!
69845837_BSR_AGENCY
2 september 2024

Rolstoelvrouwen ongeslagen naar kwartfinales in Parijs

Als je als regerend Europees, Wereld én Paralympisch kampioen aan een eindtoernooi begint, speel je met een bullseye op je rug. Drie teams hebben de Nederlandse rolstoelvrouwen tijdens deze Paralympics het beste van hun spel gegeven – en drie teams schoten tekort. Vanavond bond Nederland ook Duitsland aan de zegekar: 68-48.

Boxscore

Duitsland bleef tien minuten dichtbij, maar na 12-17 en 7-17 leidde Nederland bij rust al redelijk comfortabel. Het derde kwart zag beide teams veel scoren, wat mooi was voor de neutrale toeschouwer, maar spannend werd het niet meer. Nederland ging met ruime marge het laatste kwart in (31-50) en de voorsprong zou voor de rest van de game rond de 20 blijven zweven.

Usual suspects

Het team kreeg – net als altijd – enorm veel scorende power van Bo Kramer en Mariska Beijer. Die pakten hun punten (allebei 19 in totaal) in het begin van de wedstrijd, maar coach Gertjan van der Linden liet zijn vertrouwen in de rest van het team enorm blijken. Eind derde, begin vierde kwart genoten Bo en Mariska namelijk vanaf de zijlijn van de wedstrijd: de andere speelsters mochten hem binnenrollen.

Met name Julia van der Sprong (foto, via BSR Agency) en Xena Wimmenhoeve namen het spel over met een paar mooie acties en dito scores. Alleen Bo Kramer zou in de slotfase nog even het veld op komen. Zoals commentator Ronald van Dam terecht zei: goed om te zien dat het team ook zonder Bo en Mariska een voorsprong vast kan houden en uitbreiden. Alle speelsters kregen speeltijd van coach Van der Linden.

Uiteindelijk waren ‘defense’ en ‘omschakeling’ de sterren van de avond. Nederland dwong 15 turnovers af en gaf zelf de bal maar 5 keer weg. Uit die turnovers scoorden de vrouwen maar liefst 21 punten – tegenover 2 voor Duitsland.

Kwartfinale tegen Spanje

Nederland gaat met zijn ongeslagen status uiteraard als nummer één naar de kwartfinales. Daarin kruisen de vrouwen met Spanje, die in Groep A geen wedstrijd wonnen en dus geen probleem zouden moeten zijn. De winnaar van die wedstrijd treft de winnaar van Canada – Duitsland in de halve finales.

Een reactie vanuit Parijs volgt snel onder dit artikel.