Morgen beginnen de jongens onder 16 jaar aan hun Europees Kampioenschap. In Skopje, Noord-Maccedonië, hoopt hoofdcoach Koen van Gerwen dat de jongens vooral ook leren wat het is om écht een team te zijn. “De successen van je team vieren. Daar mogen we best wat chauvinistischer in zijn.”
Over Koen is in het verleden wel eens geconstateerd dat hij een on-Nederlandse passie voor de sport laat zien. “Dat is wel deel van mijn opvoeding in de sport, ja. Wij Nederlanders zijn van onszelf minder patriottistisch ofzo. We zijn in dit team vanaf het begin al bezig om die cultuur te creëren.”
Tijdens het EK moet dat ervoor gaan zorgen dat dit team juicht voor elkaar. “Dat hoop ik vooral van dit toernooi”, aldus Van Gerwen. “Als een speler, die gewend is altijd te spelen, maar vijf minuten maakt, wil ik geen gezicht op oorlog zien omdat iemand anders twintig minuten speelt. Ik wil dat we successen van onze teamgenoten vieren.”
Die successen moeten in eerste instantie behaald worden in een poule met IJsland, Tsjechië, Luxemburg, Montenegro en Cyprus. Vooral Tsjechië en Montenegro zijn volgens Van Gerwen goed. Als is het giswerk: de teams schermen hun oefenwedstrijden goed af en spelen elk jaar met een andere samenstelling.
“Het is goed vooral met onszelf bezig te zijn”, zegt Koen daarom. Zijn team oefende twee weken geleden in Weert tegen België, een goed land dat ook in de B-divisie uitkomt, en verloor nipt. “Altijd als je zulke wedstrijden kunt spelen, moet je dat doen. Het liet zien dat we bij vlagen echt heel goed meekunnen met goede landen. Maar het werd ook duidelijk dat we nog een paar typische U16 dingen doen. Veel turnovers, en bij vlagen twijfelachtige keuzes maken.”
Wie de Nederlandse spelers op een rijtje zet en de ‘eye test’ doet, ziet een goed team. Lang, sterk, atletisch. “We hebben echt wel talent voor de toekomst”, zegt Van Gerwen, “maar we zijn jong in basketbalervaring. Voor veel jongens is dit hun eerste internationale ervaring, en dat is de realiteit waar we mee te maken hebben. Op dit EK gaan we zien met hoeveel discipline en creativiteit we kunnen spelen, of we onze power ook in aanvallende rebounds om kunnen zetten en of we verdedigend voor onze man kunnen blijven.”
“En of we voor elkaar kunnen juichen, of we successen van onze teamgenoten kunnen vieren. Ik zou het gaaf vinden als je dát in je stukje zet.”
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief