Financieel beleid
Inkomsten en Administratie
Veilig financieel beleid
Bonds-afdrachten
Inkomsten en administratie
Inkomsten zijn onmisbaar voor een vereniging. Het maakt dat de vereniging kan functioneren en haar taak kan uitvoeren.
Subsidies
Sportverenigingen kunnen voor verschillende doelen subsidie aanvragen. Zo kan er subsidie worden aangevraagd voor onderhoud van de accommodatie, de verduurzaming van de vereniging, de aanschaf van sportmaterialen of soms zelf de inkoop van de kantine. Met de subsidiedatabase van Kenniscentrum sport kan de vereniging onderzoeken voor welke subsidie zij mogelijk in aanmerking komen en hoe zij aanspraak kunnen maken op de subsidie.
Naast landelijke subsidieregelingen zijn er ook vaak gemeentelijke of provinciale subsidies beschikbaar. Op de site van jouw gemeente en/of provincie kan je bekijken welke subsidies beschikbaar zijn. Omdat het aanvragen en verantwoorden van subsidies complex en tijdrovend kan zijn, biedt Sportsubsidie.nl aan om te helpen. Zij heeft specialisten op het vlak van sport en subsidies en kent de weg in subsidieland. Zij werken op basis van ‘no-cure-no-pay’ bij het aanvragen van subsidies en fondsen.
Tien tips voor verenigingen die aan de slag willen met subsidies.
Grote Clubactie
Nationale Stichting Grote Clubactie helpt verenigingen in heel Nederland hun doelen te verwezenlijken door middel van een jaarlijkse loterij. Leden van de vereniging kunnen loten verkopen voor drie euro per lot. Van deze opbrengst gaat maar liefst 80% richting de clubkas van de vereniging. Een mooie manier om extra inkomsten te genereren voor de vereniging!
De Grote Clubactie is een particulier initiatief waarbij de leden ingezet kunnen worden om bij familie, vrienden en buren loten te verkopen. Veel wordt geregeld door De Grote Clubactie, waardoor weinig organisatie bij de vereniging ligt.
Inkomstenacties
Een vereniging is voor het grootste gedeelte afhankelijk van contributies van de leden. Maar een vereniging kan meer doen om inkomsten te genereren. Deze acties of activiteiten kosten vaak tijd om te organiseren, maar met een juiste aanpak en voldoende vrijwilligers kan geld opgehaald worden om extra activiteiten te organiseren of extra/nieuw materiaal aan te schaffen.
Sponsorloop of lay-ups voor de vereniging.
Organiseer tijdens een bestaande trainingsavond (bijvoorbeeld in de winterstop) een activiteiten voor de leden, zoals een sponsorloop of het lopen van lay-ups voor de vereniging. Leden kunnen vooraf geld inzamelen door langs de deuren/familie te gaan om zich te laten sponsoren per rondje/doelpunt. Maak van de avond een feestje door te zorgen voor een goede aankleding! Maak budget vrij om van de avond iets gezelligs te maken met bijvoorbeeld een DJ of een (alcoholvrije) cocktailbar. Deze verenigingsavond wordt zo niet alleen een plek waar geld op wordt gehaald voor de vereniging, maar wordt ook een plek die gezellig is en die leden bindt.
Boek “Onze vereniging”
Veel verenigingen hebben een rijke historie. Met oude foto’s, interviews van vroeger en nu en krantenartikelen kan een mooi verenigingsboek samengesteld worden. Het maken van het boek kost tijd, maar het brengt de mogelijkheid om de geschiedenis van de club te laten zien en door de verkoop van de boeken extra inkomsten te genereren.
Club van 100
De Club van 100 is een goede mogelijkheid om een groep mensen die de vereniging een warm hard te draagt in het zonnetje te zetten. Met een bijdrage van 100,= euro per jaar kan een lid of bedrijf lid worden van de Club van 100. Bekijk ter inspiratie de pagina van BC Bladel.
Leningen
Om investeringen mogelijk te maken moeten sportverenigingen dikwijls geld lenen bij een bank. Banken zijn in de regel niet bereid een financiering te verstrekken aan een sportvereniging indien er geen zekerheid beschikbaar is.
De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) kan garantstellingen verstrekken. SWS is een onafhankelijke stichting die is opgericht op initiatief van het ministerie van VWS, NOC*NSF en de Lotto. Indien een vereniging een garantstelling van SWS krijgt, kan de club een lening verkrijgen van een bank tegen een marktconforme rente.
Veilig financieel beleid
Als sportvereniging heb je met geld te maken. De inkomsten en uitgaven laten de club draaien en groeien. Maar heeft jouw vereniging voldoende aandacht om gevaren van personen die slechte bedoelingen hebben te voorkomen?
De basis
De Amsterdamse voetbalvereniging D.C.G. uit stadsdeel Osdorp is slachtoffer geworden van diefstal. Uit onderzoek is gebleken dat er in totaal een bedrag van €120.000,= naar de rekening van de penningsmeester is overgemaakt. De voorzitter van de vereniging geeft dat ze mede vanwege de omvang van het bedrag erg zijn geschrokken: ’Je verwacht het gewoon niet. Achteraf ga je op internet kijken onder de zoekterm ‘Penningmeester en fraude’ en wat denk je: “Wat bij andere clubs in het verleden is gebeurd, kon dus ook bij ons gebeuren”.’
Bovenstaande casus is een bestaande casus uit begin 2020, maar staat zeker niet op zichzelf. Wie googelt op “Penningmeester pleegt fraude” of “Sportvereniging en greep uit de kas” vind talloze actuele en schokkende verhalen. Verhalen die waargebeurd zijn. Verhalen van bestuurders die vertrouwen hadden in de verantwoordelijken. Vertrouwen dat niet altijd terecht bleek te zijn.
Als bestuurder van een basketbalvereniging kan je te maken krijgen met vrijwilligers die een greep uit de kas doen of met sponsoren waarvan het onduidelijk is waar het geld vandaan komt. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de financiële risico’s die dit met zich kan meebrengen en die de integriteit van de vereniging kunnen beschadigen.
Wacht daarom niet tot het te laat is, maar maak financiële integriteit op de vereniging bespreekbaar. Via de e-learning financiële integriteit worden verenigingen meegenomen in hoe fraude, corruptie en criminele inmenging voorkomen kan worden en welke signalen zouden moeten leiden tot actie.
Kascommissie
De kascommissie is voor veilig financieel beleid van de vereniging essentieel. De kascommissie is de enige commissie binnen een vereniging die wettelijk verplicht is, wanneer de boeken van een vereniging niet worden gecontroleerd door een externe accountant. De kascommissie bestaat uit minimaal twee leden, ze worden benoemd door de Algemene Ledenvergadering en hebben geen zitting in het verenigingsbestuur. De kascommissie is onafhankelijk en onpartijdig.
De kascommissie van een vereniging heeft een zeer verantwoordelijke taak. Het is daarom van groot belang dat de commissie deskundig genoeg is om een goede controle uit te voeren. De kascommissie controleert het bestuur en fouten die niet ontdekt worden, kunnen grote gevolgen hebben voor de vereniging. Een kascommissie heeft de volgende taken:
- De commissie moet vaststellend dat de informatie in het financiële verslag toereikend en correct is. Met toereikend wordt bedoeld dat de informatie niet te veel en niet te weinig is. De inhoud moet toegankelijk zijn. Met correct wordt bedoeld: juist, volledig en actueel. Het financieel verslag moet een zodanige vorm en inhoud hebben, dat de leden adequaat geïnformeerd worden over het in het afgelopen boekjaar gevoerde beleid, zodat ze hier een oordeel over kunnen geven.
- De commissie controleert of de vereniging wettelijke bepalingen heeft nageleefd. Denk hierbij aan de naleving van belastingverplichtingen, het inhouden van sociale lasten op betaalde lonen of over het afdragen van omzetbelasting over de ontvangen sponsorgelden. Een kascommissie kan dit controleren door het raadplegen van het financieel verslag.
- De commissie signaleert (financiële) risico’s voor de vereniging voor de korte en lange termijn. Denk hierbij aan het ontbreken van verzekeringen, of de aanwezigheid van te grote hoeveelheden contact geld.
Er zijn tips voor een effectieve samenwerking tussen bestuur en kascommissie en over de taken, verantwoordelijkheden en eisen van en aan een kascommissie.
Bondsafdrachten
De Algemene Vergadering van de NBB is in november 2019 akkoord gegaan met het in gebruik nemen van de rekening-courant van Sportlink. Middels deze rekening-courant worden per seizoen 10 termijn bedragen geïnd door de NBB. De vereniging kan er voor kiezen om de betaling plaats te laten vinden door een automatische incasso (of door 10 facturen (en één eindafrekening) te ontvangen en te voldoen.
Per seizoen wordt een voorschot berekend. Bij de berekening van het voorschot voor het seizoen wordt uitgegaan van 90% van de totale kosten van de vereniging van het seizoen ervoor (contributie, boetes, heffingen, etc.) en wordt er rekening gehouden met de voor dat seizoen opgegeven teams betreffende de inschrijfgelden en eventuele voorschotten arbitrage. Aan het eind van het seizoen worden de definitieve kosten (de eindafrekening) over het gehele seizoen opgemaakt. Deze wordt verrekend met de reeds betaalde voorschotten. Dit kan inhouden dat de vereniging dan nog dient bij te betalen of dat de vereniging wellicht geld terug ontvangt.
De vereniging kan het termijnbedrag opvragen in de NBB Sportlink Clubapplicatie, via de menukeuze Vereniging, Rekening Courant bond, Termijnbedragen. U kiest vervolgens het gewenste seizoen en klik daarna op het zoeksymbool, waarna het termijnbedrag op het scherm zichtbaar wordt. Klik hier voor verdere uitleg.
Contributiekosten
Voor elk lid dat in Sportlink club is aangemeld als lid van de vereniging, wordt contributie belast. De hoogte van de contributie is afhankelijk van het type lid (spelend, recreant, 3X3, project of niet spelend) en eventueel de leeftijd van het lid. De hoogte van de verschillende contributiebedragen is te vinden in de tarievenlijst, die hier te downloaden is.
Naast de contributie wordt per lid een premie doorbelast voor de collectieve ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. De kosten voor deze premie zijn 1,30 euro per lid.
Bondscontributie wordt bij de verenigingen geïnd voor alle leden die op of na 15 november in een seizoen bondslid zijn bij een vereniging. Heeft een vereniging een bondslid welke zich voor 15 november heeft afgemeld, maar staat deze wel op een wedstrijdverslag van voor deze datum, dan is het lid alsnog contributieplichtig!
Inschrijfgelden competites
Elk team dat deelneemt aan een competitie is inschrijfgeld verschuldigd. De hoogte van de diverse inschrijfgelden is te vinden in de tarievenlijst, die hier te downloaden is.
Voor een team dat is ingeschreven voor de competitie, maar voor 1 juli is teruggetrokken, blijft het inschrijfgeld verschuldigd. Voor een team dat is ingeschreven voor de competitie maar tussen 1 juli en 23 augustus wordt teruggetrokken, wordt naast het inschrijfgeld ook een boete doorbelast aan de vereniging. Voor teams die vanaf 24 augustus uit de competitie worden teruggetrokken zijn naast de inschrijfgelden en een boete ook de zaalhuren voor de resterende uitwedstrijden van het betreffende team (à 35 euro per uitwedstrijd) verschuldigd. Deze zaalhuren worden een op een gecrediteerd aan de benadeelde verenigingen.
Arbitragekosten
Verenigingen met teams die uitkomen in een competitie waarbij scheidsrechters vanuit de NBB worden aangeschreven, krijgen te maken met arbitragekosten. De arbitragekosten van een team bestaan uit 2 componenten: (1) de wedstrijdvergoedingen en reiskosten van de scheidsrechters en (2) de bijdrage in stage- en beoordelingskosten.
Voor aanvang van het seizoen wordt een voorschot berekend betreffende de arbitragekosten. Na afloop van het seizoen worden de werkelijke kosten berekend en vloeit een deel terug naar de vereniging, of dient de vereniging een extra bedrag te betalen.
- Wedstrijdgelden en reiskosten van de scheidsrechters
Scheidsrechters die worden aangesteld door de NBB ontvangen hiervoor een wedstrijdvergoeding en een reiskostenvergoeding. De wedstrijdvergoeding is afhankelijk van de divisie waarin de scheidsrechter actief is. De lijst met vergoedingen en tarieven is te vinden in de tarievenlijst, die hier te downloaden is.
De reiskosten bedragen altijd 0,21 euro per gereden kilometer.
De wedstrijdvergoedingen en de reiskostenvergoedingen van de scheidsrechters van een bepaalde competitie worden doorbelast naar de verenigingen die uitkomen in die bepaalde competitie. Dat betekent dat alle uitbetaalde wedstrijdvergoedingen en reiskostenvergoedingen van bijvoorbeeld de Vrouwen Senioren Tweede Divisie bij elkaar worden opgeteld en wordt gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden en vervolgens wordt gedeeld door 2 (omdat per wedstrijd 2 teams meedoen). Zo ontstaat een bedrag per wedstrijd. Elke vereniging betaalt voor ieder eigen team dit bedrag per wedstrijd welke wordt gespeeld in die competitie. Dat betekent dat wanneer een team zich terugtrekt uit de competitie, voordat de competitie is afrond, het team alleen betaalt voor die wedstrijden die zij heeft gespeeld
2. De bijdrage in de stage- en beoordelingskosten
In de begroting is een totaalbedrag opgenomen van € 75.000 van waaruit de stages, bijeenkomsten en bijscholingen van de officials worden betaald. Daarnaast betreft dit de kosten van de inzet van beoordelaren, begeleiders en scheidsrechterscoaches in alle aangeschreven competities. Iedere vereniging waarvan een team deelneemt aan een competitie waarbij aangeschreven scheidsrechters worden aangesteld, betaald een deel van deze kosten. Dit wordt naar rato berekend, en varieert derhalve afhankelijk van het totaal aantal teams per seizoen. Het richtbedrag is:
Per team waar landelijke scheidsrechters worden aangesteld: € 650,-
Per team waar afdelingsscheidsrechters worden aangesteld: € 100,-
Boetes en administratieve kosten
Bij een overtreding van het wedstrijdreglement, het opstarten van een tuchtzaak of bij bepaalde verzoeken kan de NBB een boete opleggen of een administratieve heffing doorbelasten aan een vereniging en/of lid. De hoogte van de boetes en administratieve heffingen zijn te vinden in de lijst van Heffingen en Boetes, die hier te downloaden is.
De binnen een seizoen opgelegde boetes en administratieve heffingen voor een vereniging zijn te vinden in de NBB Sportlink Clubapplicatie, via de menukeuze Vereniging, Rekening Courant bond, Financiële modules. U kiest vervolgens het gewenste seizoen en klik daarna op het zoeksymbool, waarna de diverse modules op het scherm zichtbaar worden. Klik hier voor verdere uitleg.
Wanneer u een vraag heeft over een opgelegde boete of administratieve heffing kunt u contact opnemen met de betreffende competitiemedewerker.
Stay up to date!
ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEVEN
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.