!
JaydenAnike-MU16-NedBel-aug24
16 augustus 2024

MU16 niet voorbij België – vijfde plaats nu hoogst haalbare op EK

De jongens onder 16 jaar verloren gisteren hun kwartfinale van een sterker België. In een wedstrijd die vooral in de eerste twintig minuten mooi was voor beide teams werd het 87-65.

Boxscore

Nederland kon lang mee met de Belgen en leidde bij rust zelfs met 39-36 (!). In de eerste helft imponeerden het team met snel, aantrekkelijk spel. En niet alleen Nederland speelde mooi, aldus coach Koen van Gerwen. “In de eerste helft werd door beide teams heel leuk basketball gespeeld. Die eerste twintig minuten lieten ook zien wat een potentie, talent en vaardigheid een jongen als Jayden Anike (foto, via FIBA.basketball) heeft. Hopelijk kan hij zich verder ontwikkelen als lead of combo guard.”

Anike stond in de fik, in de eerste helft. Bij de pauze stond hij al op 20+ en hij zou de avond met 30 punten, 5 rebounds en 3 assists eindigen. Hij kreeg uiteindelijk te weinig hulp in de aanval, terwijl de Belgen on offense juist niet te stoppen waren. Ze schoten meer dan 50 procent van hun drietjes raak, noteerden als team 25 assists en ook het overall fieldgoalpercentage was keurig.

Het derde kwart van de Belgen was een clinic. Binnen een paar minuten bogen de zuiderburen een kleine achterstand om in een niet te overbruggen gat. Ze zouden het kwart met 7 (op 10) drietjes eindigen om ineens (na 27-10) met 65-50 te leiden.

Van Gerwen: “Zij schoten de hele wedstrijd met een fantastisch percentage. We kregen daar nooit echt grip op en stonden ook méér zone dan we zouden wilden.” Deel van de reden daarvoor is een beetje grim: een aantal jongens kampte na een voedselvergiftiging met behoorlijke maag- en darmklachten. Bij Van Gerwen lijkt vooral de trots te overheersen: “Ik ben als coach heel blij dat deze jongens zich op een goed niveau, tegen vaardige tegenstanders, kunnen laten zien.”

Lang om van het verlies te balen heeft Nederland niet: vandaag om 13.30 spelen de jongens tegen Slowakije. Inzet voor deze wedstrijd en de laatste van morgen zijn de vijfde tot en met de achtste plaats. Livestream vind je hier.