Accommodatie

Sport-Accommodatie

Clubhuis

Gezonde en duurzame sport-omgeving

Sportaccommodatie

De accommodatie is de plek waar de  leden samen komen om te basketballen. Essentieel dus voor onze sport en voor de vereniging.

EISEN VOOR ZAALACCOMMODATIES

Een zaal waar basketbalwedstrijden gespeeld worden, moeten voldoen aan bepaalde eisen.  Zo is het speelveld rechthoekig en heeft het bij voorkeur een afmeting van 28 bij 15 meter.  In de praktijk zijn veel velden kleiner (26 bij 14 meter), omdat dit beter past in de meeste sporthallen.

Naast de afmetingen zijn er ook eisen voor bijvoorbeeld de speelvloer en de materialen (borden, netjes, etc.). Alle zaaleisen en materiaaleisen zijn te vinden het Handboek Competities.

Het digitale platform Sportinfrastructuur biedt interne en externe stakeholders toegang tot alle benodigde kennis en producten, die nodig is bij het realiseren van een duurzame sportinfrastructuur in Nederland. Verenigingen kunnen dit platform gebruiken wanneer zij, eventueel samen met een gemeente, een nieuwe accommodatie wil laten bouwen/ontwerpen.

Stichting NISAV

NISAV is de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse sportbonden voor handbal, basketbal, badminton en volleybal. NISAV beheert voor deze bonden alle sporttechnische eisen die belangrijk zijn bij het gebruik van een sportaccommodatie waar één of meer van deze sporten worden gefaciliteerd. NISAV is altijd op de hoogte van de actuele spelregels, eisen, voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen op het gebied van accommodaties. Dus zaken zoals verkeerde belijningen, te weinig uitloop, te weinig opslagruimte of een onveilige tribune? Meer zeggenschap voor lokale sportverenigingen met behulp van de nieuwe adviesorganisatie Stichting NISAV: Nationaal Instituut Sportaccommodatie Advies.

ZEGGENSCHAP

Veel sporthallen zijn in eigendom van de gemeente of een particulieren exploitant. Meer zeggenschap in jullie accommodatie kan veel opleveren! Dit kan op verschillende manieren. De vereniging kan (samen met andere verenigingen) de sporthal zelf gaan exploiteren, maar een vereniging kan ook bijvoorbeeld inspraak willen in alleen de horeca van een sporthal.

Wist jij bijvoorbeeld dat de  meeste gemeenten 80 tot 90%  van de uitgaven voor sporthal naar sporthallen, sportvelden en zwembaden gaat? Veel gemeenten zijn daarom bezig om deze structuur te veranderen. Een kans voor verenigingen om in gesprek te gaan met de gemeente om te kijken wat mogelijk is.

Overdag zorgen vaak de scholen in  veel accommodaties voor de bezetting, maar dit dekt  vaak niet alle beschikbare uren. Daarnaast is er vaak een “gat” zichtbaar in de bezetting tussen 15:00 uur (wanneer de scholen uit gaan) en 18:00 uur (wanneer de sportverenigingen de sporthal intrekken). Veel sportverenigingen ervaren deze piek van 18:00 uur tot en met 22:00 uur op de doordeweekse avonden zelf ook. Meerdere sportverenigingen willen op deze tijden hun training aanbieden, waardoor het soms dringen is.

Klik hier voor inspiratie hoe de binnensportaccommodaties beter te benutten en hier voor enkele trends en ontwikkelingen op dit gebied.

OUTDOOR ACCOMMODATIES

Basketbal speel je allang niet meer alleen in een sporthal. Basketbal kan altijd en overal! Ook zonder basket kan je onze mooie sport spelen. Op outdoor basketbalveldjes, schoolpleinen, parkeerplaatsen en zelfs op grasvelden kan je met een bal in je hand basketballen. Laat je daarom niet beperken tot de klassieke sportaccommodaties, maar kijk ook verder om je heen en overleg met de gemeente wat mogelijk in!

Vrijwel elk dorp of stad heeft een geschikte locatie om basketbal buiten te kunnen spelen. Een vereniging kan hier trainingen organiseren, toernooitjes spelen en andere verenigingsactiviteiten houden. Het verder kijken dan de binnen accommodaties biedt grote voordelen, zo brengt het de mogelijkheid om activiteiten te organiseren, vaak zonder huurkosten.

Zie ook deze link voor de webinar Outdoor courts, met nuttige informatie over dit thema.

Mocht uw vereniging zelf een nieuw outdoor court willen realiseren of er één willen opknappen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de NBB. Wij kunnen u in contact brengen met verenigingen die dit traject al hebben doorlopen. Neem hiervoor contact op met Martin Ho Suie Sang via martin.ho.suie.sang@basketball.nl.

De voorzitter van Tower Jumpers heeft de voordelen van outdoor accommodaties inmiddels ontdekt en bereikte het op het oog onmogelijke door, met de hulp van vele vrijwilligers, een eigen outdoor accommodatie te bouwen.

Clubhuis

Een clubhuis is de plek binnen de vereniging waarin leden samen kunnen komen, kunnen genieten van basketbal en van al het andere wat de vereniging te bieden heeft. Niet elke vereniging heeft een clubhuis tot haar beschikking, toch is “een eigen plek” voor verenigingen heel erg belangrijk voor ledenbinding en ledenbehoud.

CLUBGEVOEL

Hoe belangrijk een eigen clubhuis is, dat weten ze in Vlijmen maar al te goed. Vlijmscherp heeft daar, inspraak in de kantine van de sporthal. Het is niet alleen de plek waar over basketbal gepraat wordt, het is de plek waar de club leeft en ademt. 

    MULTIFUNCTIONALITEIT ACCOMMODATIE

    Een sportaccommodatie of clubhuis staat nog altijd vele uren in de week leeg. En dat is zonde. Want door middel van samenwerking kan een accommodatie meer gevuld worden. Zo kan de samenwerking gezocht worden met een andere sportvereniging, het onderwijs of een Buitenschoolse opvang.

    Efficiënt gebruik van sportaccommodaties is aan de orde van de dag. Gemeentelijke bezuinigingen op sportgebied hebben vooral gevolgen voor de accommodaties. Om investeringen rendabel te maken, moet efficiënter worden omgesprongen met sportaccommodaties. Ook als je niet de eigenaar bent van een accommodatie kan dit bijdragen aan het plezier van jouw leden. Want een levendige accommodatie staat voor reuring en een levendige club.

    Maar hoe doe je dat? En waar begin je? lees meer over multifunctionele accommodaties, bekijk wat mogelijk is en welke ideeën er zijn en laat je inspireren door voorbeelden van andere sportverenigingen.

    WELKOM OP DE VERENIGING

    Als je ergens op visite komt, hoop je dat je gastvrij ontvangen wordt. Dat geldt voor bezoekers van jouw verenigingen ook. Als team ervaar je waarschijnlijk hoe prettig het is om gastvrij ontvangen te worden wanneer je een uitwedstrijd speelt. Gastvrijheid zit hem in kleine dingen. Bijvoorbeeld gemakkelijk de weg naar de kleedruimtes kunnen vinden, en deze daar schoon aantreffen, scheidsrechters een warm welkom geven met een kop koffie of thee, een vriendelijk woordje bij binnenkomst bij de supporters die de moeite hebben genomen om de wedstrijd in de sporthal te komen bekijken.

    Wil jij aan de slag met de gastvrijheid op de club?
    Inspiratie
    Tips voor ontvangst
    Voorbeeld VV Maarssen

    Gezonde en duurzame sportomgeving

    Het is belangrijk dat de mensen die sporten zich in een gezonde sportomgeving kunnen bewegen. Sport heeft namelijk een bijzondere rol in het stimuleren en activeren van een gezonde levensstijl. Sporten leidt tot een toename van fitheid, dus waarom niet een prettige gezonde plek creëren waar mensen graag komen, waar gezond gedrag de norm is en waar jongeren gezond gedrag leren?

    GEZONDE HORECA

    Bij een gezondere sportomgeving, hoort ook een gezonder voedselaanbod in de sportkantines en horeca van sportaccommodaties, zodat de gezonde keuze mogelijk en vanzelfsprekend wordt. Denk aan het aanbod van water, fruit en volkoren tosti’s naast het bestaande aanbod.

    Ook als de vereniging niet de eigenaar is van de horecagelegenheid, kan de vereniging een gezonde horeca bespreekbaar maken. Door in gesprek te gaan met de exploitant van de kantine kan een plan gemaakt worden om hiermee aan de slag te gaan. Een mooi begin is de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Deze tool brengt tips voor verenigingen die aan de slag willen met dit onderwerp.

    Bekijk daarnaast dit artikel en dit artikel over het opzetten van gezonde horeca. Het is makkelijker dan gedacht!

    VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN

    In vrijwel elke kantine wordt alcohol geschonken. Hoewel dit gegeven vanzelfsprekend klinkt, brengt het een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met het schenken van alcohol in sportkantines. In de praktijk is dit niet altijd eenvoudig, daarom zijn er ondersteuningen om clubs hiermee te helpen.

    Er zijn verschillende regels opgesteld over het schenken van alcohol, deze regels staan in de Drank- en Horecawet. Een vereniging of exploitant moet deze wet nakomen. De belangrijkste regels zijn dat alcohol schenken of doorgeven aan jongeren onder de 18 jaar verboden is. Maar ook dat er aan mensen in beschonken toestand geen alcohol meer geschonken mag worden. Verder moet er altijd iemand aanwezig zijn die kennis heeft van de regels. Deze kennis kan officieel behaald worden door de cursus Sociale Hygiëne of door de e-learning Verantwoord Alcohol Schenken in de sport.

    Het advies is om iedereen binnen de vereniging die wel eens achter de bar staat en iedereen die daar een verantwoordelijkheid in heeft (zoals een kantinecommissie) de e-learning verantwoord alcohol schenken in de sport te laten volgen. Deze e-learning is gratis, gemakkelijk en leuk om te volgen. Het is ontwikkeld samen met de bracheorganisatie voor slijterijen, horeca, studentenverenigingen, de sport en het ministerie van VWS.

    Het verantwoord alcohol schenken in kantines.

    ROOKVRIJE SPORTOMGEVING

    Steeds meer sportverenigingen worden rookvrij. In de zaal is niet roken al lange tijd de norm, maar hoe zit dat bij de ingang? En op het terras van de sportaccommodatie? In het Nationaal Preventieakkoord hebben de sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vastgesteld dat uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij zijn.

    Wat jij kunt doen voor een rookvrije sportomgeving.

    DUURZAAMHEID

    Duurzaamheid is een onderwerp dat hoog op de agenda staat in vele sectoren. De sport is daarop geen uitzondering. Ook sportaccommodaties worden steeds groener en duurzamer. Grote kans dus dat jouw vereniging hier vroeg of laat mee te maken krijgt. Het initiatief kan zowel vanuit de gemeente, de exploitant als de vereniging komen. Kijk voor praktijkvoorbeelden, praktische informatie en nieuws over het verduurzamen van sportaccommodaties.

    Stay up to date!

    ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEVEN

    Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.