!
2223 WBL JJ BAL Glaubitz Frank Oortwijn
5 maart 2023

Zeges voor Sportiff Grasshoppers en Jolly Jumpers in Elite A

Sportiff Grasshoppers en Jolly Jumpers hebben zaterdag in de Elite A van de Women's Basketball League een overwinning bij laten schrijven. Grasshoppers was in Haarlem met 74-84 te sterk voor Triple Threat, terwijl Jolly Jumpers de punten meenam uit Barendrecht door uit met 63-86 bij Startportaal te winnen.

In de Elite B zette TopKop Lions z'n zegereeks voort. Dit keer ging dat ten koste van LGITS.NL Martini Sparks, al was het moeizaam. Het werd 71-77 in Haren. Lekdetec.nl spoelde eindelijk weer de vervelende smaak van verliezen weg door zaterdag in eigen huis Basketbal Academie Limburg met 62-49 te verslaan.

Triple Threat-Sportiff Grasshoppers 74-84 (Elite A)

Na een gelijk opgaand begin bezorgde een 15-0 run, vooral via de makkelijk scorende Jacobine Klerkx, Grasshoppers een 14-26 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. De ploeg uit Katwijk liep daarna via twee driepunters van Karin Kuijt kort achter elkaar uit naar 20-39 halverwege het tweede kwart, maar Triple Threat antwoordde met drie drietjes, waardoor het verschil weer werd teruggebracht naar 11 punten (34-45) bij rust. Ook het derde kwart was met 24-23 nipt voor Triple Threat dat maar raak bleef schieten achter de driepuntslijn. Via een 48-58 score halverwege gingen beide teams met een 58-68 stand het laatste kwart in. Triple Threat probeerde daarna nog om aan te haken, maar dichterbij dan acht punten kwam de thuisploeg niet.

Grasshoppers legde de basis voor de overwinning in het eerste kwart. “Het begin van de wedstrijd was inderdaad prima”, vond coach Renate Sluijs. “We hadden meteen een goede focus, zowel in verdediging als aanval. Dit zorgde voor een voorsprong die we de rest van de wedstrijd konden vasthouden.”

Topscorers Grasshoppers: Jacobine Klerx 29 punten en 6 driepunters; Alissa van der Plas 14 punten en 9 rebounds; Lotte van Kruistum 13 punten en 13 rebounds.

Startportaal Binnenland - Jolly Jumpers 63-86 (Elite A)

Jolly Jumpers begon goed tegen het nog altijd zonder Marlou de Kleijn spelende Binnenland. Via 0-5 en 11-21 liep de ploeg uit Tubbergen uit naar 13-27 aan het einde van het eerste kwart en bouwde die voorsprong in het tweede kwart uit naar 28-48 halverwege de wedstrijd. De overwinning kwam daarna niet meet in gevaar. Binnenland won nog wel het derde kwart met 21-18, maar het laatste kwart (14-20) was weer voor Jolly Jumpers dat zo voor de tweede keer dit seizoen van Binnenland won.

"Deze wedstrijd waren we vanaf het begin de betere ploeg", zag assistent-coach Martijn Bos van Jolly Jumpers. "Aanvallend speelden we prima. In onze setplays waren we af en toe wat gehaast, maar over het algemeen handelden we prima op basis van wat Binnenland ons gaf. In verdedigend opzicht stond onze 1-tegen-1 verdediging goed. Als we leren beter te anticiperen, dan zal dat ons helpen sneller te roteren. Daar ligt nog ruimte voor verbetering. Deze welverdiende overwinning op Binnenland is met name in deze fase van het seizoen heel fijn."

Topscorers Binnenland: Beyza Okayben 22 punten (6/12) en 3/6 driepunters; Jamailah Aadams 12 punten en 13 rebounds.
Topscorers Jolly Jumpers: Marell Glaubitz (foto) 26 punten (8/17) en 6/12 driepunters; Iris Zwart 16 punten, 6 rebounds en 2 steals.

2223 WBL Sparks Lions sprongbal

LGITS.NL Martini Sparks - TopKip Lions 71-77 (Elite B)

Het eerste kwart ging gelijk op. De thuisploeg leidde na het eerste kwart met 24-22 en bij rust was de marge verdubbeld naar vier punten: 42-38. TopKip Lions speelde in Haren bepaald niet als de ploeg die voorbije weken de overwinningen overtuigend aan elkaar heeft geregen en dat was ook in het derde kwart te zien. De ploeg van Chris van Kampen oogde niet scherp. Een paar fastbreaks van Lindsay Pengel zorgden weer voor de aansluiting (44-44), maar die opleving was van korte duur, want daarna liep Martini Sparks uit naar een 57-50 voorsprong. Met een verre driepunter bracht Lindsay Pengel het verschil weer terug naar vier punten (61-57) na drie kwarten spelen.

Pas bij 71-70 in het vierde kwart toonde TopKip z'n ware gezicht. In de slotminuten werd Martini Sparks geen punt meer gegund. Een score van Epiphany Etienne zette de club uit Landsmeer op voorsprong, waarna vier punten op rij van Pengel en een rake vrije worp van Myrthe den Heeten de eindstand op 71-77 bepaalden.

Met nog vier wedstrijden te gaan is TopKip Lions al zeker van de eerste plek in de Elite B en dus de zesde plaats in de competitie. Tegenstander in de play-offs wordt de nummer drie van de Elite A.

Topscorers TopKip Lions: Epiphany Etienne 20 punten; Lindsay Pengel 17 punten; Charlotte van Kleef 14 punten.

Lekdetec.nl - Basketbal Academie Limburg 62-49 (Elite B)

Lekdetec.nl leek de voorbije weken het winnen verleerd, vooral door het wegvallen van sterkhouder Lisanne de Jonge die zwanger is. Maar dit keer zat de ploeg van Jeroen van Vugt eindelijk aan de goede kant van de score, met dank aan een sterk vierde kwart. Na drie kwarten spelen was het nog gelijk, maar met 23-10 in het slotkwart hield de thuisploeg de punten in Bemmel.

"We spelen drie kwarten goed, maar in het laatste kwart hebben we moeite met scoren", keek verliezend coach Jorrick Creyghton terug met gemengde gevoelens. "Zij vonden uiteindelijk de goede oplossingen tegen onze verdediging, waar wij dan zelf weer niet het antwoord op hadden. Jammer van de nederlaag, maar ik heb wel weer een paar goede dingen gezien. Komende zaterdag krijgen we Lekdetec.nl op bezoek en dan moeten we het dus net even anders doen."

Topscorers Lekdetec.nl: Yordi Kathmann 15 punten en 4/10 driepunters; Asa Kantebeen 13 punten, 5 rebounds en 4 assists; Renske Tool 13 punten (4/8).
Topscorers BAL: Sydney Clayton 23 punten (7/13) en 10 rebounds (4 aanvallend); Alex Laporta 13 punten, 5 rebounds en 5 steals.