!
23 EK MU20 NED FIN Vrencken
11 juli 2023

Eerste nederlaag voor Orange Lions MU20 bij EK in Macedonië

De Orange Lions Mannen U20 zijn bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie tegen hun eerste nederlaag aangelopen. Een sterke comeback (van 34-55 begin derde kwart naar 75-77 in de slotfase) mocht niet meer baten. Finland was met 75-79 uiteindelijk net te sterk voor de ploeg van bondscoach Peter van Noord.

De volgende tegenstander is het nog ongeslagen Zwitserland woensdag 12 juli om 21.00 uur. Nederland moet die wedstrijd winnen om door te gaan naar de laatste acht.

Kwartstanden: 18-27; 16-26; 19-18; 22-8

Game flow

Een gekke wedstrijd. Nederland stond maar eenmaal voor (4-3) en zag vanaf 13-14 de Finnen steeds verder weg lopen naar een verschil van 21 punten (34-55) begin tweede helft. Maar de Orange Lions rechtten hun rug, begonnen te vechten en knokten zich punt voor punt terug in de wedstrijd. Een driepunter van uitblinker Nino Vrencken bracht Nederland 5 seconden voor tijd terug op 75-77. Zou het dan toch...? Om de klok te stoppen maakte Vrencken meteen een fout op Juuso Salmi, maar de twee vrije worpen waren aan hem wel besteed en zo besliste hij de wedstrijd alsnog in Fins voordeel.

Stats don't lie

Nederland liet 7 punten liggen op de vrije worplijn (10 uit 17) en gunde de Finnen 16 'second chance points' uit hun 12 aanvallende rebounds. De felle Lions forceerden 18 turnovers die tot 17 punten leidden. Het reboundgevecht was met 34-50 ruim voor Finland.

Topscorers

Nederland: Nino Vrencken 28 punten (11/20) en 5/12 driepunters; Armin Strojil 12 punten (5/10), 4 rebounds, 6 assists en 2 steals; Youri Fritz 10 punten (3/3) en 7 rebounds.
Finland: Viljami Vartiainen 20 punten (7/14) en 5/9 driepunters.