!
23 EK VU20 NED KOS Olsem
28 juli 2023

Orange Lions VU20 beginnen EK in B-divisie met klinkende zege op Kosovo

De Orange Lions Vrouwen U20 zijn het Europees Kampioenschap in B-divisie in Roemenië overtuigend begonnen. De Nederlandse vrouwen versloegen vrijdagmiddag Kosovo met 87-57. Lotte van Kruistum was met 18 punten en 4 rebounds topscorer bij de Lions.

Kwartstanden: 23-17; 23-12; 22-12; 19-16

Gameflow

Nederland had vijftien seconden nodig om een voorsprong te pakken en gaf die daarna nooit meer uit handen. Pas bij 6-0 wist Kosovo voor het eerst te scoren – er waren toen al ruim twee minuten gespeeld. Bij 12-5 in Nederlands voordeel was al duidelijk dat deze wedstrijd prooi zou worden voor de Orange Lions. De uiteindelijke marge had nog veel groter kunnen zijn als Nederland een hoger percentage vrije worpen had geschoten.

Nederland was oppermachtig. De Lions wisten elkaar goed te vinden in de aanval, zocht goede opties en vonden die dicht bij de ring. Het laatste kwart gingen beiden ploegen in ‘battery saving mode’, waardoor het verschil niet veel groter of kleiner meer werd.

Stats don’t lie

De luchtmacht van Oranje beheerste het gevecht onder de borden bijna de gehele wedstrijd. Via een reboundscore van 11-6 in het eerste kwart had Oranje een 21-16 voorsprong bij rust. De vele vrije worpen die Oranje wist uit te lokken voor rust werden maar matig benut. Met 11 op 21 deed de Nederlandse ploeg zichzelf geen plezier. Bondscoach Bart Sengers kon tot slot naar hartelust doorwisselen: Jaleesa Molina had net iets meer dan 24 minuten, terwijl Roos Warmenhoven net onder de tien minuten speeltijd bleef.

Topscorers

Nederland: Lotte van Kruistum 18 punten, Iris Vennema 11, Jaleesa Molina 10 , Jasmijn Olsen 9 punten en 7 rebounds.
Kosovo: Astera Yuhina 22 punten.

23 EK VU20 NED KOS Van Schaik

'Tegen Slovenië en Kroatië een tandje scherper'

Bondscoach Bart Sengers: “De eerste opdracht op een toernooi is dat je je eerste wedstrijd wint. Dat hebben we gedaan, en we creëren behoorlijk wat kansen dicht bij de ring, dus dat is goed. Iedereen heeft minuten kunnen maken. We moeten wel eerlijk zijn, tegen Kroatië en Slovenie komen we een ander niveau tegenstanders tegen, dus dan moeten er wel wat zaken een tandje scherper.”