jumpers een 62-69 zege over, terwijl de Suns thuis met 69-56 te sterk waren voor Triple Threat.

In de Elite B liet Topkip Lions (foto) een 59-81 uitzege noteren bij Lekdetec.nl. LGITS.NL Martini Sparks hield de punten in Haren door thuis met 90-73 van Basketbal Academie Limburg te winnen.

Jolly Jumpers - Sportiff Grasshoppers 62-69

Jolly Jumpers is dit seizoen de luis in de pels van de topteams in de WBL en in de thuiswedstrijd tegen Sportiff Grasshoppers was dat niet anders. De ploeg uit Katwijk sloot het eerste kwart af met een 15-16 voorsprong, maar bij rust stond Jolly Jumpers met 39-34 voor. Na een gelijk opgaand derde kwart (51-51) pakte Grasshoppers in het laatste kwart een 57-63 voorsprong en die gaf het daarna niet meer uit handen.

"We wilden deze winnen met behulp van teamwork en samenspel", zei Martijn Bos, assistent-coach van Jolly Jumpers, na afloop. "In het begin van de wedstrijd gingen we aanvallend nog te snel voor de eerste optie. We moeten er meer op gaan vertrouwen dat we later in de aanval nog betere opties krijgen. In verdedigend opzicht stonden we positioneel niet goed genoeg om uit te blokken en de rebound te pakken. Daar moeten we beter op gaan anticiperen. Het zijn vooral nog details die we moeten verbeteren. De algehele lijn is goed genoeg."

De winnende coach Renate Sluijs was vooral te spreken over de verdediging van haar team. "Aanvallend ging het moeizaam, we maakten de makkelijke ballen niet af. Daardoor konden we geen afstand nemen. In het vierde kwart pakten we mede door onze goede defense de voorsprong en wonnen zo de wedstrijd.”

Topscorer Grasshoppers: Jacobine Klerx 22 punten; Karin Kuijt 13 punten, 6 assists en 7 steals.

Den Helder Suns - Triple Threat 69-56

Voor Suns-coach Mario Bennes was het de vraag hoe scherp zijn team zou zijn na anderhalve week zonder wedstrijd en om daar een antwoord op te krijgen, was de wedstrijd tegen het met drie 'imports' opererende Triple Threat een goede graadmeter.

Beide teams begonnen scherp aan de wedstrijd en waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, resulterend in een 33-33 ruststand. De ploeg die het eerste echte gaatje sloeg, was Den Helder dat eind derde kwart met zes punten (50-44) voor kwam. De thuisploeg breidde die voorsprong in het vierde kwart langzaam verder uit, al bleef Triple Threat aan het spreekwoordelijke koord bungelen. Toch lukte het Den Helder de winst veilig te stellen en daarmee de eerste zege in de Elite A te pakken.

Topscorers Den Helder: Kelsey Lidge 18 punten (8/17), 6 rebounds en 4 assists; Janiek van Veen 16 punten (6/10), 2/3 driepunters, 6 rebounds en 11 assists.
Topscorers Triple Threat: Toshua Leavitt 17 punten en 3/12 driepunters.

Lekdetec.nl - Topkip Lions 59-81

Een klinkende zege voor Topkip Lions, dat het zich niettemin onnodig moeilijke maakte door attractief basketball af te wisselen met te gehaast spel. Bij Lekdetec ontbraken drie belangrijke basisspeelsters, waaronder international Lisanne de Jonge die zwanger is. Coach Jeroen van Vugt moest het stellen met vooral onervaren talent, waardoor Lions al snel met 2-11 leidde en na het eerste kwart met 13-23. Maar groter werd de voorsprong voor rust (27-38) niet, omdat de bezoekende ploeg te gehaast speelde.

Het derde kwart verliep vergelijkbaar. Lekdetec.nl kwam zelfs terug tot 39-44. Het waren Lindsay Pengel en Charlotte van Kleef die Lions weer wat lucht gaven (44-52 eind derde kwart) en in het vierde kwart nam Epiphany Etienne de ploeg uit Landsmeer bij de hand. De 9 punten van de 23-jarige speelster die seizoen enorm vooruit is gegaan, plus een paar mooie onderscheppingen en fastbreaks van Pengel gaven uiteindelijk de doorslag en bezorgden coach Chris van Kampen een prettige 59-81 zege.

Topscorers Lions: Epiphany Etienne 16 pungen; Lindsay Pengel 14 punten.

Martini Sparks - Basketball Academie Limburg 90-73

Volgens BAL-coach Jorrick Creyghton toonden de statistieken ondubbelzinnig aan dat dit 'niet de beste wedsgtrijd' van zijn ploeg was dit seizoen. Vooral de 25 turnovers, waar Sparks 28 punten uit scoorde, deden BAL pijn.

Door blessures en ziektes trad de thuisploeg aan met een zeer jonge ploeg, maar die speelde een uitstekend duel. Kim Jaasma en Demi Mulder, de twee meer ervaren speelsters van Sparks, waren al helemaal niet te stoppen. Het lukte BAL volgens Creyghton niet om met dezelfde energie te spelen als de voorgaande duels, waardoor al in het begin van het duel de thuisploeg meer rebounds pakte. "Misschien was het de lange reis, maar we waren vandaag niet scherp. Alle losse ballen waren voor hun, zij wilden de zege mere."

Via 24-16 in het eerste en 24-21 in het tweede kwart leidde Martini Sparks bij rust met 48-37 en zette vervolgens die voorsprong na rust om in een 90-73 zege.

Topscorers Sparks: Kim Jaasma 24 punten (11/19), 2/2 driepunters, 8 rebounds en 4 assists; Demi Mulder 23 punten en 7 rebounds.
Topscorers BAL: Sydney Clayton 27 punten (13/21), 9 rebounds en 4 steals; Alex LaPorta 24 punten (9/18), 10 rebounds en 3 assits.